«Я вагітна! Що робити?» – «самолікування» вагітності та інші небезпеки для жіночого здоров’я

28.12.13, 9:00

Мар’яна була дуже задоволена, що на практиці в місцевій газеті її направили у відділ листів. Люди пишуть про свої долі, задають запитання, просять допомогти, – все це їй – майбутній журналістці – видалося надзвичайно цікавим. Але черговий лист, який потрапив до її рук, викликав у дівчини справжній шок, оскільки розпочинався словами «Я вагітна! Порадьте, що мені робити!».

Мар’яна страшенно розхвилювалася, але читала далі. «Мені 17 років, вчуся на першому курсі в інституті. Ні про яку дитину і мови не може бути. Батьки мене просто з дому виженуть, якщо дізнаються про вагітність, а мій хлопець сказав, що це не його проблеми. Подруга порадила прийняти гарячу ванну з гірчицею, я це зробила, але ефекту поки немає. Ще мені сказали заварювати трави. Почала їх пити, але теж досі нічого не відбулося. Порадьте, що мені робити, бо до лікаря іти страшно, і додому їхати страшно».

У Мар’яни просто руки затрусилися. «Що це дівчина робить! – думала вона з розпачем. – Як можна так нехтувати власним здоров’ям! Все це смертельно небезпечно!». Дівчина вибігла з редакції і поїхала за адресою, вказаною у листі. У гуртожитку, коли почала розпитувати про свою читачку, яка потрапила у таку непросту житейську ситуацію, отримала відповідь: «То ви Галю шукаєте? Немає її, в лікарню вчора швидка забрала з кровотечею. Не знаємо, коли випишуть…»

Мар’яна вийшла на вулицю і розридалася – від власного безсилля, адже хотіла поговорити, чимось допомогти, від страху за Галю та співчуття до неї. Але відповідь «Що робити, аби допомогти таким дівчатам» прийшла миттєво: із запитаннями, які незнайома студентка задавала газеті, наступного дня Мар’яна звернулася до фахівців, і отримала усі компетентні відповіді та пояснення.

Читайте также:
В Кировограде работает бесплатная линия по вопросам планирования семьи


Щоб уникнути аборту, або контрацепція «поки ще не пізно»

Якщо вже так сталося, що відбувся «незахищений» статевий акт і дівчина відразу почала перейматися проблемою незапланованої вагітності, одним із ефективних засобів, на думку фахівців, є невідкладна або так звана посткоїтальна контрацепція. Її ще називають «пігулки наступного ранку». Й справді, ефективність цього методу, який полягає у прийнятті в першу добу після «того, як» відповідного гормонального препарату, сягає 96%. Але говорити про ефективність можна лише за умови, що з моменту статевого контакту минуло не більше трьох діб. І взагалі, надійність препарату тим вища, чим швидше після інтимних стосунків його буде вжито. А от після 72-120 годин про ефективність засобу мови взагалі немає.

Метод невідкладної контрацепції застосовується для запобігання небажаної вагітності у випадку незахищеного (без контрацептиву) статевого акту або за виявлення дефектів бар’єрних протизаплідних засобів (презерватива, діафрагми), під час помилок у  застосуванні гормональної контрацепції (пропуск прийому чергової таблетки), після зґвалтування чи в інших випадках, коли вагітність небажана або небезпечна.

Однак зловживати таким засобом контрацепції не можна. Варто зазначити, що досить висока ефективність методу невідкладної контрацепції досягається за рахунок введення доз гормонів, які значно перевищують дозу, що міститься у таблетках для циклічного прийому.

Читайте також:
Тепер достовірну інформацію про планування сім’ї можна отримати онлайн

Разом із тим, у такі «алярмові» моменти, коли дівчині потрібно швидко думати, діяти, приймати певні рішення, знову можуть сказати своє слово «всезнаючі» подруги, пропонуючи для контрацепції «після того, як» цілком безрезультатні, але оманливо обнадійливі рецепти.

До цих, чесно кажучи, дурниць належать спринцювання – марганцівкою, лимонною, оцтовою кислотою (серед варіантів рідини для цієї маніпуляції можна почути навіть такі неочікувані, як власна сеча або кока-кола), введення «туди» пігулки аспірину, шматочка лимона чи господарського мила. Хоча аргумент «на користь» таких рецептів «компетентні» особи можуть привести досить «науковий»: треба, мовляв, створити кисле (лужне тощо) середовище, яке повинно «знищуюче» подіяти на сперматозоїди. Справді, знищуюче всі ці речовини діють, але… на мікрофлору піхви. А це може «відгукнутися» і певним дискомфортом, і занесеними інфекціями, і навіть серйозними захворюваннями. І незапланованою вагітністю, звичайно! Не варто вірити й бабусиним «рецептам» після сексу випити сік сирого буряка чи настій лаврового листа або попарити ноги в гірчиці. За ефективністю їх можна порівняти хіба що з порадою пострибати відразу після любовних утіх. Смішно? Зовсім ні! Але такі рекомендації досить часто озвучуються, і трапляються навіть юні-недосвідчені дівчата, які вірять, що сперматозоїди можна «витрусити» із себе. На жаль, як не стрибай, чоловічі статеві клітини все одно виявляться швидшими: середня швидкість руху сперматозоїда – 3 мм на хвилину (а на прямій дистанції навіть ще в 10 разів швидша).


Народні методи переривання вагітності – солодкі міфи і гіркі реалії

У кожному дівочому товаристві завжди є старші, більш досвідчені дівчата, які «знають все». Саме вони й дають поради юним і менш досвідченим, які потрапили «в халепу», а точніше раптово, неочікувано, неплановано завагітніли. І незважаючи на те, що отримані рекомендації часто бувають просто абсурдними, дівчата в прагненні перервати вагітність і зберегти цей факт у таємниці застосовують такі методи, ставлячи над власним організмом просто жахливі експерименти.

Таким народним засобом, що передається «із вуст в уста», є прийняття гарячих ванн з додаванням порошку гірчиці. Дійсно, – пояснюють фахівці, – при подібній процедурі значно розширюються судини малого тазу, в результаті чого в порожнині матки різко підвищується тиск і відбувається рясна кровотеча. Разом із кров’ю виходить і зародок. Але необхідно також знати, що такий метод – надзвичайно небезпечний, тому що кровотечу дуже важко зупинити, а в домашніх умовах це взагалі практично неможливо. Крововтрати в таких випадках бувають настільки великими, що дуже часто закінчуються смертю жінки. У випадку ж, якщо дитина виживе, то її організм буде істотно підірвано таким експериментом, і здоровою людиною вона вже не буде.

Дуже «популярний» і такий спосіб переривання вагітності як вживання відвару з пижми. Отруйні речовини, що містяться у цій рослині, здатні вбити дитину в утробі матері, і вагітність перестає розвиватися. Але наслідки цього методу страшні: плід починає розкладатися в тілі жінки, викликаючи інтоксикацію її організму і призводячи до смерті. «Знавці» рекомендують і такий спосіб як відвари трав, що викликають скорочення матки і тому є абортивними. Справді, це може спричинити мимовільний викидень. Але цей метод також надзвичайно небезпечний: багато трав є отруйними, а значить здатні викликати сильні розлади нирок та печінки матері. Як бачите, всі ці «народні» засоби є шкідливими, смертельно небезпечними і, перш ніж вдатися до них, треба сто разів подумати.

Читайте також:
Контрацепція: надумані міфи та реальні факти


Робити аборт? Народжувати?

Ставлення до абортів, тобто, штучного переривання вагітності, у людства неоднозначне. Так, в Італії лікарів і жінок, які зробили аборт, відлучають від церкви, а от в Китаї через низьку культуру контрацепції відбувається понад 13 мільйонів легально зареєстрованих абортів на рік. Однак жодні застереження та цифри не стають на заваді майже 500 тисяч наших співвітчизниць щороку штучно переривати вагітність. І якщо подумати, що за двома смужечками на тесті стоїть чиєсь життя, якщо лікарі кажуть, що вагітність проходить нормально, дитина здорова, то чи не варто дозволити їй жити, зберігши цим власне здоров’я і давши комусь право на майбутнє! Тим більше, що аборт у жодному разі не може бути методом планування сім’ї чи методом контрацепції. Є чимало сучасних та безпечних способів тримати ситуацію під контролем, які допомагають уникати несподіванок, а не сидіти, коли вже запізно і думати, який вихід обрати з ситуації, що склалася.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!