Мобільні вежі: Як захисти власні інтереси та здоров’я?!

19.02.14, 10:31

У нашій області діє близько семисот станцій мобільного зв’язку. Ці об’єкти внесені до переліку таких, що становлять підвищену екологічну небезпеку. Як зменшити їхню шкоду? Як дотриматися інтересів усіх сторін? 

Днями у Кіровоградській міській раді досить активно обговорили проект закону «Про захист людини від негативного впливу електромагнітного випромінювання базових станцій систем стільникового зв’язку». Законопроект був поданий у грудні 2013 року Андрієм Табаловим. Він передбачає активний вплив громади на рішення про встановлення веж у межах населених пунктів. Як наголосив міський голова Олександр Саінсус, процес видачі дозволів на спорудження мобільної вежі має бути керованим та прозорим. А як насправді? Часом мобільна вежа виростає за ніч, як гриб після дощу. З таким «явищем» стикалися мешканці Олексіївки, Новомиколаївки, Кущівки, - скарги до міської ради надходять вже два роки. Подібні «мобільні» конфлікти час від часу виникають у багатьох містах країни.

До обговорення запрошували вчених, експерти, представники служб, причетних до видачі відповідних дозволів та мобільних операторів. Свою точку зору на проблему міг висловити кожен. Особливо багато побажань прозвучало від кіровоградців, які в тій чи іншій мірі потерпають від небажаного для них сусідства і вже мають досвід доведення своїх прав у суді. «Ми відганяли будівельників лопатами, сторожували вночі, аби біля наших будинків не поставили вежу», - розповідали люди.

Андрій Табалов переконаний, що такий громадський пресинг потрібен бізнесу. Це сприяє пошуку компромісних варіантів розвитку мобільних компаній: аби ми з вами мали і якісний зв’язок, і були при здоров’ї. Упорядкувати законодавство потрібно, посиливши участь громади у формуванні середовища, де мешкають люди.

Звучали пропозиції провести в Кіровограді дослідження впливу електромагнітного опромінення шляхом нейтралізації мобільних веж спеціальними приладами. Та для цього треба доступ до медичної статистики, аби порівняти до і після. Принаймні, у Ізмаїлі на Одещині, де такий експеримент тривав 8 місяців, суттєво зменшилися показники захворювань. Кіровограду з його урановими рудами таке б дослідження не завадило.

Слід впорядкувати і земельні питання, адже, як показує досвід боротьби кіровоградців з появою веж, дозвіл на користування земельною ділянкою береться під…туалет, а зводиться вежа.

Обговорення законопроекту дало багато слушних пропозицій. Зокрема, про внесення екологічної експертизи у перелік документів на зведення вежі, про моніторинг забруднення довкілля, термін технічного контролю за функціонування базових станцій. А ще виявилося, що Кіровоградська міськрада жодного разу не розглядала питання користування земельними ділянками, де є мобільні вежі. Між тим, це стаття доходів до бюджету. 
Тож не лише депутати Верховної Ради можуть впливати на порушену проблему державної ваги. Для її вирішення є важелі впливу і у органів місцевого самоврядування. За результатами обговорення до законопроекту будуть внесені поправки, щоб він приніс максимальну користь.

Прес-служба народного  депутата України Андрія Табалова



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!