Виставка «Крим – територія Любові!»

09.03.14, 9:00

 "Присвята Криму" Романа Балаяна:

"Благословенний, Богом обраний край.

Якщо забути про всіх, хто коли-небудь володів Тобою,

 якщо пам`ятати тільки природу, несказанну красу й радість,

подаровану тим, хто Тебе відвідав...

Якщо почати з нуля й оголосити Тебе

територією Любові та Компромісів,

якщо залишити політиканство всіх сторін,

 якщо всім Твоїм мешканцям задуматись про мир і благодать,

яким був би Рай Земний!

Утопія, звісно, але дай Боже розуму

 бути заклопотаним Твоєю Долею!"

  (2009 рік)

    

 Так склався історичний шлях Західно-руської держави – України, що практично кожен її регіон являє собою унікальне і неповторне явище в плані історичного розвитку, етнічних особливостей, політичних орієнтацій, культури, мови, психології людей та специфіки природного середовища, яке також, певним чином, впливає на формування свідомості громадян. Але така несхожість різних регіонів нашої держави  - привід не до суперечок та протистояння, а скоріше - для гордості, адже все це є нашим спільним національним надбанням, яке необхідно зберегти та примножити.

  Ось чому обласний художній музей проводить планомірну роботу по віддзеркаленню засобами образотворчого мистецтва чарівної краси та неповторності Західної України, Придніпров’я, Слобожанщини, Причорномор’я тощо,  пропагуючи ідею про те, що, не дивлячись на всі відмінності, ми є дітьми одного народу та однієї країни.

 

 Експозиція «Крим – територія Любові!» презентує такий унікальний регіон як Крим, який є просто скарбом та невичерпним джерелом для дослідження кожної, небайдужої до історії, людини. Адже цьому краю доводилось бачити грецькі та римські колонії, чисельні кочові племена, навіть – німецького походження. Недарма деяких мандрівників свого часу дуже дивував явно арійський тип обличчя частини населення півострову, руйнуючи стереотип щодо Криму, як суто азіатського регіону. Маючи виключно важливе стратегічне значення Крим часто ставав ареною військових дій. Турок і татарин, англієць і француз, російський солдат  і запорізький козак. Кого тільки не бачила ця земля. А Громадянська війна 1918-1921 років, І світова війна, ІІ світова війна? Кожна з цих подій залишила криваві рани на тілі цього благословенного краю.

   І все ж таки для багатьох людей Крим асоціюється перш за все із відпочинком  та чарівною природою, яка поєднуючи в собі унікальність різних кліматичних поясів, ніби переносить тебе у інший вимір, пробуджуючи асоціації з різними екзотичними країнами – Туреччиною, Італією, Іспанією тощо. Кожен, хто хоч раз побував у Криму, навряд чи зможе колись це забути.

 

 Цей унікальний регіон завжди манить до себе людей творчих. Його полюбляють поети, письменники, музиканти. Адже сама атмосфера Криму та його неповторний колорит активізують політ муз. Не стали виключенням з цього правила і майстри пензля, які завжди із задоволенням їздили на пленер до Криму, віддзеркалюючи  у своїх картинах неповторну красу цього краю.

 

 В експозиції «Крим – територія Любові!», відкритій в Кіровоградському обласному художньому музеї,  представлені картини, створені саме під час таких пленерів. Співробітники музею відбирали експонати з великою любов’ю та шаною до найчарівнішого куточка на Землі. Це роботи Ф.Резніченка «Морський пейзаж», П.Д.Покаржевського «Кримський берег» (1957), «Ялта» (1957), «Гурзуф. Старий готель» (1964), «Срібний день у Гурзуфі» (1964), А.М.Нюренберга «Парк у Хості», О.Ф.Фойницького «Море» (1962), М.П.Глущенка «Крим. Гурзуф» та «Море. Шторм», Н.М.Лядовського «У кримському степу» (1964), Г.С.Меліхова  «На кримських дорогах» (1967), серія «Гурзуф» (1980, 1983) В.О.Федорова,  Л.І.Орлика «Тарханкут» (1984), «Ай-Петрі» (1985), «Верхня дорога в Кореїзі» (1987), С.І.Письменного «Білий пароплав», «В порту. Ялта», «Сутінки» (1979), С.Г.Шаповалова «Скелястий берег» (2006), С.А.Дриги «До сонця» (2011), А.Є.Сузюмова «Південний пейзаж» (1996) і «Сонячний Крим» (2005) та інші.  Вони презентують мистецтво художників-романтиків, художників-патріотів,  закоханих  у красу природи своєї країни та пробуджуючих почуття патріотизму та гордості за неї. Тому значення цих картин не обмежується тільки естетичним вихованням, оскільки  у кінцевому рахунку вони спрямовані на формування людини-патріота з активною громадянською позицією. Ще один важливий аспект виставки – пізнавальний, оскільки вона засобами образотворчого мистецтва знайомить відвідувача музею  з особливістю природи, історії, архітектури та побуту людей такого унікального регіону як Крим.

   

   Олег Юрченко – старший науковий співробітник відділу науково-просвітницької роботи  Кіровоградського обласного художнього музею





Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!