Візит Миколи Томенка в Кіровоград

19.03.14, 13:00

Вчора, 18 березня, Кіровоград навідав Микола Томенко, народний депутат Верховної Ради України ІV-VII скликань і голова парламентського комітету з питань свободи слова та інформації. Свій візит політик пояснив збігом обставин культурно-історичної ваги – українською революцією достоїнства та 200-літтям з дня народження Кобзаря. «Уявіть собі, ще коли Шевченкові виповнилось 32 роки, і він об’їздив  покинуті  гетьманські резиденції, козацькі зимівники і церви, намагаючись зробити такий собі  живописний зліпок епохи, що пішла назавжди, люди називали його батьком. Адже ще тоді випромінював надзвичайну харизму… Безперечно, це одна із тих десяти постатей, на яких тримається вся наша національна ідеологія».

До відзначення обов’язкової, як для всіх нащадків гречкосіїв, дати пан Микола упродовж року зобов’язався реалізувати 15 проектів, – в основному, в галузі видавничої справи й телебачення. На двох каналах центрального телебачення переможці республіканських олімпіад та  мовних конкурсів серед  дітей  читають рядки віршів письменника.  Другим накладом розійшлися згадувані живописні альбоми Шевченка, що він їх писав, перебуваючи у складі спеціальної історико-географічної комісії при університеті святого Володимира. Видання, окремо відзначає парламентар, цінне ще тим, що у ньому зафіксовані архітектурні об’єкти та ландшафт, які зараз лежать під водою. Адже будівництво Кременчуцького водосховища, яке, до слова, напуває населення Криму і зрошує тамтешні землі, вимагало певних жертв. Таким чином, задля ідеї шести штучних морів було затоплено близько 300 сіл із 573 цервами. 

Під час опрацювання документів пан Микола натрапляв на казуси та політичні аналогії з днем сьогоднішнім. Так, наприклад, у 1843 році, разом із своїм товаришем письменником Пантелеймоном Кулішем Шевченко побував у київському Межигір’ї. За переказами його діда, там знаходилася давня козацька святиня, на скарби якої злакомилася Катерина ІІ і, як водиться, тайкома її пограбувала…

Альбом з репродукціями акварелей та графіки Тараса Шевченка оформлений маркерами постійних рубрик, як у діловому щоденникові: «Що сталося з Шевченком цього дня?», «Про що він міркував?», «Що написав і намалював?» 

«Потрібно усвідомити, – зрештою підсумував політик, – 200-ліття народин – це не звичайні Шевченківські дні. Має бути цілий Шевченковий рік. Якщо щось не вдалося, з каналом чи радіо вчасно не домовились – нічого, переносимо на травень, щось і до Дня незалежності відкласти можна. А взагалі, Шевченко має об’єднувати українців словом і енергією, а не пам’ятниками коштом держбюджету». 

На цих словах Томенко перейшов до оцінки політичної ситуації, що складається нині. «Я заповзявся не лаяти нову владу цілих 100 днів, доки вона не освоїться, а тепер не сплю ночами. Розумієте, плюнути нікуди – скрізь одні президенти. Вони вважають, що коли верховодили сотнями на Майдані, запросто справляться і тут!» На думку Томенка, саме босяцькі переділи і сварки через портфелі завадили новим господарям Банкової вчасно відреагувати на потужний удар російських медіа по населенню Криму й Південно-Східних областей. «Не будемо кривити душею, нехай не 123% цього фальшивого референдуму, але точно 41%, ще перед початком Майдану, відверто симпатизували Росії і, зокрема, її лідерові. Маємо дані незалежного екзитполу.  «А хіба відключення телеканалів – це не замах на свободу слова?», – дорікають вони мені. – «Ні, відповідаю, в Ізраїлі за розпалювання сепаратизму та риторику війни канали відключають першою чергою, у Франції та Німеччині також. Зрештою, є відповідна норма закону і у нас. А тепер вони міркують, з Росією в них комунізм прийде. Ще б пак!.. Подивимось, що дасть цьогорічний курортний сезон. По-перше, туристи не набіжать і не долетять, по-друге, в Російській Федерації не запроваджено системи єдиного податку…».

akulamedia.com



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!