Стартував новий проект «Репродуктивне здоров’я в Україні»

06.04.14, 9:00
фото - http://1.bp.blogspot.com
фото - http://1.bp.blogspot.com

В середині березня у приміщенні Великого конференц-залу НАН України відбулась офіційна презентація нового 3-річного міжнародного проекту «Вдосконалення нормативного середовища для сприяння успішній реалізації діяльності у сфері планування сім’ї і репродуктивного здоров’я та посилення участі громадянського суспільства» (коротка назва проекту «Репродуктивне здоров’я в Україні»), що реалізується Благодійним Фондом «Здоров’я жінки і планування сім’ї» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку / USAID.

Захід мав на меті ознайомити представників національного та міжнародного експертного середовища у сфері репродуктивного здоров’я та планування сім’ї з завданнями проекту та основними напрямками діяльності з подальшим обговоренням пріоритетів, потреб та необхідних кроків для підвищення ефективності заходів в галузі планування сім’ї та збереження репродуктивного здоров’я.

Учасниками презентації стали понад 30 провідних фахівців Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства соціальної політики, обласних управлінь охорони здоров'я та медичних установ різних областей України, експертів бюро ВООЗ в Україні, Агентства США з міжнародного розвитку/USAID, Фонду Народонаселення ООН, представників міжнародних проектів, лідерів провідних громадських організацій.   

З привітальним словом до учасників заходу звернулась Валентина Коломейчук, заступник начальника Управління охорони материнства, дитинства та санаторного забезпечення Міністерства охорони здоров’я України, головного партнера Фонду у виконанні даного проекту. Пані Коломейчук відзначила особливу актуальність та пріоритетність тематики та завдань проекту, зокрема, в умовах швидких політичних та економічних змін. Вона ознайомила присутніх з основними показниками виконання головного стратегічного документу - Державної програми "Репродуктивне здоров’я нації" на період до 2015 року, основними викликами в ході її виконання та перспективними напрямками, які мають бути враховані при підготовці програми репродуктивного здоров’я на наступний період.

Від імені Агентства США з міжнародного розвитку команду проекту та учасників заходу привітала Тетяна Растригіна, старший спеціаліст з управління проектами Офісу програм з охорони здоров’я USAID. Пані Растригіна наголосила на пріоритетності питань планування сім’ї в сучасному цивілізованому суспільстві, а також необхідності подальшої підтримки цієї сфери в Україні та переходу від медикалізації сфери ПС/РЗ до підтримки таких напрямків як:
-   покращення нормативного середовища для успішної реалізації програм у сфері  ПC/РЗ з урахуванням гендерних аспектів, зокрема розробки проекту Програми репродуктивного здоров’я на наступні 5 років;
-   активне залучення громадянського суспільства та створення постійно діючого в країні форуму для обговорення актуальних питань ПC/РЗ за участю провідних українських експертів, представників громадського сектору та всіх зацікавлених сторін, які підтримують медичний, суспільний, просвітницький та профілактичний компоненти планування сім’ї та репродуктивного здоров’я.


Окрім того, експерти Програми АМР США «Здоров’я жінок України» - багаторічного та надійного партнера Благодійного Фонду в реалізації освітніх проектів у сфері зміцнення репродуктивного здоров’я та прав в Україні, базуючись на власних напрацюваннях, презентували детальний огляд чинного законодавства та нормативних документів у сфері планування сім’ї та репродуктивного здоров’я за період 2012-2013 рр. Учасники заходу дізналися про досвід та результати діяльності громадського сектору у сфері планування сім’ї та репродуктивного здоров’я, формат та методи співпраці Програми «Здоров’я жінок України» з громадським сектором, озвучили наявні потреби та висловили ідеї щодо шляхів подальшого розвитку.

Команда проекту презентувала план та інструменти реалізації проекту. Зазначено також, що проект буде реалізовуватись переважно на національному рівні, проте співпраця з громадським сектором проходитиме у визначених пілотних регіонах - Донецькій, Одеській, Полтавській, Вінницькій, Херсонській та Хмельницький областях.

Джерело: Бюлетень з репродуктивного здоров'я, що видається БФ «Здоров’я жінки і планування сім’ї»



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!