Форум Громадських організацій, які працюють в галузі репродуктивного здоров’я та планування сім’ї

11.04.14, 12:29

У Києві триває Форум Громадських організацій, які працюють в галузі репродуктивного здоров’я та планування сім’ї. Організатор Форуму - Благодійний Фонд «Здоров’я жінки і планування сім’ї» зібрав представників більше ніж чотирьох десятків громадських організацій з усієї України, що працюють у напрямку адвокації, популяризації та інформування з питань зміцнення репродуктивного здоров’я, планування сім’ї, безпечних репродуктивних практик та захисту прав.

Цілі тисячоліття
Цілі тисячоліття
Із вітальним словом до учасників Форуму звернулися: Валентина Коломейчук, заступник начальника Управління охорони материнства, дитинства та санаторного забезпечення Міністерства Охорони Здоров’я України, Тетяна Растригіна, старший спеціаліст з управління проектами, Офіс програм з охорони здоров’я Агентства США з міжнародного розвитку / USAID, Галина Майструк, Голова Правління Фонду «Здоров’я жінки і планування сім’ї» та Павло Замостян, Заступник Представника Фонду народонаселения ООН в Україні.

&ft3 України сьогодні має прогресивне законодавство в сфері репродуктивных прав, яке є кращим, ніж законодавство інших, більш успішних країн. Втім, в Україні залишається багато проблем щодо доступу до послуг в сфері репродуктивного здоров'я і планування сім'ї.

Звичайно, держава не залишається осторонь ціє проблеми. В Україні діє Державна програма "Репродуктивне здоров’я нації" на період до 2015 року. Виконання цієї програми, звичайно, далеке від ідеалу, адже фінансується в основному лише один напрям - створення умов безпечного материнства. Проте, як зазначила заступник начальника Управління охорони материнства, дитинства та санаторного забезпечення Міністерства Охорони Здоров’я України Валентина Коломейчук, результати, досягнуті у виконанні програми навіть кращі, ніж очікували.

Так, в Україні збільшилась кількість нормальних пологів, збільшився потенціал медперсонала в роботі інтеграціі служб охорони репродуктивного здоров'я та планування сім'ї, медико-технологічні документи з медицинської допомоги наразі розробляються на основі доказової медицини.

Динаміка материнської смертності
Динаміка материнської смертності
Проте, у сфері репродуктивного здоров'я і планування сім'ї ще є над чим працювати, адже материнська смертність в Україні все одно залишається вищою, ніж в Європі. Також збільшується кількість випадків онкозахворювань, зокрема раком шейки матки, збільшується кількість вроджених вад у дітей.

Червона риска - Україна
Червона риска - Україна
Окремою проблемою є зростання кількості дітей, народжених ВІЛ-інфікованими жінками. В Україні такій дитині (а сучасні медичні технології дозволяють запобігти вертікальній передачі ВІЛ, тобто новонародженому не передаєтсья інфекція від матері) лише з 18 місяців можна встановити статус або зняти його – діагностіка не дозволяє зробити це раніше. В інших країнах цей підтвердження або зняття статусу можливе вже з 3-4 місяців.

Захід відбувся в Києві 10-11 квітня 2014 р. в рамках реалізації Благодійним Фондом проекту «Репродуктивне здоров’я в Україні» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку / USAID. Метою цього нового 3-річного проекту є підтримка заходів у галузі репродуктивного здоров'я та планування сім’ї, а також посилення компетенції та участі організацій громадянського суспільства у впровадженні діяльності з питань планування сім’ї та репродуктивного здоров’я в Україні.

Проект «Репродуктивне здоров’я в Україні» працюватиме у 2 основних напрямках:

1. вдосконалення нормативного середовища з метою сприяння успішній реалізації програм у сфері ПС/РЗ;

2. створення та підтримка постійно діючого форуму за участю провідних українських експертів, представників громадських організацій та всіх зацікавлених сторін, які підтримують не тільки медичний, а й суспільний, просвітницький та профілактичний компоненти ПC/РЗ.

В рамках 2-го напрямку проект передбачає:

  • створення Коаліції громадських організацій як освітньої та комунікаційної платформи для громадських організацій, що бажають підтримувати і сприяти профілактичним програмам планування сім’ї та репродуктивного здоров’я на рівні своїх громад;
  • реалізацію Програми малих грантів для посилення участі організацій громадянського суспільства у впровадженні програм ПС/РЗ та покращення інформаційно-просвітницької та профілактичної роботи в громадах на регіональному рівні;
  • для підвищення компетентності громадських організацій із зазначених тематик, проект надаватиме експертну підтримку та навчання у формі тренінгів, методологічного навчання та семінарів зі створення мережі й побудови партнерства, надання НУО можливостей участі у національних заходах (тематичних семінарах, конференціях), присвячених питанням РЗ/ПС;
  • розробка пакету адвокаційних інструментів для використання неурядовими організаціями та партнерами проекту з метою підтримки заходів ПC/РЗ на державному та регіональному рівнях.
  • Форум є першим заходом 2-го компоненту проекту і має на меті поінформувати громадські організації із зазначених тематик та налагодити інформаційний обмін між НУО. Зокрема, під час Форуму було анонсовано ініціативу створення Коаліції НУО, що працюють у сфері репродуктивного здоров’я і планування сім’ї.




    • Відкриття форуму
    • Цілі тисячоліття
    • Динаміка материнської смертності
    • Червона риска - Україна
    • Олена Микитась
    • Олена Панченко

    Комментарии

    Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
    Напишите ваш комментарий
    Комментарий:

    ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

    Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
    Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
    Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
    Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
    Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
    Приємно, що стільки вірних відповідей!