З іменем великого Кобзаря!

17.05.14, 11:00

Тарас Григорович Шевченко – Пророк і Совість нації, духовний батько українського народу. І саме сьогодні , як ніколи ,сила Художнього Слова є незамінним каталізатором непорушної єдності нашої багатостраждальної землі. З повним усвідомлення цього незаперечного факту Департамент культури, туризму та культурної спадщини Кіровоградської обласної держадміністрації започаткувала та успішно втілює в життя комплекс заходів, метою яких є духовне єднання українців на засадах гуманізму , демократії ,духовності та усвідомлення своєї ролі та місця у світовій історії.

Але критерієм єдності Слова і Діла можуть бути лише факти ,коли ідеї та плани наповнюються конкретикою , втілюючись у події , зустрічі , книги чи інші цілком матеріальні речі . Саме конкретика характеризує нинішній стан діяльності Департаменту. Але чомусь кіровоградські ЗМІ практично не приділяють уваги позитивним зрушенням на ниві культури. Чомусь обійдено увагою той факт , що за сприяння ОДА група письменників гідно представляла Кіровоградщину на традиційному форумі у Холодному Яру (Черкащина) 12-13 квітня. Недостатньо , на наш погляд, висвітлено Ніч у Бібліотеці з інтернет – спілкуванням з читачами бібліотек інших регіонів України. Ця цікавенна подія ,відбулася клопотами креативного колективу бібліотеки імені Бойченка за участю обласного літературного об’єднання «Степ».

Ще одним вагомим внеском в розвиток духовності стала організація та матеріальне забезпечення зустрічей жителів ряду районів області із письменниками Кіровоградщини. Тож дванадцятого травня у новгородківському районному будинку культури заступник директора Департаменту ОДА Тищенко Людмила Петрівна започаткувала цикл таких зустрічей. Український поет Олександр Косенко, відома письменниця Ольга Полевіна , перспективний літератор Кирило Поліщук розповіли про свою творчість ,познайомили зацікавлену публіку із своїми творами,але канвою зустрічі буле Слово Кобзаря.

Наступного дня аналогічна подія відбулася вже у Знамянці. До Полевіної Косенка та Поліщука долучилися поет ,прозаїк Анатолій Загравенко, та поет , прозаїк перекладач Олександр Архангельський - лауреати Обласної літературної премії імені Євгена Маланюка за 2013 рік. Чотирнадцятого травня письменники поманрували вже до Олексанрії, цього разу і Театр Корифеїв довів свою відданість красному слову ,на прохання Департаменту ,надавши для поїздки автобус. Цього ж дня в силами Департаменту за сприяння поета Олександра Косенка ,колективу КДПУ та бібліотеки імені Чижевського було проведено три презентації київського видавництва «Український пріоритет». Метою презентацій щонайперш будо представити широкому загалу нові книги наших славетних земляків – прозову книгу «Пуща» патріарха кіровоградських літераторів Віктора Олексійовича Погрібного та книгу спогадів «На барикадах Кінгіра» колишнього політв’язня Володимира Караташа.

Слід зазначити , що днями виповнюються шістдесят років Кінгірському повстанню - драматичної події ганебної історії комуністичного режиму.. А вже пятнадцятого травня новомиргородське літературне обєднання «Вись» згуртувало навколо себе усіх охочих зустрітися з «десантом» кіровоградських літераторів. Понад чотири години точилася змістовна розмова про шляхи реалізації творчого потенціалу аматорів.Читали вірші . Іна завершення поклали квіти дочудового пам’ятника Шевченкові. Шістнадцятого травня знову дві події – поїздка голови спілки письменників Кіровоградщини Василя Бондаря до Олексанрівки , та участь літераторів Олександра Косенка, Ольги Полевіної , Олексанра Архангельського, Кирила Поліщука , Олени Горобець, багатьох членів літературного обєднання «Вись» та головного режисера Кіровоградського обласного музично – драматичного театру Євгена Курмана у поетичному фестивалі «ХАТА ОСЬМАЧКИ». Це лише голі факти, ніби фото з натури.

Констатація досягнень та здобутків Департаменту за коротенький відрізок часу І жаль ,що тут дуже важко передати ту проникливу і натхненну атмосферу подій,щирість почуттів , глибину подяки за те що слово Кобзаря знову і знову запалює наші серця!

автор - Олександр Косенко



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!