​Новий олійноекстракційний завод у Кіровограді - найбільший в Україні

29.05.14, 11:00

Новий олійноекстракційний завод Групи Креатив є найбільшим та найсучаснішим в Україні підприємством із переробки насіння соняшнику потужністю 621 тис. тонн на рік. Підприємство, що розташоване у м. Кіровоград на території 6 га, розпочало свою роботу у липні 2012 р. Введення заводу в експлуатацію і, як результат, збільшення загальних виробничих потужностей Групи, дозволило компанії увійти до трійки лідерів українського ринку із переробки соняшникового насіння із загальною річною потужністю Групи приблизно 1,1 млн. тонн насіння. Добова потужність заводу із переробки соняшнику становить 1,7 тис. тонн насіння.

Завод виробляє нерафіновану соняшникову олію для оптової реалізації – 755 тонн на добу, соняшниковий шрот – 675 тонн на добу і лушпиння для пелет – 240 тонн на добу. Окрім нового олійноекстракційного заводу, до складу Групи входять ще 2 ОЕЗи, відкриті в 1996 та 2009 роках. Олійноекстракційний завод є сучасним підприємством із переробки насіння соняшнику, в якому поєднано високоефективні технології виробництва. Технологія передбачає замкнений цикл виробництва, в якому виділяють близько 13 ділянок: від елеватора, підготовчого та пресового цеху до вузлів відвантаження кінцевої продукції до вагонів та автотранспорту. Для виробництва олії використовується традиційна технологія одноразового пресування з подальшою екстракцією олії з макухи.


Завод був побудований під наглядом «Де-Смет Балестра Груп» та використовує устаткування таких відомих фірм як: «Роуздаунс», CPM, «Штольц», «Де-Смет», «Вестфалія», «Бюллер», «Скафко», «Прокоп» та ін. На підприємстві ефективно використовують альтернативні джерела енергії. Спалювання вторинних продуктів переробки сільгосппродукції дозволяє мінімізувати витрату енергії та безвідходно використати всі компоненти соняшнику. Окрім того, будівля заводу, основне обладнання та виробничі лінії теплоізольовані для мінімізації втрат тепла, тоді як основні виробничі лінії розроблені таким чином, щоб максимально використовувати їх як повторне джерело енергії. Наприклад, на етапі дезодорації гаряча олія з допомогою теплообмінника підігріває олію, що надходить на дезодорацію, та за рахунок цього охолоджується сама.

На заводі задіяно 170 працівників, які стежать за дотриманням всіх умов та технологій виробництва. Зокрема, підприємство оснащене лабораторією, де проводяться всі необхідні аналізи для технологічного та технохімічного контролю виробництва, на всіх етапах: від сировини до готової продукції.


Елеваторний комплекс на новому олійноекстракційному заводі є найбільшим із 8 елеваторних комплексів Групи Креатив та одним із найбільших в Україні, загальною потужністю зберігання сільськогосподарських культур близько 75 тис. тонн на рік. Елеватор розпочав свою роботу в 2009 році і був реконструйований у 2010-2012 роках. До складу елеваторного комплексу входять дві сучасні енергозберігаючі зерносушарки, в подальших планах – будівництво третьої, що дозволить збільшити добові можливості зберігання сирого зерна до 1 тис. тонн. Комплекс був збудований при використанні сучасного обладнання чеських, аргентинських та американських виробників. Технологія роботи елеватора включає кілька етапів, зокрема розвантаження автомашин на механізованих підйомниках, очистку насіння від сміттєвої домішки, сушку (за необхідності), закладення в ємності на зберігання і передачу на заводи з переробки. Процес зберігання сільгоспкультур на елеваторі повністю автоматизований, що дозволяє забезпечувати цілодобову оперативну роботу з прийому та видачі сільгоспкультур.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!