Кіровоградець робить з дерева симпатичні нецке

13.08.14, 14:00

Вже 20 років Сергій Ладутько з Кіровограда захоплюється оригінальний для нашої місцевості мистецтвом окімоно та нецке. Він не ходив ні до спеціальної школи, ні на різноманітні тренінги чи майстер-класи. Навчався мистецтву сам, бо дуже цього хотів. Тепер це не просто його захоплення, а щоденне заняття, як-то кажуть, на радість собі й людям.

Нецке — мініатюрний виріб притаманний японській культурі, найчастіше невелика скульптурка, що виконувала роль ґудзика, брелока, засобу закріплення на поясі чи окраси на кшталт застібки в японському одязі — кімоно чи косоде. Окімоно — особливий японський поширений вид мистецтва з виготовлення виробів із слонової кістки нецке.

Маленькі статуетки Сергій виготовляє з каменя, дерева, кістки, більярдних куль. "Насправді ці фігурки називаються окімоно, але якщо в них поробити отвори для шнурка, то тоді вони стануть нецке. Так, я роблю тільки маленькі і дуже маленькі. Найменша, що я зробив це 7мм" - розповідає Сергій. Наскільки важко це робити і звідки черпає ідеї та зображення для фігурок, майстер не говорить. Пояснює, головне - задоволення, а решта - діло кмітливості.

"Я не можу сказати що це важко, але що легко теж не скажу! Коли робота приносить задоволення, то що можна сказати ...Чи довго робити? Все залежить від складнощі самої фігурки, розміру, матеріалу, а головне від НАТХНЕННЯ!!! Ножі спеціальні, які сам зробив, які купив. Щоб цим займатись треба дуже цього хотіти!", - каже Сергій. Вартість окімоно чи нецке становить від 300 гривень. Втім все залежить від розміру та матеріалу, з якого зроблена фігурка, пише інформаційний портал Гречка




Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!