​Політична тусовка: У прес-клубі почався Інформаційній марафон

26.10.14, 11:41

У Кіровоградському прес-клубі, в рамках роботи Незалежного громадського прес-центру «КІРОВОГРАДСЬКИЙ ВИБІР» пройшла зранку перша інформаційна сесія. Прес-центр працює у партнерстві з Громадянською мережею ОПОРА в рамках міжнародної місії спостереження EPDE (Європейська платформа за демократичні вибори).

Костянтин Яриніч, кандидат в народні депутати по 99-му виборчому округу: «Всі дільниці у нас відкрилися, ситуація спокійна, напливу людей немає. Однак, як кандидату, мені неприємно казати про те, що один з опонентів готує провокацію. Мені повідомили, що по дільницях будуть ходити люди і від кандидата в нардепи Яриніча будуть пропонувати кошти. Якщо така ситуація буде, то знайте, що це не від мене. У такій ситуації, будь-ласка, одразу запрошуйте правоохоронців. Всі чітко мають зрозуміти, що це провокатори і ми готові підключитися до затримання цих осіб».

Ярослав Бублик, кандидат в народні депутати по 100-му ВО: «У мене також є інформація. Я сподівався, що вибори будуть чесні і прозорі. Але, на даний момент, на території 100-го округу, в Бобринецькому районі, відкрилися всі дільниці, але на трьох зафіксовано менше бюлетенів, ніж виборців. У Вільшанському районі вчора відбувалися провокації. На одній з дільниць відсутня інформація про мене, як про кандидата, а в Березовій Балці взагалі відсутня інформація про всіх мажоритарних кандидатів. У Кіровограді, селище Нове, на дільниці, що розташована на базі обласної психіатричної дільниці, кількість бюлетенів на 30 відсотків більша, ніж там зареєстровано виборців».

Павло Любченко, кандидат в народні депутати по 100-му ВО: «Я особисто відвідав зранку п’ять дільниць. Лише на одній з них ми не зафіксували порушень. Основні стосуються відсутності плакатів з інформацією про політичні партії. Також поблизу виборчих дільниць зафіксовано наявність передвиборної агітації».

Зоя Пасько, представник громадянської мережі «ОПОРА» в Кіровоградській області: «Ми теж фіксуємо порушення. На одній з дільниць частину бюлетенів лишили в сейфі, на деяких немає плакатів з інформацією про кандидатів. У день тиші в Кіровограді з’явилися плакати із зображенням Сергія Ларіна. А в Добровеличківському та Вільшанському районах вчора розносили районну газету з інформацією про Віталія Грушевського. Також зафіксували розповсюдження негативної інформації про Станіслава Березкіна».

У полудень у Кіровоградському прес-клубі, в рамках роботи Незалежного громадського прес-центру «КІРОВОГРАДСЬКИЙ ВИБІР», пройшла друга інформаційна сесія. Прес-центр працює у партнерстві з Громадянською мережею ОПОРА в рамках міжнародної місії спостереження EPDE (Європейська платформа за демократичні вибори).

Андрій Малик, довірена особа кандидата в народні депутати Станіслава Березкіна: «На даний момент нам стало відомо, що з території Дендропарку відправили більше 15 автобусів. Люди поїхали на виборчі дільниці 100-го округу. Більшість з них «озброєні» посвідченнями медіа-порталу «Акула». Ми перевірили і з’ясували, що цей портал не є зареєстрованим ЗМІ. Тож ті люди перебувають на дільницях незаконно. Звертаємо на це увагу членів комісій, спостерігачів, правоохоронців. Також у нас є дані, що на території цього округу є автомобілі з номерами, які не відповідають документам на ці транспортні засоби. Зафіксовано три джипа, в яких перебувають люди в камуфляж. Вони не виходять, не представляються, відштовхують журналістів, не даючи їм знімати. Також нам повідомили, що в автобуси сідали люди з холодною зброєю. Ми звернулися в правоохоронні органи, але жодної реакції звідти немає. Тож направили вже звернення в міністерство. Є повідомлення про те, що на вечір готується ряд провокацій. Просимо відповідні структури відреагувати на ці факти».

Олександр Гавриленко, кандидат в народні депутати від Блоку Лівих Сил: «Прикро, що меморандум про чесні вибори був порушений. Мої довірені особи проїхали містом і помітили, що на під’їздах будинків розміщена «чорнуха» на кількох кандидатів, обклеєні стовпи, які ніхто не збирається знімати. Попри те, що на агітацію є спеціально виділені місця, жоден з кандидатів не користувався лише ними, а інформація вивішувалася де завгодно. Було хаотичне закидування міста агітаційною продукцією. Вважаю цю передвиборчу кампанія самою не чесною і не справедливою. Що є стосується самих дільниць, то на багатьох з них відсутні плакати з інформацією про політичні сили. Члени комісій кажуть, що не вистачає місця на ці плакати. А інформація про кандидатів вивішена не зручно, так, що виборці не мають фізичної можливості нормальної її прочитати. Надходять також повідомлення про те, що готуються фальсифікації з невикористаними бюлетенями. Тож, я закликаю всіх виборців вийти зі своїх квартир і піти проголосувати, бо за вас це зроблять інші. Ви маєте шанс змінити майбутнє України. У це не пафосні слова, це наше спільне майбутнє».

Максим Березкін, кандидат в народні депутати по 99-му ВО: «Великих порушень ми не виявили. Є одна проблема – ОВК забули передати на одну із дільниць протоколи, які повинні заповнюватися по результатах виборів. Я кажу про одну з найбільших дільниць – гуртожиток на Полтавській. А що стосується автобусів у Дендропарку, то там були люди, озброєні вогнепальною зброєю. І мені не зрозуміло, чому міліція на ці факти не реагує. Також хочу повідомити, що на деяких дільницях є люди, які розповідають, що вони мої представники і пропонують гроші їх голос. Це не правда. Люди, які цим займаються, були опізнані. Це чоловіки, які раніше працювали охоронцями в Дендропарку, а тепер працюють охоронцями на ринку «Європейський».

Сергій Михальонок, кандидат в народні депутати по 99-му ВО: «Ця виборча кампанія відбувалася дуже брудно. Але найгірше нас чекає увечері. Вже по 100-му, 101-му та 102-му округах надходить інформація про провокації. Гадаю, все це під вечір перекочує і в Кіровоград. Що ж до порушень, то одне з них ми зафіксували у селі Козирня, Знам’янського району. Там масово стоять люди зі списками і відмічають людей, хто прийшов, хто ні. Коли ми до них підійшли, вони почали втікати, а списки порвали».

Павло Любченко, кандидат в народні депутати по 100-му ВО: «Потягом трьох годин відвідали ще 10 дільниць. Зафіксували невідповідність приміщень, які були виділені. Так виходить, що дільниця, яка має понад тисячу виборців, розташована на 20-ти квадратних метрах. Вони там сидять на головах один одного. Відповідно, можливості нормально проголосувати і проконтролювати виборчий процес, немає. А виборці стоять у черзі на вулиці. Також зафіксовано відсутність великих скриньок. Їх має бути не менше 6. Також цікаво, що інформація по мажоритарниках на деяких дільницях вивішена не в алфавітному порядку».

Наталія Севідова, кандидат в народні депутати по100-му ВО: «Ситуація більш-менш спокійна. Порушення зафіксували в Новоукраїнці, там поставленг дві кабінки замість чотирьох. На одній з дільниць міліція ховається за шторкою, хоча має бути за межами ДВК. А в Бобринці є пошкоджена скринька».

Ярослав Бублик, кандидат в народні депутати по 100-му ВО: «В двох районах на кількох дільницях було вимкнено світло. В Кіровоградському районі, у селищі Червона Поляна на 38% більше бюлетенів, ніж виборців».

Костянтин Яриніч, кандидат в народні депутати по 99-му ВО: «Хочу звернути увагу журналістів, що, на жаль, ніякої ролі на території Кіровоградщини МВС не виконує. Прикро казати, що п’яних з територій дільниць виводять члени комісій. А міліціонери в цей час п’ють чай та дивляться телевізор. Але ж саме від них залежить законний порядок, хоч і народний контроль, звісно, важливий».

Любов Лук’янцева, представник громадянського руху «ЧЕСНО»: «Наразі хотіла б сказати, що зафіксована низька явка виборців в цілому по Україні. Точних даних по Кіровоградській області немає. Лише чотири округи надали нам інформацію щодо явки виборців. Звісно, є декілька дільниць, де люди активно голосують. Існують проблеми з деякими ДВК в плані того, що основна частина роботи покладається на них, але не всі вони відповідально поставилися до навчання, яки ми проводили напередодні спеціально для них. Тому і фіксуються вже факти, коли члени ДВК вже починають заповнювати протоколи. А цього робити не можна. Також хочеться додати, що на всі порушення необхідно складати відповідні акти, бо система працює так: є акт – порушення, немає акту – немає порушення".

По обіді - з 15.00 до 16.00, - у Кіровоградському прес-клубі, в рамках роботи Незалежного громадського прес-центру «КІРОВОГРАДСЬКИЙ ВИБІР», тривала третя інформаційна сесія. Прес-центр працює у партнерстві з Громадянською мережею ОПОРА в рамках міжнародної місії спостереження EPDE (Європейська платформа за демократичні вибори).

Максим Березкін, кандидат в народні депутати по 99-му ВО: «За ці три години від попередньої прес-конференції, суттєвих порушень мій штаб не помітив, все відбувається згідно із законодавством. Єдине, що приємно зауважити, що у Кіровоградській області зафіксована найвища явка по Україні. Кіровоград лідирує по відвідуваності виборцями дільниць. Я сподіваюся, що до вечора проголосують якомога більше людей».

Лариса Онул, кандидат в народні депутати по 99-му ВО: «Наші головні зобов’язання бути людьми. Інформація, що була озвучена раніше в ЗМІ стосовно автобусів, що вирушили з Дендропарку. Вже пішли неадекватні коментарі, що там нібито є люди зі зброєю. Я офіційно заявляю, що цими автобусами поїхали 232 спостерігача, які офіційно зареєстровані в ЦВК. Вони вже прибули на місця. Також це 231 журналіст, які теж спостерігатимуть за виборчим процесом. Що стосується порушень, то наші люди зафіксували, що в селах виборці голосують без паспортів, що є грубим порушенням законодавства».

Олександр Гавриленко, кандидат в народні депутати по 99-му ВО: «Півгодини тому ми проїхали по Кіровограду і помітили, що кандидати-мажоритарники вже потурбувалися про те, щоб були здерті борди з їх агітацією. Я би хотів також звернутися до виборців, які живуть у приватному секторі: знайдіть трохи часу і до вечора сходіть на виборчі дільниці, щоб зробити свій вибір, не дайте Ішим проголосувати за вас».

Євгенія Шустер, керівник обласного штабу «Опозиційного блоку»: Наші спостерігачі, які дають нам довідки з округів говорять про те, що у нас жвава кампанія розгортається зараз у 99-му і 100-му виборчих округах. У 100-му окрузі з’явилися маршрутки із позначками, як на маршрутних автобусах. Там сидять, так би мовити, оці спостерігачі, які роз’їжджаються, а потім по двоє сходять біля кожної дільниці, розкривають якісь листочки і щось пишуть. Це ноу-хау, якщо з’явилися такі автобуси і представляються вони «Опозиційним блоком». Я вам заявляю, що на сьогоднішній день у нас немає жодного автобусу, жодної маршрутки і вони не їздять ні в Кіровограді, ні на жодному іншому окрузі».

Ігор Козуб, представник «Батьківщини» в кіровоградській області: «Відвертих проявів порушень виборчого законодавства, на жаль, не виявлено. Чому на жаль, бо я не вірю, що не буде намагань порушити виборче законодавство. У нас в Кіровограді є багато люди, які проявили себе в минулому. Зараз їх діяльність теж активна. Тому звертаюся через ЗМІ до членів ДВК – схаменіться, не Янукович при владі – посадять».

Сергій Михальонок, кандидат в народні депутати по 99-му ВО: «По Кіровограду на цей час великих порушень не відслідковується. Але під вечір на великих дільницях, як я вже казав, все розпочнеться. Зараз, ви знаєте, найгарячіша точка – 102 округ. Там люди мало вірять в те, що запрацює закон. Тож я сподіваюся, що порушення там будуть зупинені законним методом. Звертаюся до виборців – не дайте можливості сфальсифікувати результати виборів. Сьогодні ви впливаєте на владу, а завтра вже будуть вибирати за вас. Треба, щоб Кіровоград вийшов хоча б на показник явки у 80 %».

Павло Любченко, кандидат в народні депутати по 100- ВО: «Нам вдалося зафіксувати, що на селище Нове здійснювався підвіз виборців автобусом від компанії «Креатив». Ми написали заяву з цього приводу в правоохоронні органи. Це говорить про те, що факти підкупу продовжуються, нічого не змінюється. І правоохоронці на такі факти не реагують. А на дільницях повним ходом іде заповнення протоколів. Вже навіть є з підписами».

Андрій Малик, довірена особа кандидата в народні депутати Станіслава Березкіна: «Я поясню ситуацію з автобусом. Так склалося, що півтора місяці тому «Автобусний парк» відмовився перевозити пасажирів. Мешканці селища Нового звернулися до компанії «Креатив» з проханням організувати перевезення. Тому два автобуси були офіційно запущені. Вони будуть їздити аж до нового року, доки міська рада не знайде нового перевізника. Чому безкоштовно їздять? Бо немає офіційної ліцензії і права на перевезення. Тепер що стосується виборчого процесу. Як вже повідомляли, по області явка виборців дійсно висока. Цікаві факти полягають в тому, що ми не просто лідируємо, а зафіксовано високий рівень самосвідомості. В кількох селах на 12 годину явка склала понад 70-80% проголосували. Є також інформація, що в селі Назарівка висока явка і практично всі голосують за одного кандидаті, а на виході з кабінки показують одному з членів ДВК за кого проголосували. Цей факт ми зараз перевіряємо».

Наталія Севідова, кандидат в народні депутати: «Я вже казала, що вперше приймаю участь у виборчому процесі, тож вперше побачила, так звану, технологію «п’яне село». Грузьке вже почало її застосовувати. Там вже починають організовувати «розливайки», щоб зламати нормальну свідомість людей, використати людські слабкості. Потім є така інформація стосовно того, що біля Помічної починають накопичуватися автобуси. Очевидно, чекають вечора. Журналісти, будьте уважні, там готуються до масштабного прояву фальсифікації. Також на деяких дільницях зафіксована присутність журналістів з посвідченнями черкаської газети».

Костянтин Яриніч, кандидат в народні депутати по 99-му ВО: «Я лише хочу акцентувати увагу на тому, що в протоколи не лише почали заповнювати ще в першій половині дня, але є й такі, які вже мають підписи членів ДВК. А це дуже серйозні порушення».

Артем Стрижаков, кандидат в народні депутати по 99-му ВО: «Я хочу сказати, що найбрудніша ніч була перед виборами. Якісь «розумники» здогадалися клеїти мої газети суперклеєм на території того округу, де я довго працюю. Більше чотирьох років, газети клеїли до скла. Це не правильно по відношенню до людей. Сьогодні були поодинокі випадки, коли моє фото не вивісили на деяких дільницях, але, гадаю, це просто технічні моменти. Але ми всі розуміємо, що вся «нечисть» полізе, коли стане темно. «Нечисть», як ви розумієте, від слова «не чесно». Я хотів би нагадати всім, що кримінальну відповідальність несуть не тільки ті, які купують голос, а й ті, які його продають. Люди, будьте чесними самі з собою, перед країною. Не продавайте свій голос».

Ввечері, о 18.00 у Кіровоградському прес-клубі, в рамках роботи Незалежного громадського прес-центру «КІРОВОГРАДСЬКИЙ ВИБІР», пройшла четверта інформаційна сесія. Прес-центр працює у партнерстві з Громадянською мережею ОПОРА в рамках міжнародної місії спостереження EPDE (Європейська платформа за демократичні вибори). Наступна прес-конференція - о 12.00 у понеділок, 27-го жовтня у прес-клубі, - дивіться он-лайн.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!