Святий Юрій Змієборець - допомога і заступництво у боротьбі з ворогами рідної землі

26.11.14, 10:00

25 листопада 2014 року в Кіровоградському обласному художньому музеї було розгорнуто експозицію в залі сакрального мистецтва «Святий Юрій Змієборець - допомога і заступництво у боротьбі з ворогами рідної землі».

Святий Юрій, Святий Юр, Юрій-Змієборець, Святий Георгій, Георгій Переможець (грец. Άγιος Γεώργιος — агіос Георгіос) — святий, мученик і воїн, він є однією з найвідоміших постатей в християнському світі, його історія надихала митців та іконописців протягом століть.

Шанування Святого Юрія почалося з V століття із Візантії, де йому поклонялися, як мученику і воїну. На Русі Святий Юрій відомий з часів прийняття християнства наприкінці X століття. Саме з місця особливого шанування Святого Великомученика Юрія Змієборця розпочалося хрещення Київської Русі. Святий Рівноапостольний князь Володимир прийняв Святе хрещення в Криму біля Корсуня (Херсонеса) в Юріївському монастирі.

Особливо багато для утвердження шанування Святого Юрія зробив київський князь Ярослав Мудрий, який прийняв при хрещенні його ім'я. На честь свого святого заступника в 1030 р. він засновує місто Юр'їв. У 1037 р. Ярослав починає будівництво Георгіївського монастиря в Києві і зводить у ньому храм, який до наших днів не зберігся. Святий є також покровителем України, столичної Київської області (зображений на прапорі та гербі Київщини), головної святині Галичини та Львова - Собору Святого Юра.

День освячення першого на Русі храму Святого Юрія — 26 листопада 1051 р. — був відзначений установленням щорічного святкування цієї події. Він увійшов у народну пам'ять під назвою дня Юрія - Юр’єв день або осіннього Георгія.

Також осінній Юріїв день був приурочений перемозі святого над змієм – бейрутським драконом. Згідно з «Православним Календарем. Житія. Свята. Ікони» та «Про життя православних святих, ікони і свята», ця битва відбулася наприкінці III – на початку IV століття на батьківщині святого – у місті Бейруті в Каппадокіі. Однак інші джерела називають інші місця. Зокрема, в тексті XI століття, перекладеного з грецької, йдеться про те, що святий Юрій убив змія «у місті Гевал в стороні палестинській». А в трактаті XIII століття «Золота легенда» Якова Ворагінського ця подія пов’язується з античним містом Селінус. З багатьох свідчень зрозуміло, що знищення змія – посмертне діяння святого, але в деяких джерелах цей момент не зазначено, і мимоволі складається враження, що мова йде про прижиттєвий подвиг.

На іконах святий Георгій (Юрій) зображується таким, що сидить на білому коні і протикає списом змія. Це зображення засноване на одному із вищезгаданих переказів про чудеса святого великомученика. В них йдеться мова про те, що недалеко від місця, де народився святий Юрій в місті Бейруті, в озері жив змій, який часто пожирав людей тієї місцевості. Що це був за звір - удав, крокодил або велика ящірка - невідомо. За вказівкою бісів, що жили в ідолах, цар прийняв рішення регулярно за жеребом віддавати йому на поживу своїх дітей і коли черга дійде до нього, він обіцяв віддати свою єдину дочку. Минув час, і цар, нарядивши її в кращий одяг, відправив до озера. Гірко плакала дівчина, чекаючи смертної години. Несподівано до неї під'їхав на коні великомученик Юрій зі списом в руці. Дівчина просила його не залишатися з нею, щоб не загинути. Але святий, побачивши змія, осінив себе хресним знаменням і зі словами «В Ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа» кинувся на нього. Великомученик пробив горло змія списом і потоптав його конем. Потім він велів дівчині зв'язати змія своїм поясом і, як пса, вести до міста. Жителі в страху розбігалися, але святий зупинив їх словами: «Не бійтеся, але надійтесь на Господа Ісуса Христа і віруйте в Нього, бо це Він послав мене до вас, щоб врятувати вас». Потім святий вбив змія мечем, а жителі спалили його за містом. Двадцять п'ять тисяч чоловік, не рахуючи жінок і дітей, хрестилися тоді, і була побудована церква в ім'я Пресвятої Богородиці і великомученика Георгія (Юрія).

Зображення Юрія Переможця - покровителя воїнства - на коні символізує перемогу над дияволом - «стародавнім змієм» (Об'явлення 12:3; 20:2).

Ікона потрапила до фондів у 1964 році, а з 2001 року з відкриттям для відвідувачів обласного художнього музею експонувалася в постійно діючій експозиції залу сакрального мистецтва в пошкодженому стані. У 2013-2014 роках ікона «Св. Юрія Змієборця» після комплексу реставраційних заходів, проведених у Національній академії образотворчого мистецтва та архітектури України набула первісного вигляду.

До Юрія, як найбільш шанованого християнського святого звертаються з проханням про здоров'я душевне та тілесне, про родючість землі, про допомогу і заступництво у боротьбі з ворогами рідної землі, але найбільше - як до захисника рідної землі.

Олена Степанок – завідуюча відділу науково-просвітницької роботи Кіровоградського обласного художнього музею



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!