Центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів: Історія успіху

19.12.14, 9:37

Рік, що минає, був непростим для всієї України. Що вже говорити про вихованців і працівників закладу, який називається «Центр соціальної реабілітації (денного перебування) дітей-інвалідів Кіровської районної у м. Кіровограді ради» і діє на користь інтересів особливих діток у нашому місті? Звіт про роботу центру протягом року представить сьогодні на сесії районної ради директор – Анна Заботкіна.

логотип Центру реабілітації діток у Кіровограді
логотип Центру реабілітації діток у Кіровограді
Станом на перше вересня 2014 року заклад відвідує 51 дитина-інвалід, а загалом вже 42 дитини пройшло повний курс реабілітації. Крім того, з серпня цього року Центр приймає на реабілітацію дітей-інвалідів, які прибули ще й із зони проведення АТО та нині проживають у місті Кіровограді.

За словами керівника центру, на даний час у закладі налагоджено комплексний реабілітаційний процес - тут працюють відділення соціальної, психолого-педагогічної реабілітації та відділення медичного спостереження. Таким чином продовжують працювати дві групи денного перебування для 16-ти дітей, які потребують постійного стороннього догляду і не можуть перебувати в загальноосвітніх навчальних закладах. У зазначених групах організовано триразове харчування, а ще здійснюється підвезення дітей з Центру і додому «соціальним таксі» територіальних центрів соціального обслуговування обох районів міста Кіровограда. До речі, для кращого забезпечення спеціальним автотранспортом у березні Кіровоградська міська рада та фахівці Центру підготували проект «Особливий транспорт – особливим дітям», який взяв участь в обласному конкурсі проектів та програм розвитку місцевого самоврядування та отримав перемогу! Тож Кіровоградська міськрада прийняла рішення виділити додатково 395 тисяч гривень і купити автобус для дітей.

Які ж, власне, результати роботи Центру у плані комплексної реабілітації діток? Внаслідок опіки і уваги до вихованців у юних кіровоградців формується життєва компетенція, вони долають психологічні обмеження, опановують навички самообслуговування і виробляють у собі здатність до навчального процесу. Більше того, враховуючи активність громадських об’єднань у Кіровограді, Центр налагодив постійну та плідну співпрацю з ними також. Наприклад, у квітні із організаціями «Народна Академія Творчості» та «Серце матері» на базі закладу пройшов семінар для батьківдітей із особливими потребами, які були надзвичайно успішними та корисними.

Крім того, фахівці Центру впроваджують цікаві нові підходи до соціокультурної адаптації особливих діток. Наприклад, ведуться заняття із гарденотерапії (догляд за рослинами) та анімалотерапії (догляд за тваринами). Проходять майстер-класи із флористики та кулінарного мистецтва – із залученням кращих фахівців своєї справи. Одним із перспективних напрямів роботи, який вже започатковано у Центрі, стало і створення групи «Матері і дитини». Тут для батьків проводять заняття вчитель-реабілітолог та практичний психолог.

Звісно, як у будь-якій справі, бувають у роботі центру і недоліки, і неприємності, адже робота кожного колективу – це шлях через успіхи і провали до виконання своєї місії. Одна із проблем, з якою стикнувся центр, це незадовільна робота спеціалістів, що мали справу із фінансами, зокрема, нарахуваннями окладів у цьому році. Але у результаті всі перепони були подолані, та й взагалі перемог на шляху до мети у Центрі наразі набагато більше і головний результат – підтримка особливих дітей та їх батьків, - успішно досягається. Наприклад, вже у вересні чотирьох дітей, що проходять реабілітацію у Центрі, було зараховано до навчальних закладів, а у наступному році у закладі планується відкрити відділення професійної орієнтації для підлітків з особливими потребами від 14 до 18 років.

Детальніше про роботу Центру ви можете дізнатися, зателефонував пані Анні Заботкіній за номером: 050-268-34-88, або слідкуйте за новинами центру у мережі Facebook на сторінці Центру Із наступаючим вас Новим роком!!



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!