Одна, зате яка картина Наталі Пухінди!

24.01.15, 12:00

Днями у Кіровоградському обласному художньому музеї відкрилася виставка однієї картини – з нагоди 60-річчя художниці, нашої землячки, члена Національної спілки художників України - Наталії Миколаївни Пухінди.

Наталія Миколаївна народилась 23 січня 1955 року у Кіровограді, тож дитинство і юність майбутньої мисткині пов’язане саме із нашим містом. З дитинства вона виявляла неабиякий потяг до малювання, саме тому і навчалась у Кіровоградській художній школі. Життєвий шлях привів її до м. Одеси, де в 1975 році вона закінчила Державне художнє училище ім. М. Грекова, потім до Львова, де навчалась у Львівському державному інституті прикладного та декоративного мистецтва (1983р.), де зараз і мешкає уся її творча родина.

Н. Пухінда працює в галузі станкового та монументального живопису, графіці. Її твори знаходяться в музейних та приватних колекціях України, за кордоном. Художниці доступні для вислову майже всі основні жанри малярства – портрет, краєвид (вельми часто поєднаний з натюрмортом) та натюрморт у його рафінованому вигляді. Портретний живопис у доробку художниці займає вельми скромне місце, але тільки через те, що вона береться портретувати лише добре відомих їй людей. А процес вивчення натури дуже часто розтягується на роки. Тим не менше, портрети виконані художницею дають вичерпну характеристику людей на них представлених – їх смаки, спосіб побутування, устремління. Н. Пухінда вважає натюрморт найбільш вдячною формою освідчення у любові до чуттєвої матеріальної краси світу.

Натюрморт – пейзаж – портрет для художниці не засіб класифікації світу по поличках жанрів, а спосіб передати свій погляд на нього, як єдину субстанцію що існує за спільними законами гармонії. Саме тому предмети у Наталії настільки портретно виразні, квіти нагадують вишукану порцеляну, пейзаж виглядає як букет у перспективі, а люди набувають квіткової декоративності. У неї дві пристрасті – антикваріат і квіти – символ краси миттєвої, краси вічної. Всі учасники її натюрмортів; свічники, книжки, вази, годинники, музичні інструменти колись були фрагментами декорації у п’єсі «Життя людей», чиї реальні біографії назавжди залишись за кадром.
Провідний жанр творчості Наталії Пухінди – натюрморт, тема яких – долі людей, залишені в речах: вони схожі на нескінчену подорож часом, де душа шукає вічних аналогій. Використавши традицію, як елемент світогляду, художниця надала мандрівним сюжетам модерного трактування. Від середини 1990-х років у сюжетах Наталії Пухінди зосереджено стан самоти, як незаперечної трагічної умови мистецької свободи («Час срібла»). Мотив зупиненого часу є неперервною ланкою між людиною та вічністю.

Ранні пейзажні образи художниці створені на метафізичному зіткненні теплого відчуття землі та байдужої присутності космосу: «Прогулянка», «Самотній», «Ніч у місті». В них і ритмічна підпорядкованість краєвиду руху хмар, вітру, лету темних небесних глибин, що уособлюють стан щемливого неспокою, немов тональна ламкість простору несе ідею вселенської пустоти. Тема історії в контексті приватного життя постає в серії натюрмортів «Арт-деко у Львові», «Фортуна Нова», «Білі півонії». Усталений простір натюрмортів 2000-х років активізовано динамікою часу, який стає головною дійовою особою, а в пейзажах – образні узагальнення призводять до еволюції малярської манери мисткині.

У 2009 році у Львові була відкрита галерея «Лукас», створення якої в атмосфері культурно-мистецького життя міста було абсолютно невипадковим і саме тут була представлена творчість родини Пухінди-Турецьких. Донька Ольга та син Лук’ян продовжують творчу справу своїх батьків Івана Турецького та Наталі Пухінди. Експонує свої твори художниця не часто, але на престижних виставках у Києві чи Львові, так і в зарубіжжі – Німеччині, Швейцарії, Австрії, Франції, Іспанії, США, Польщі, Словаччині. Яскраву виставку презентувала художниця і на своїй малій батьківщині. У 2011 році в залі Кіровоградського обласного художнього музею був представлений творчий доробок (понад 60 робіт) родини Пухінди – Турецьких. Це була перша персональна виставка творів Наталії Миколаївни та її родини в місті Кіровограді.

В експозиції до ювілею Наталії Пухінди представлено живописну роботу «Осінь» (2008), яка презентує своєрідну творчу манеру художниці. Ця картина була передана до фондів обласного художнього музею після відкриття персональної виставки. І тепер відвідувачі музею мають змогу милуватися чудовим осіннім натюрмортом.

Автор - Валентина Ноженко – головний зберігач фондів обласного художнього музею



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!