Допомога армії - своїми руками: Сірники у парафіні, міні-пічки, сітка

31.01.15, 12:00

Кіровоградське школа №20 вже давно перетворилось на справжню фабрику виробництва речей для захисників АТО. Вчителі школи закликають кіровоградців приєднатись до волонтерської справи: хто руками, а хто матеріалами. Вчителька трудового навчання НВО №20, яка була ініціатором волонтерського руху у своїй школі, Олена Горобець поділилась із Першою електронною рецептами економної благодійності.

Собівартість речей, які виготовляють шкільні майстри, у десятки разів нижча фабричних прототипів.В першу добре налагоджено виготовлення запарафінених сірників.

Сірники крутять старшокласниці на уроках трудового навчання та у позаурочний час. Один такий сірник горить аж 4 хвилини і не легко гасне, на відміну від звичайного. А вартість матеріалів взагалі мізерна: • сірники, • вата, • парафін. Сірники відправляються окремими партіями, а також комплектують у міні-пічки, які призначені для підігріву води.

Такі диво-пристрої є вкрай необхідними особливо взимку. Для міні-пічки потрібні: • жерсть листова на тонше 0,6 мм (приблизно 150 грн\лист, якого вистачає на більш ніж 50 пічок), • матеріали для кріплення, • таблетки сухого спирту, • запарафінені сірники, • камуфляжна тканина для чохла. Найдешевшими продуктами виробництва двадцятої школи у парафінові свічки-грілки. Як каже майстриня Олена Горобець, вони не мають собівартості, адже виготовляються із «підножних» матеріалів. Умовна вартість може набігти тільки за парафін, якого не дуже багато і треба. Для свічки-грілки потрібні: • дно від жерстяних баночок (наприклад з-під слабоалкогольних напоїв), • картонні обрізки, • нитка для основи, • парафін.

На конвеєр поставили і пошив балаклав. Олена Горобець робить викройки відразу на кілька десятків балаклав, які потім шиють кіровоградки. Як розповіла вчителька, шиють балаклави не тільки у школі – деякі жінки беруть викройки додому. Собівартість саморобних балаклав мізерна, адже потрібні тільки флісова тканина та нитки. Також школярі роблять маскувальні сітки із тканини, яку приносять з дому. Три сітки від НВО №20 уже в АТО, четверта – чекає своєї черги у комірці кабінету трудового навчання.

Адміністрація школи йде назустріч своїм волонтерам і безоплатно надає приміщення для роботи. Під керівництвом Олени Горобець десятки кіровоградок до самого вечора шиють балаклави та готують матеріари для того, за що візьмуться уже вранці. Робота кипить щодня і ресурси закінчуються досить швидко. Волонтери закликають кіровоградців відгукнутись і допомогти нашим солдатам. Це не захмарні сотні тисяч на дорогі обладунки, це кількагривневі матеріали чи година-дві вільного часу. А вони можуть врятувати життя героя або хоча б зробити війну не такою жорстокою.

Хто хоче допомогти, звертайтесь за телефонами: Олена – 066 321 03 92 Валентина – 066 286 50 95 Або у НВО №20 (пр. Перемоги, 16).



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!