Цікава експозиція до річниці від дня народження Шевченка

09.03.15, 10:00

Погибнеш, згинеш, Україно,
Не стане знаку на землі.
А ти пишалася колись
В добрі і розкоші!
Вкраїно! Мій любий краю неповинний!
За що тебе господь кара,
Карає тяжко… (Осії глава ХІV)


6 березня 2015 року в Кіровоградському обласному художньому музеї розгорнуто експозицію «Не нарікаю я на Бога…» до 201-ї річниці від дня народження українського поета, художника, філософа Тараса Григоровича Шевченка (1814-1861).


В ці березневі дні ми знову згадуємо одного із найвидатніших українців - Тараса Шевченка…Минулого, ювілейного 2014 року в різних куточках країни проходили різноманітні заходи по увічненню пам’яті Кобзаря – виставки творів, дитячих малюнків, декламування віршів, конкурси та вікторини, публікації в засобах масової інформації і т.д.


На жаль, трагічні події Майдану, гибель сотні людей, захват «зеленими чоловічками» Криму, агресія з боку «братського народу» - росіян та й фактичне перебування України у стані війни не дало змогу на більш належному рівні відзначити 200-річчя від дня народження Тараса Григоровича Шевченка. Саме в ці неспокійні часи його полум’яна поезія, сповнена демократичними ідеями, закликає нас, людей, до любові, правди, справедливості, волі й єднання! Перегортаючи сторінки «Кобзаря», розумієш, що творчість Шевченка як ніколи актуальна, зігріта гарячою любов’ю до Батьківщини, пробуджує почуття національної гідності й патріотизму в душі кожного свідомого українця. В його словах немає ні краплі фальші, від них не віє нещирістю думок, всі вони – істинні…Його і сьогодні пам’ятають, поважають, ним захоплюються й постійно цитують, до нього прислуховуються. Тарас Шевченко завжди був і залишається зі своїм народом, з Україною, він навічно оселився в серці кожного з нас.


В експозиції представлено художні полотна члена НСХУ Ф.М.Полонського на мотиви літературних творів Тараса Шевченка : «Якось-то йдучи уночі» (1997), «Лічу в неволі дні і ночі» (2005), «Склянка гіркого вина» (Минули літа молодії…) (2005), які розкривають внутрішній світ поета, його біль, почуття та думки. І так хочеться вірити у пророчі слова Кобзаря написані за мотивами заключних рядків вірша «І Архімед і Галілей»: …І на оновленій землі Врага не буде супостата, А буде син, і буде мати. І будуть люди на землі… Цей вірш, ці рядки як ніколи актуальні в цей нелегкий, сповнений протиріччям і трагізму час, і ми сподіваємося, свято віримо, що все - таки запанує МИР, ЗЛАГОДА й ЛЮДЯНІСТЬ на нашій такій багатостраждальній українській Землі…

автор - Леся Дмітрієва, науковий співробітник відділу науково-просвітницької роботи Кіровоградського обласного художнього музею



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!