«Великдень в Україні»

08.04.15, 12:00

Найбільшим і найрадіснішим весняним святом в Україні з давніх-давен, і для дітей і для дорослих, є Великдень – пора відродження в природі, оновлення та очищення людських душ.

Саме живописні та декоративно-ужиткові твори із фондового зібрання Кіровоградського обласного художнього музею на Великодню тематику доповнили зал сакрального мистецтва Кіровоградського обласного художнього музею.

В експозиції представлено «Натюрморт з писанками» (2001) добре відомого поціновувачам мистецтва кіровоградського художника, члена Національної спілки художників України А.М. Дворського (1948-2010), який в свій час звертався в живописних і графічних доробках до духовної культури наших пращурів, шукаючи ідеал сучасності у віддзеркаленнях минулого. Образи в його картинах насичені архаїчною силою, експресією, рухом, енергією дії. Потужний колір, підкреслений графікою лінії та орнаментикою мови, посилюють знаковість і символічність зображення.

В.І. Осипенко (1958р.н.)– кіровоградський митець, який постійно перебуває в творчому пошуку. В його доробку твори, виконані в традиційній реалістичній манері та експериментальні роботи, виконані в дусі сучасності. Нерідко ці два напрямки поєднуються в одному полотні. Живописний твір «Пасхальна ніч» (1994), який представлений в експозиції, може слугувати прикладом поєднання традицій та новаторства в образотворчому мистецтві.

Цікавим за манерою написання є полотно «Вербна неділя» (2006)художника з м. Алчевська Луганської області, члена Національної Спілки художників України В.В. Козлова (1951р.н.). Він працює переважно в галузі станкового, монументального живопису та графіки.

Декоративністю виконання та творчим пошуком відрізняються творимайстрів декоративно-ужиткового мистецтва Кіровоградщини Л.І. Зоріної (1960р.н.) «Натюрморт. Паска» (2009), Н.Г. Бабіч (1933р.н.) «Великдень» (2009) та «Пасхальний натюрморт» (2010), В.В. Резніченко «Великдень».

Цього року українці святкуватимуть Великдень, спрямовуючи молитви до Всевишнього, просячи його про перемогу над зовнішнім ворогом та порозуміння всередині країни.

Олена Степанок – завідуюча відділом науково – просвітницької роботи Кіровоградського обласного художнього музею



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!