ТОП-12 найцікавіших музеїв України

22.05.15, 14:00

Працівники музейної сфери в усьому світі відзначають своє професійне свято 18 травня. ГУРТ радить Вам із користю проводити дозвілля і пропонує підбірку цікавих музеїв Україні, які варто відвідати.

Справжня «Поштова станція» знаходиться у Ніжині Чернігівської області. Музей під такою назвою присвячений розвитку поштової справи в Україні від середини XVII до початку ХХ століття. У вітринах закладу представлено декілька сотень предметів, що мають відношення до поштової справи минулих часів. Експозиція розташована в оригінальній будівлі, де розміщувалася міська станція зв’язку протягом декількох століть.

Українська культура надзвичайно багата та глибока. Це вкотре підтверджує оригінальний музейний осередок у Коломиї, присвячений феномену писанки. Творча форма будівлі (велика скляна писанка) приваблює зазирнути всередину. Музей представляє відвідувачу близько 6000 писанок із різних куточків світу. Серед експонатів є навіть писанки з автографами відомих осіб. Свого часу музейний осередок брав участь у масштабній акції «Сім чудес України»

Розвиток вітчизняної медицини можемо простежити в Національному музеї медицини України, що вже більше сорока років діє у Києві. Здобутки медичної галузі представлені від найдавніших часів до сучасності. Урізноманітнюють експозицію, що складається зі сцен та предметів лікувального процесу, картини, присвячені медичній тематиці. Названий заклад є одним із найбільших у Європі.

Неабияку зацікавленість викликає дещо епатажний київський музей туалету. Певно, більше ніде Ви не матимете змоги детально та в наочних прикладах переглянути історію та еволюцію туалету й усіх його традиційних атрибутів і аксесуарів. Три сотні експонатів з усього світу складають музейний фонд. Серед них найменший унітаз та пісуар з гільйотиною. Окремої уваги заслуговують інформаційні стенди, що включають в себе розподіл туалетів на види, та навіть вірші, присвячені цій делікатній темі.

Львівська національна галерея мистецтв імені Потоцьких сьогодні – один із найбагатших музеїв України, збірка якого налічує понад 62 тисячі творів світового та національного мистецтва від античних часів до наших днів. До найбільш вартісних належать колекції європейського мистецтва, львівської скульптури, українського портрету XVI-XIX ст., ікон та меблів.

Пивоварна столиця України – Львів, запрошує відвідати перший і поки єдиний в Україні музей, присвячений справі виготовлення пива. У підвалах Львівського пивзаводу, де розташувався музейний осередок, можна побачити обстановку 1715 року, коли у місті Лева почали виготовляти хмільний напій. Тутешня експозиція багата на тару різних часів, зокрема пляшки та бочки, рекламу, знаряддя праці пивоварів. Відвідувачам пропонують переглянути тематичний відеофільм та пригощають найсмачнішими сортами місцевого пива.

Напевне, найпікантніший музей сьогодення діє з 1999 року у Харкові. Як стверджують працівники Музею сексу та сексуальних культур, у світі існує багато музеїв еротики, але такого, як у Харкові, немає ніде, адже він зібрав в одному місці сексуальні традиції багатьох культур. В першу чергу, це просвітницький заклад, адже створена експозиція покликана навчати підлітків, молодят та всіх охочих тонкощам сексуальних відносин.

Історію людського буття можна простежити не тільки за офіційними документами, але ще й за допомогою сміття. Один із робітників Вінницького сміттє-сортувального заводу впродовж тривалого часу збирав предмети, що викидали люди. Звісно, експозиційну більшість у музеї сміття (Вінниця) становлять речі радянського побуту. Перлиною «сміттєвої колекції» є бритва 300-річної давності. Схожі музеї діють в інших містах країни.

У Львові, окрім пива, пропонують ще й доторкнутися до таїнства сала. Продукту, без якого неможливо уявити Україну. Ресторан-музей сала представляє український смачний символ у різних арт-формотвореннях. Особливістю закладу є широкий вибір виробів з сала що можна замовити.

Кожного дня жителі великих міст доторкаються до повсякденного сьогодні та мало не фантастичного до недавнього часу явища – метро. У будівлі Київської адміністрації метрополітену діє музей присвячений історії столичної підземки. В музеї представлено розлогу та щільну інформаційну лінію, що складається з численних фотографій та пояснювальних стендів. У вітринах можна побачити макети станцій та вагонів метрополітену різних часів, жетони та квитки не тільки Київської, а й інших підземок.

Музей циркового мистецтва, єдиний в Україні, працює у столичному парку «Нивки». Цирковий поступ зображений від середини ХІХ століття до наших днів. Основу експозиції складає широкоплановий реквізит циркових номерів. Цікавими є ретро-фото зірок як вітчизняної, так і світової циркової арени з їх автографами. Гордістю вважають експонат під чудернацькою назвою «Звірина залізна дорога дідуся Золло».

Досі діюча аптека й музей – найдавніша з існуючих у Львові аптек, розташована на площі Ринок у наріжному будинку, яким починаються вулиці Друкарська та Ставропігійська. В унікальному аптечному музейному комплексі демонструються більше трьох тисяч рідкісних експонатів, зібраних науковцями, фармацевтами та колекціонерами-ентузіастами.

Цей перелік можна ще довго продовжувати. Адже вітчизняна музейна карта щораз розширює свої межі. Головне – у вирі сучасних розваг не забувати про розмірений та безмежно корисний відпочинок, який здатна подарувати велична музейна аура.

Підбірку готували Михайло Ломоносов та Леся Яковчук, ГУРТ



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!