Файний програміст із США поділився досвідом із кіровоградськими студентами

28.05.15, 18:00

Кіровоградський національний технічний університет, кафедра електротехнічних систем та енергетичного менеджменту КНТУ зробили величезний подарунок майбутнім і теперішнім кіровоградським програмістам, організувавши першу в нашому місті відкриту лекцію американського програміста, підприємця ІТ-галузі, автора книжок та курсів з програмування Якова Файна.

Уродженець Києва Яков Файн останні 23 роки живе та працює в США. Він є співзасновником двох ІТ-компаній: Farata Systems і SuranceBay, які займаються розробкою веб-додатків, програмних продуктів, програмним консалтингом тощо. Файн – відомий експерт з мови програмування Java, один з небагатьох програмістів у світі, хто має почесне звання Java Champion. Також він є автором або співавтором низки технічних книг з програмування, навчальних курсів, доповідей конференцій з програмування. До речі, одну зі своїх книжок – російськомовний підручник «Программирование на Java для детей, родителей, дедушек и бабушек» (2011 рік), Яков Файн сам розмістив у вільному доступі в мережі Інтернет.

З того часу електронну версію книги завантажили майже 114 тисяч разів. Зараз до України Яков Файн приїхав на потужну, понад 800 учасників, конференцію програмістів, де він виступав з доповіддю. Крім цього, наш колишній співвітчизник провів зустрічі зі студентами двох українських ВНЗ: Національного технічного університету «Київський політехнічний інститут» і Кіровоградського національного технічного університету. Безпосередньо до КНТУ американський програміст завітав на запрошення професора кафедри електротехнічних систем та енергетичного менеджменту, к.т.н. Анатолія Орловича.

Програмування давно вже є однією з найбільш рейтингових, найбільш прогресивних і перспективних технічних спеціальностей. Чимала кількість українських програмістів успішно працює на західні іноземні компанії або виконують роботу на замовлення приватних клієнтів-іноземців. Специфіка професії дозволяє працювати віддалено, власноруч вибудовуючи робочій графік. Враховуючи нестабільну економічну ситуацію в Україні та те, що західні замовники оплачують виконану роботу у валюті, престижність професії серед молоді і значимість якісної профільної освіти буде лише зростати. Конкуренція на ринку програмістів шалена, тому важливо на проґавити, не зіпсувати свого шансу.

Яков Файн якраз хоче допомогти молодим фахівцям уникнути найбільш типових помилок при працевлаштуванні. З цією метою він провів зустрічі-лекції в НТУУ «КПІ» та КНТУ. В нашому місті на лекції Якова Файна «Кар’єра розробника програмного забезпечення» були присутні студенти і викладачі технічного університету, діючі програмісти Кіровограда. З власного досвіду людини, яка більше 20 років живе та працює в Північній Америці, яка є визнаним фахівцем в програмуванні, яка є співзасновником ІТ-компаній (тобто, роботодавцем) Яков Файн розповів про головні правила поведінки при співбесідах, про основи трудової етики в США, вимоги до роботи в колективі. Зокрема, він на прикладах розказав, як шукати роботу за кордоном, як правильно складати резюме, щоб воно спрацювало, як правильно розмовляти з американцями на ділові теми, як вибудовувати взаємовідносини з колегами по роботі, непрограмістами, керівництвом.

«Для програмістів-початківців найскладніше – знайти першу роботу, коли вас ще ніхто не знає, – пояснює Яков Файн. – У нас подібні випадки називають catch-22 (або «замкнене коло» – прим.): мене не беруть на роботу, тому що в мене немає досвіду, а як в мене з'явиться досвід, коли мене не беруть на роботу? Це найбільш типова ситуація саме для студентів. Тому молодим спеціалістам потрібно хапатись за будь-яку можливість працювати, навіть безкоштовно: стажування, інтернатура, open source-проекти. Для вас головне – почати, отримати практичний досвід, навчитися працювати в команді, співпрацювати з іншими програмістами, зрештою, вчитися у сильніших програмістів». «Коли мене запитують, яку мову (програмування – прим.) краще вивчити, я завжди відповідаю: перш за все, вчіть англійську, – продовжує свої корисні поради Яков Файн. – Знання англійської мови допоможе не лише при написанні програм. В нашій спеціальності постійно потрібна найсвіжіша інформація. Отримати її можна тільки з літератури, яка видається англійською. До того ж англійською ви мусите спілкуватися з потенційними роботодавцями, замовниками, листуватись із західними клієнтами».

Провівши зустрічі зі студентами НТУУ «КПІ» та КНТУ, Яков Файн не ставив за мету влаштовувати конкурсний відбір кращих програмістів, які могли б претендувати на роботу в компаніях, де він є співзасновником. «Я не рекрутую потенційних працівників і не маю від цих лекцій ніякого матеріального стимулу, – розповідає Яков Файн. – В США декілька років тому я читав курс студентам університету Нью-Йорка, у вечірні години, паралельно основній роботі. На своєму каналі на YouTube я завантажив безкоштовні курси з програмування російською мовою. Деякі свої книги також безкоштовно розміщую в Інтернеті. Все це я роблю не з комерційних міркувань. Мені подобається викладати, вчити молодь. Знаєте, є час розкидати каміння і час збирати каміння. Настав час мені щось віддавати».

Маючі багаторічний досвід співпраці з програмістами з України, Яков Файн високо оцінює перспективи вітчизняних ІТ-фахівців. За його словами, українські програмісти добре почувають себе в плані конкуренції з західноєвропейськими спеціалістами. Принаймні, заробляють на рівні програмістів інших країн світу, а хороші програмісти ніколи не належали до категорії низькооплачуваних працівників. Порівнюючи вартість життя в Україні з зарплатою програміста, Яков Файн прогнозує розширення кола українських ІТ-спеціалістів, що працюють на західні компанії, та впевнений, що в подальшому справи програмістів з України будуть йти ще краще.

текст і фото - Олександр Виноградов



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!