Два десятки проектів соціальної дії створили кіровоградці під час тренінгів "Активні громадяни"

15.06.15, 10:04

Чотири дні поспіль понад сорок кіровоградців ділилися думками, навчалися та встановлювали нові корисні контакти під час тренінгів за програмою "Активні громадяни", що її підтримує Британська Рада в Україні. Заняття проходили у Студії на вулиці Дворцовій, 12, а вели їх активісти громадської організації "Прес-клуб реформ" (партнера Британської ради на Кіровоградщині) Вікторія Талашкевич та Катерина Заботкіна.

- Взяти участь у заняттях могли всі бажаючі - варто було тільки записатися і пояснити чому тобі цікава програма "Активні громадяни", - розповідає Вікторія Талашкевич. Набір учасників йшов через Фейсбук, де створено групу ActiveCitizensKirovohrad

Усі бажаючі, а їх було понад сорок осіб, були розподілені на дві групи залежно від того, кому і коли було зручно працювати - у будні, чи на вихідних. Хто зголосився до участі? Громадські активісти, працівники бібліотек, підприємці, журналісти, працівники суду, освітяни, студенти і школярі. З ранку і до вечору вони спільно говорили про вплив соціальних мереж на розбудову громади, ділилися власними знаннями і навичками, дискутували про різницю понять "гендер" та "стать", а також про те, що таке громада, сталий розвиток, довіра, взаєморозуміння і співпраця. Разом і учасники і тренери вчилися слухати одне одного на трьох рівнях та малювали "Карту емоцій громади", вивчали силу, яку мають правильні питання, та разом йшли "щаблями влади" під час групової вправи просто неба - на вулиці Дворцовій.

Взагалі, питання "Що таке влада?", поставлене перед учасниками, викликало чимало відгуків. Тренер Катерина Заботкіна запропонувала відвідувачам тренінгу поділ на такі види влади, як "влада над", "влада для", "влада всередині" та "влада разом", а також розповіла про типи влади "явна", "прихована" і "невидима". Після таких жвавих дискусій, власне, дійшла справа і до створення проектів соціальної дії. Експерт Британської ради в Україні Віталій Тихонович, який також завітав у Кіровоград на тренінг, акцентував увагу активістів на тому, що проекти у разі їх відповідності пріоритетам БР, можуть отримати і певне фінансування. Для того, щоб зосередити увагу учасників тренінгу на важливості послідовних етапів підготовки кожного проекту, Вікторія Талашкевич презентувала ідею бельгійського тренера Вінсента де Ваеля - інструмент "Канва співробітництва".

Що стосується ідей проектів соціальної дії, то серед них є і створення майданчику для активного відпочинку молоді, і заснування школи раннього розвитку, і старт серії спільних заходів за участі кіровоградців та тимчасово переміщених осіб, і створення притулку для бездомних тварин, і пропаганда вторинного використання ресурсів та взагалі ресурсної енергетики, не кажучи вже про такі цікаві ідеї, як започаткування програм StopStress та роботи ко-воркінгу для громади в Олександрії. Цікаві ідеї, які ще будуть перетворені на детальні проектні заявки, стосувалися організації фестивалю "Дитинство і сім’я", підвищення громадянської активності у віддалених районах Онуфріївки, Ульянівски та Устинівки, проведення напів-марафону на Кіровоградщині та організації медіа-таборівки у наметах, влаштування бібліотеки для сліпих та глухих діток, а також створення міні-музею "Віртуальна подорож для школярів". Якщо все вдасться, то на Кіровоградщині почнеться проект по захисту прав споживачів та працюватиме у новому форматі міні-школа "Вулик", буде створено безкоштовний клуб вихідного дня для молодих родин та навчено спеціалістів, які вмітимуть розкривати ВІЛ-позитивний статус діткам, вийде молодіжна газета та буде створено PR-агенцію для студентів, а можливо ще й почнеться благодійна програма для жінок "Ти є краса. Ти є опора!"

- Не зважаючи на те, що всі автори проектів будуть заповнювати аплікаційні заяви і подаватися на фінансування від Британської ради, один із головних висновків, які зробили для себе чи не всі учасники тренінгів, це те, що не обов’язково чекати на грантове фінансування від того чи іншого фонду, а ресурси на всі придумані ідеї можна знайти тут, у Кіровограді, на місцевому рівні!, - говорить Вікторія Талашкевич, координатор прес-клубу.


До слова, ще один подібний тренінг, але вже у приміщенні обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д. Чижевського відбудеться 17-19 червня. Cемінар буде проводити Оксана Федоренко, бібліотекар відділу мистецтв бібліотеки Д.Чижевського, яка пройшла навчання у Києві за програмою від Британської ради. Запрошуємо активістів м. Кіровограда, що працюють у різних сферах та бажають покращити життя своєї громади! Кількість учасників обмежена, тож якщо ви маєте бажання взяти участь в програмі - телефонуйте 066 122 70 98 (Світлана Вікторівна). Присутність на всіх етапах семінару – обов'язкова!




Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!