Болгари тікали від турецького рабства і Вільшанка дала їм притулок

30.06.15, 18:00

У Вільшанці відбулося відкриття пам’ятного знаку першим болгарським переселенцям. У 1774 році понад 400 родин із болгарського містечка Алфатар області Сілістра переселились до тодішньої слободи Маслове, а нині Вільшанка. На відкриття пам’ятного знаку, який, без перебільшення, стане візитівкою Вільшанщини, з’їхалися гості з різних куточків України та представники міста Алфатар Болгарії. Пам’ятний знак збудовано за кошти жителів сіл Добре, Калмазове, смт.Вільшанки та фінансової підтримки народного депутата України Станіслава Березкіна.

«Дуже приємно, що за два століття від тоді, коли перші переселенці з міста Алфатар обрали Кіровградщину своєю батьківщиною, ми маємо можливість бути присутніми на відкритті пам’ятного знаку першим переселенцям. Давайте привітаємо болгар та громаду Вільшанщини з цією важливою подією. Нам дуже приємно, що люди які приїхали з братньої для нас країни принесли у наше життя та культуру багато нового. Українці доброзичлива нація і ми раді тому, що на Кіровоградщині проживає так багато болгар. Ми прикладемо максимум зусиль, щоб нащадки болгар почувалися як у себе вдома», - сказав на відкритті голова ОДА Сергій Кузьменко.

Надзвичайний і повноважний посол Республіки Болгарія в Україні Красімір Мінчев наголосив, що болгари не з власної волі покинули батьківщину, а тікали від турецького рабства і Вільшанщина дала їм притулок.

«Пам’ятний знак – це свідчення того, що болгари не забули про своїх предків, вони пам’ятають свої звичаї, свою мову, культуру. Болгари, які проживають на Вільшанщині – це достойні громадяни України» - зазначив посол. Будівництво пам’ятного знаку розпочалося рік тому. «Це була ініціатива болгарської громади, - розповідає представник народного депутата України Станіслава Березкіна, депутат обласної ради Ірина Малик. «Станіслав Березкін прийняв рішення фінансово підтримати ідею будівництва. І це було правильне рішення. У свій час українська земля стала рідною для болгар. У нас спільне минуле. Тільки пам’ятаючи спільне минуле, ми можемо будувати спільне майбутнє. Я переконана, що воно у нас є» - наголосила депутат обласної ради. Голова товариства вільшанських болгар «Алфатар» Анатолій Нестеров згадував, як вони у 2004 році побувавши в Болгарії і побачивши там пам’ятник першим переселенцям в Україну, вирішили збудувати пам’ятний знак на Вільшанській землі.
«Так народилася ідея та проект, автором якого став Михайло Тепляков», - розповів Анатолій Нестеров. Представниця болгарського міста Алфатар Радка Желєва пообіцяла, що біля пам’ятного знаку будуть висаджені троянди і вони радуватимуть око, як калина, висаджена вільшанськими болгарами в Алфатарі. Селищний голова Вільшанки Володимир Харковенко наголосив, що відкриття пам’ятного знаку унікальна подія і подякував усім, хто був причетний до будівництва. Володимир Федорович передав народному депутату України Станіславу Березкіну нагрудний знак «За заслуги перед громадою смт. Вільшанка». «Спорудження пам’ятного знаку – це приклад спільної дії громади та народного депутата», - зазначив голова громадської організації «Партнер», який безпосередньо брав участь у будівництві пам’ятного знаку – Олександр Михайлов. Урочистості завершилися виступами аматорських болгарських колективів Вільшанщини.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!