Кіровоградці перенесли польський досвід в українські громади

02.07.15, 10:36

Польща вже багато років показує позитивний приклад у розвитку місцевих громад. Багато українських громадських організацій намагаються відтворити його у себе в громадах, беруть участь у різноманітних навчальних програмах польських колег. Інститут соціокультурного менеджменту (ІСКМ) більше 10 років співпрацює з Польщею, переймає досвід створення Центрів місцевої активності на базі закладів культури, бібліотек (в Польщі подібні центри мають назву Центри активності локальної).

З 21 по 23 червня 2015 року у реколекційно-відпочинковому центрі «Світлиця» м. Львів – Брюховичі було проведено тренінг «Польський досвід розвитку громад» в рамках проекту ІСКМ «Школа громадської участі-2» за фінансової підтримки Фонду ім.. Ч.С.Мотта. Це була вже шоста зустріч учасників школи в рамках проекту. До проведення тренінгу було запрошено колег ІСКМ з Центру активності локальної (м. Варшава, Польща) Олену Хоткевич та Збігнева Меруньськи. Олена та Збігнев вже не вперше проводять навчання для учасників Школи. У вересні 2012 року було проведено декілька тренінгових сесій для учасників (нині випускників) «Школи громадської участі-1». Цього разу Олена та Збігнев провели навчання три для учасників «Школи громадської участі-2».

Протягом трьох днів група активно працювала над ідеями, накопичуючи знання і соціальної анімації. Тренери намагалися якомога більше надати інформації для подальшої самостійної роботи у своїх громадах. Першого дня, щоб ближче познайомитись з групою, Олена та Збігнев запропонували учасникам вказати сферу їх діяльності. Таким чином, було визначено, що більша частка учасників належить до громадських організацій, далі соціальна допомога, підприємництво, культура, освіта та влада. Потім учасникам було представлено презентацію роботи Центру активності локально у Польщі. Наприкінці першого дня кожен з учасників представив більше себе, назвавши свою організацію, чим пишається та до чого прагне. Протягом двох останніх днів учасники працювали в маленьких групах. Малювали ресурси своїх громад, як вони використовуються. Визначали проблеми у громадах, що найголовніше є для кожного, і що робити для того, щоб якнайскоріше вирішити ці проблеми.

Після такої плідної роботи, було підбито підсумки. Тренери надали учасникам деякі рекомендації, поради. Розповіли про можливості навчання у Польщі, партнерства. Три дні тренінгу були насичені, кожен учасник почерпнув для себе необхідні знання та інформацію для подальшого самостійного та успішного розвитку у своїх громадах. «Школа громадської участі-2» переходить на завершуючий етап. Восени відбудеться підсумкова конференція, на якій зберуться випускники Школи-1 та учасники Школи-2. Слідкуйте за новинами ІСКМ на сайтах
www.lacenter.org.ua



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!