Сталий розвиток: Міфи та реалії

08.07.15, 14:32

З чого починається сталий розвиток – зі зміни психології, із виховання дітей, із демонополізації ринку енергетичних послуг чи тарифної реформи? Про це сьогодні дискутували у Чернігові. Розмову про міфи та реалії сталого розвитку ініціювала Британська рада у рамках програми «Активні громадяни», учасниками якої є і чимало мешканців Чернігівщини, зокрема, лідери громадського об’єднання «Чернігів Європейський». Кіровоградщину на зустрічі представляли активіст Української Бібліотечної Асоціації, фахівець бібліотеки імені Чижевського Оксана Федоренко, учениця Кіровоградського педагогічного ліцею, волонтер Катерина Заботкіна та керівник Кіровоградського прес-клубу Вікторія Талашкевич.

Учасники публічної дискусії у Чернігові
Учасники публічної дискусії у Чернігові
Метою зустрічі, в якій взяли участь науковці та студенти місцевої громади, а також понад чотири десятки активістів з усієї України, стало створення майданчику для діалогу представників всіх секторів суспільства. На цьому наголосила голова об’єднання «Чернігів Європейський» Ганна Гайдай. Думку пані Ганни продовжив ректор Чернігівського національного технологічного університету, у стінах якого і проходила дискусія, Сергій Шкарлет. За словами пана ректора, університет готовий стати таким постійним місцем для дискусій щодо векторів сталого розвитку.

Виступає Ганна Гайдай
Виступає Ганна Гайдай
- Мені б хотілося, щоб за підсумками сьогоднішньої дискусії було вироблене певне рішення, проект, рекомендації, які можна було б використати у плані впровадження ініціатив сталого розвитку, орієнтованого на громаду! - привітав учасників дискусії ректор ЧНТУ пан Шкарлет. І передав слово давньому другу університету і відомому громадському та політичному діячеві Чернігівщини – заступнику голови обласної ради Валентину Мельничуку. Валентин Васильович наголосив, що у цьому процесі надію покладає саме на молодь: «Ми робимо свою ставку – ставку зрілості, – на молодість і на те, що наша ненька Україна буде європейською!».
Бюлетень університету
Бюлетень університету
Безперечно, якраз такий теплий і дружній прийом став передумовою того, що Чернігів було обрано місцем для експериментально мереженого навчального семінару, який організувала Британська Рада в Україні.

- Чернігів часто називають містом-легендою, і я сподіваюся, що саме тут почнеться нова легенда про місто активних громадян! Наразі у Британської ради на Чернігівщині вже є три партнери та шість фасилітаторів, - підкреслив менеджер програми «Активні громадяни» Британської ради в Україні Віталій Тихонович, вітаючи учасників дискусії і представляючи свого колегу – глобального фасилітатора програми британця Майка Уолдрона. Саме Майк стояв у витоків створення програми, яка нині діє у сорока двох країнах світу.

Виступає Майк Уолдрон
Виступає Майк Уолдрон
- Є давня британська мудрість «Якщо ти хочеш йти швидко – тоді йди один, якщо хочеш дійти далеко – йди разом». Але програма «Активні громадяни», поновлена в Україні минулого року, повністю заперечує цю мудрість, - сказав Майк, вітаючи учасників зустрічі у Чернігові. За його словами, українські учасники програми насправді вже подолали дуже довгий шлях, зробили це надзвичайно швидко і, що важливо, разом.

- Не знаю, як це вдалося – можливо це магія, але скоріше за все це пояснюється вашим небайдужим ставленням, творчістю та взаємною підтримкою, - переконаний Майк. Він додав, що учасників дискусії про сталий розвиток якраз і зібрала небайдужість та пристрасть до діалогу. Ці речі, так само як і два інших важливих принципи, лежать в основі програми «Активні громадяни». Перший – це розвиток довіри та взаєморозуміння, а другий – підтримка сталого розвитку і рух у його напрямку.
Валентин Мельничук, Майк Уолдрон, перекладач пані Тетяна та Віталій Тихонович
Валентин Мельничук, Майк Уолдрон, перекладач пані Тетяна та Віталій Тихонович
Тому тема публічної дискусії, яка пройшла у Чернігові на основі лекції кандидата технічних наук, доцента Олександра Велігорського, була для всіх дуже актуальною. Обговорення визначень сталого розвитку та перспективи впровадження його принципів у наше життя, викликало чимало відгуків, коментарів, питань. Експертних оцінок та пропозицій. Одна з них – починати сталий розвиток з себе, своєї родини, робити малі, але постійні кроки у напрямку передачі наступним поколінням того, чим володіємо ми, як про те вперше сказала у 1987 році на Міжнародній комісії з навколишнього середовища та розвитку Гро Г. Брундтланд.

фото - http://eurocert.org.uk
фото - http://eurocert.org.uk
«Комісія Брундтланд» - це незалежна світова комісія, голова якої – пані Гро Гарлем Брундтланд, міністр навколишнього середовища, а потім і прем'єр-міністр Норвегії – була Генеральним секретарем ООН. Комісія працювала з 1984 по 1987 роки та підготувала свою доповідь у вигляді книги «Наше спільне майбутнє», в основі якої лежала «Концепція сталого розвитку». У концепції наголошується на необхідності взаємопов'язаного соціально-економічного та екологічного розвитку. І при розгляді екологічної проблематики не можна обмежуватися тільки проблемами навколишнього середовища. Як підкреслює Г. Г. Брундтланд в передмові до доповіді ООН «Наше спільне майбутнє»: «… це було б непоправною помилкою. Навколишнє середовище не існує в ізоляції від людської діяльності, від потреб і бажань людей. І спроби захистити його, що не беруть до уваги задоволення людських потреб, призвели до того, що в деяких політичних колах до цих спроб стали ставитися як до чогось наївного, відірваного від життя … Навколишнє середовище — це місце нашого життя, а розвиток — це наші дії щодо поліпшення нашого добробуту в ньому. Обидва ці поняття нероздільні!» Саме такий підхід прийнятий за основу «Концепції сталого розвитку». Не одностороннє нарощування економіки, а забезпечення збалансованого, доведеного розвитку економіки та екології, точніше, соціально-економічного та екологічного розвитку, виходить на передній план. Відповідно до даної концепції, люди повинні задовольняти свої потреби таким чином, щоб не порушувалися встановилися протягом мільйонів років основоположні заходи біосферних процесів, не ставилося під загрозу життя майбутніх поколінь!

текст і фото – Вікторія Талашкевич



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!