Майк Уолдрон: «Через чотириста років люди, які будуть жити у Чернігові, згадуватимуть, що це був час великих змін!»

09.07.15, 12:30

Сьогодні у місті Чернігів відбулася зустріч, яка зібрала в одній залі представників Чернігівської міської ради та учасників програми «Активні громадяни», що реалізується в Україні Британською радою. Понад чотири десятки громадських активістів з усієї України не тільки познайомилися із начальниками управлінь стратегічного розвитку міста та туризму, сім’ї та молоді, а також культури Чернігівської міськради, але й дізналися більше про співпрацю, що її налагодили влада і громада у місті. Кіровоградщину на зустрічі представляли активіст Української Бібліотечної Асоціації, фахівець бібліотеки імені Чижевського Оксана Федоренко, учениця Кіровоградського педагогічного ліцею, волонтер Катерина Заботкіна та керівник Кіровоградського прес-клубу Вікторія Талашкевич.

Вітаючи учасників зустрічі, начальник управління стратегічного розвитку міста та туризму Борис Атрощенко підкреслив, що місто Чернігів – це місто легенд, але і сучасне місто, яке має чимало історій успішної взаємодії між усіма секторами, у першу чергу – поміж владою та молодіжними громадськими організаціями. До речі, управління, яке очолює Борис Атрощенко і яке було створене у 2006 році, має три головні напрямки роботи, зокрема міжнародне співробітництво, розвиток туризму та стратегічне планування. Спочатку відділ іменувався управлінням інвестицій та туризму, і досі на думку пана Атрощенка такий поділ функціонально себе виправдовує. А система командного стилю роботи, притаманна усій міській раді, дозволяє ефективно співпрацювати різним управлінням.
Цю думку продовжив і Валерій Семенець, начальник відділу сім’ї та молоді Чернігівської міської ради. Зокрема, пан Валерій розповів про цікаву грантову систему, започатковану для громадських організацій у Чернігові. Наприклад, цього року Відділ визначив (відповідно до результатів опитування активістів третього сектору) чотири пріоритетні напрямки фінансування і виділив на проекти у рамках кожного з них по чотири тисячі гривень.
- З одного боку це невелика сума, але вона є стартовою, першою сходинкою для отримання громадськими активістами досвіду роботи із грантами та початку грантової історії, що у подальшому може стати гарним підґрунтям для їхньої роботи із великими українськими та міжнародними фондами, - підкреслив Валерій Семенець.

Більше того, відділ сім’ї та молоді не просто виділяє кошти, а протягом року веде навчання для активістів громадських організацій, тим паче, що працівники відділу є сертифікованими тренерами, здатними навчити молодь, як писати проекти, на що звертати увагу при плануванні акцій, тощо.
Велику увагу молодь та юнацтво, готуючи заходи, приділяє європейській інтеграції. Тим більше, що у Чернігові працює 35 євроклубів, про що розповів Юрій Ткач, начальник управління культури Чернігівської міськради. Зі свого боку управління надає необхідне сприяння – звукове обладнання, організаційну підтримку. Пан Юрій навів приклади кількох акцій, зокрема таких як «Студентська республіка», міжнаціональні фестивалі, концерти. Зокрема, зараз за підтримки Гете Інституту в Україні проходить серія семінарів, спрямованих на взаємодію закладів культури та органів влади і пошук спільних взаємно вигідних точок дотику. Цей напрямок, зокрема, активно розвивається у Чернігові. На важливості пошуку спільних напрямків розвитку наголосив і менеджер програми «Активні громадяни» Британської ради в Україні Віталій Тихонович.
- Я переконаний, що для учасників програми «Активні громадяни» буде цікавим досвід Чернігова, адже кожен день нашого перебування у вашому місті дивує і вражає, - підкреслив пан Віталій. І додав, що Чернігів на 100% відповідає тим очікуванням, що їх мали, їдучи у місто на семінар, учасники програми. У тому числі, очевидно, і Майк Уолдрон, глобальний фасилітатор програми. Саме йому Віталій передав слово, а своє вітальне слово Майк почав із нагадування слів Вергілія про те, що «золотий вік» - це сьогодні, і «золотий вік» - це п’ятдесят років тому. І ті історії, які нам переповідають дідусі та бабусі – це легенди, що ми їх перепіводаємо далі. Майк підкреслив, що радий бути у місті легенд, але йому цікаво, якими будуть сучасні легенди, які будуть переповідати про Чернігів через чотириста років.
- Я впевнений, що через чотириста років люди, які будуть жити у Чернігові, будуть оглядатися і казатимуть про цей час, що це був час великих змін. Це був час, коли об’єдналися органи влади, бізнес, громадяни, і це був дійсно золотий вік. Але цього не станеться без взаємодії, співпраці та взаєморозуміння, - наголосив Майк. Він привітав місто із річницею та із тією роботою у напрямку децентралізації, яка, за його сподіваннями, буде успішною, і нагадав, що нині Британія теж проходить процес децентралізації, який має свої виклики. Децентралізація активізувала громадянську активність та політичний діалог, як електричний струм активізував монстра Франкенштейна. Майк побажав Чернігову такої ж самої успішності у децентралізації, але без тих проблем, які переживає Британія. І наголосив, що ніяких змін не буде без участі активних громадян міста.

текст та фото – Вікторія Талашкевич



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!