Цифрова колекція старовинних мап України поповнилася унікальними екземплярами

31.07.15, 18:00

Національний телеком-оператор «Київстар» продовжує оцифровувати історичні європейські мапи, які стосуються територій сучасних українських земель. Онлайн-проект Vkraina.com поповнився ще 7-ма унікальними картами XVI-XVIII століть, і тепер налічує вже 51 карту.

«Ми вчергове розширили vkraina.com, доповнивши нашу цифрову збірку історії української картографії ще сімома картами. За три роки існування проект vkraina.com перетворився в найбільш повну збірку якісно оцифрованих карт земель України XVI-XVIII ст., які можна відшукати на просторах всесвітньої мережі. Нам вдалося зробити доступною для широкого загалу важливу частину європейського історичного спадку, що безпосередньо стосується України. По суті всі картографічні матеріали, потрібні для осмислення історії розвитку імені «Україна» на європейських картах XVI-XVIII століть, знайдені, оцифровані і коротко описані. Є лише одне виняток. Якщо я колись знайду оригінал карти Боплана періоду 1648-1660 рр., то, безумовно, ми її оцифруємо і викладемо на vkraina.com. Поки що втішаюся оригіналом книги «Опис України» 1660 року, знайденим нещодавно. Наразі колекцію можна вважати повною. Основні артефакти оцифровані і представлені у вільному доступі онлайн», – коментує колекціонер Андрій Осадчук.

Онлайн-колекція Vkraina тепер доповнена повноцінним примірником «Карти Великого князівства Литовського й решти підлеглих країв» видавництва Блау. Примірник має бездоганну художню витонченість, багате художнє оформлення та, як це притаманно всім картам Блау, наддетальну географічну інформацію. Також наведені три надзвичайно важливі карти спадку Якоба Сандрарта, які безпосередньо присвячені Україні та подіям, що відбувалися на її землях у XVII столітті. Перш за все, це унікальна карта «Червона Русь, Поділля, Волинь і Україна», на якій чітко видно всі межі основних українських земель того часу відповідно до прадавніх сформованих назв щодо кожної з частин. Фактично, вона є однією з небагатьох робіт, в якій назву «Україна» внесено в картуш (після праць Боплана кінця XVII століття).

Іншими прикладами уваги до України і тогочасних подій є «Карта13-ти Дніпровських порогів» та карта «Театру 12-денної битви Яна ІІІ Собеського з турками, татарами і козаками 1672 року». Обидві промовисто свідчать, що європейські науковці заглиблювалися в надзвичайно дрібні деталі щодо України. Колекціонер також надав для оцифрування одну з класичних робіт францисканського монаха Вінченцо Коронеллі під назвою «Polonia parte Orientale». Карта охоплює сучасні землі України та південної Білорусі. Важливо, що Коронеллі, продовжуючи традиції італійської та французької шкіл картографії XVIІ століття, позначив землі центральної України написом окремого великого розміру і спеціального шрифту – «Україна – земля козаків», чітко виокремлюючи її назву і територію з-поміж інших.

Проект «Київстар» Vkraina.com дозволяє побачити, в яких кордонах зображували Україну європейські картографи XVI-XVIII століть. В основі проекту – унікальні старовинні мапи території українських земель. Оригінальний історичний матеріал, зібраний у додатку Vkraina, буде корисний всім, хто цікавиться історією України. Додаток доступний трьома мовами – англійською, українською та російською.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!