У Кіровограді обговорили стан паліативної допомоги

17.08.15, 16:00

15 серпня 2015 року, о 12.00 в кафе готелю "Марія" - відбувся круглий стіл «Паліативна допомога на Кіровоградщині – проблеми та перспективи» .Організатор заходу - Кіровоградська БО "Відкрите серце".

В заході взяло участь 12 осіб, представників та очільників сторін, що зібрались у вихідний день задля оцінки стану впровадження паліативної допомоги та обговорення подальших перспектив спільної роботи в напрямку розвитку паліативно-хоспісної допомоги (ПХД) (та покращення доступу до знеболення опіоїдними анальгетиками(ОА).
Проблеми, що розглядались:
1. Необхідність розширення мережі аптек, що відпускають ОА населенню
2. Відсутність системи паліативної допомоги (як стаціонарного хоспісу, так і виїздних хоспісних бригад)
3. Соціальний супровід паліативних хворих у ЦМЛ (послуги соціального супроводу надаються представниками державних соціальних служб, їх якість та обсяг потребують вдосконалення).
Головні висновки заходу:
За компонентом знеболення: провести моніторинг причин відмови з боку пацієнтів від таблетованих форм , посилити просвітницьку роботу серед медичних працівників з аспектів призначення таблетованого морфіну (у тому числі - корекція дозувань)
За компонетом ПХД: заслухали звіт начальника УОЗ Макарук Оксани щодо стану з ремонтом та обладнанням паліативного відділення у ЦМЛ на 25 ліжок, доповідь священника Андрія Бобрика про духовну підтримку хворих та родин.
Пропозиції:
1. Організувати центр збору та обробки даних щодо паліативного напрямку (розглядались варіанти як на базі НПО, так і державних закладів). За попередньою домовленістю - працівники та волонтери КОБО "Відкрите серце" взяли на себе відповідальність за створення такого центру. Проводити регулярні зустрічі робочої групи з ПХД (наступна зустріч відбудеться у листопаді 2015 року)
2. Посилити відповідальність лікарів, що порушують права пацієнтів на знеболення та адекватний медичний супровід.
3. Сформувати реєстр хворих, що потребують ПХД та знеболення.
4. Провести збір та аналіз інформації щодо ПХД (відповідальні - Лінцова Вікторія, Гардашніков Андрій, термін - до наступної зустрічі у листопаді 2015 року)
5. Залучати НДО до формування місцевих політик та бюджетів щодо ПХД, розглянути можливість створення цільової програми ПХД та впровадження механізму соцзамовлення для надання послуг пацієнтам з боку НДО).
Зустріч пройшла в дружньому настрої, всі сторони відмітили важливість теми та спільну зацікавленність у вирішенні проблем ПХД на Кіровоградщині.
Захід проведено при фінансовій підтримці МФ "Відродження, в межах проекту "Час діяти разом"



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!