В майстерні художника Фелікса Полонського

01.09.15, 16:00

Нещодавно в художньо-меморіальному музеї О.О.Осмьоркіна відбулася презентація персональної виставки творів члена Національної Спілки художників України Ф.М.Полонського «Графічні світи Фелікса Полонського» в рамках започаткованого музеєм мистецького проекту серії художніх виставок «В майстерні художника», який має на меті популяризацію творчості кіровоградських художників і передбачає влаштування персональних виставок та видання каталогів з мистецтвознавчими статтями про митців, їх роздумами про образотворче мистецтво та власну майстерню, репродукціями творів, які яскраво відображають творчі пошуки.

Полонський Фелікс Михайлович - відомий кіровоградський митець, лауреат обласної премії в сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна в номінації «національна традиція» (2007), нагороджений Почесною відзнакою Міністерства культури України «За досягнення в розвитку культури і мистецтв» (2004) та Грамотою Кіровоградської обласної ради (2011). У свій час він з відзнакою закінчив Івановське державне художнє училище, Росія (1968). У творчому доробку художника чимало й персональних виставок і не лише в Кіровограді – художньому салоні (1993, 1999), обласному художньому музеї (2002, 2004, 2006, 2011), художньо-меморіальному музеї О.О.Осмьоркіна (2014), а й за кордоном - в Вупперталі, Німеччина (1999). Твори Ф.М.Полонського зберігаються в Дирекції виставок Міністерства культури України, Кіровоградському обласному художньому музеї, художньо-меморіальному музеї О.О.Осмьоркіна, приватних українських та зарубіжних колекціях.

На нинішній виставці експонується понад сімдесят графічних творів, написаних художником в різні роки, починаючи від другої половини 1960-х і до сьогодення. «Вся моя творчість починалася саме з графіки, якою я захопився ще в училищі» - зізнається Ф.М.Полонський. Доробки митця, виконані в різноманітних графічних техніках – олівець, туш, перо, сграфіто, акварель і гуаш, а також ліногравюри, вражають професійністю виконання та тематичною змістовністю.
Чимало творів присвячено історії Української держави - «Коліївщина», «Варта», «Кобзар», «Енеїда». Привертають увагу і графічні композиції із серій «Шахи», «Казки» та «Українська народна пісня». Плідно працює художник і в галузі книжкової графіки, на виставці представлено ілюстрації до оповідання кіровоградської письменниці О.Полєвіної «Весела Мері виходить заміж» та повісті О.Гріна «Пурпурові вітрила».

З відкриттям виставки Ф.М.Полонського прийшли привітати художники, друзі, рідні, яким художник з задоволенням дарував підготовлений музеєм і презентований каталог «Графічні світи Фелікса Полонського» і звичайно з автографом. Для багатьох шанувальників образотворчого мистецтва цей вернісаж став справжнім відкриттям ще однієї творчої грані митця, бо, як сам зазначив художник під час презентації - не дивлячись на те, що свої графічні твори неодноразово експонував, але лише з живописом, суто графічна виставка відбувається вперше.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!