Андреас Умланд – про громадянське суспільство та демократію

02.09.15, 18:00

Об’єднавшись, можна досягнути більшого, аніж поодинці. Про це свідчить не тільки особистий досвід кожного, хто читає дану статтю, а ще й історична пам’ять нашого народу. Принаймні дві приказки одразу спадуть вам на думку, після першого речення: «Один у полі не воїн» та «Гуртом і батька легше бити». І справа тут не у війні, чи родинних конфліктах.

Учасники семінару
Учасники семінару
Справа у спільності інтересів та консолідації зусиль і ресурсів, яких нам часто не вистачає для досягнення мети. Саме для об’єднання досвіду, знань, зв’язків та можливостей журналістів і лідерів громадського сектору у п’яти областях України було створено проект «Регіональні Голоси за Демократію», який на теренах нашої держави впроваджують Інститут із міжнародного співробітництва німецької асоціації народних університетів (DVV International) та «Прес-клуб реформ» за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини.

Аніта Якобсоне, регіональний директор DVV International в Україні, Молдові, Білорусії
Аніта Якобсоне, регіональний директор DVV International в Україні, Молдові, Білорусії
Телевізійники, активісти молодіжних організацій, газетярі, експерти з питань активізації виборців, блогери, фахівці з тендерних тем, ведучі радіопрограм, члени громадських рад – понад тридцять небайдужих українців та українок із Вінниці, Житомира, Запоріжжя, Кіровограду та Херсону зібралися цими днями у столиці, щоб обговорити питання демократії, розвитку третього сектору, важливості місцевих виборів та сутності децентралізації.

Німецький політолог Андреас Умланд
Німецький політолог Андреас Умланд
Німецький політолог Андреас Умланд, лекція якого на тему «Демократія та громадянське суспільство: Науковий підхід» стала першою у серії навчальних занять для учасників проекту, провів цікаві паралелі між історичними етапами становлення демократії у різних країнах та поточною політичною ситуацією в Україні. Його аналіз окремих рішень, що їх приймали та продовжують приймати українські політики різного рівня, викликав чимало жвавих дискусій та запитань в аудиторії. Як фахівець з питань російського ультранаціоналізму та авторитаризму, європейського неофашизму та порівняльної демократизації, Андреас Умланд презентував учасникам семінару різні точки зору на історичні політичні та суспільні процеси, що відбуваються у світі, Європі та Україні, і кожного дня змінюють наше життя.

Згадуючи про історію, нехай і сучасну, варто сказати, що свого часу (у грудні 2013-го року тодішній народний депутат від Партії регіонів Олег Царьов направив у Службу безпеки України і Міністерство закордонних справ запит про оголошення ряду іноземних громадян, в тому числі і Андреаса Умланда, персонами нон грата. Так як вони, на думку Царьова, можуть мати відношення до протестних виступів в Києві. Андреас Умланд став ініціатором та автором тексту відкритого листа більше ста німецькомовних експертів по Східній Європі від 11 грудня 2014, в якому дана відповідь авторам поширеного 5 грудня цього ж року відкритого листа 60-ти німецьких, головним чином колишніх політиків, які з про-російських позицій закликали «не допустити нової великомасштабної війни в Європі». У створеній Умландом спільній заяві ста експертів та науковців, яку названо «Захищати мир, а не заохочувати експансію» чітко наголошується, що в українському конфлікті Росія однозначно виступає в якості агресора!



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!