Павло Моісеєв – про особливості виборчої кампанії за новим законом про місцеві вибори

05.09.15, 12:00

В Україні знову змінилася виборча модель. Тепер вона називатиметься пропорційною системою з відкритими списками – це так званий німецький варіант. Місцеві органи влади у селах і селищах обиратимуться за мажоритарною системою, а починаючи з районного рівня, – район, місто, область – за змішаною пропорційною системою.

Павло Моісеєв, директор з правових питань громадської організації «Інтерньюз-Україна»
Павло Моісеєв, директор з правових питань громадської організації «Інтерньюз-Україна»
Про те, що змінилося, а що залишилося незмінним розповідав журналістам та лідерам громадських Вінниці, Житомиру, Запоріжжя, Кіровограду та Херсону директор з правових питань громадської організації «Інтерньюз-Україна» Павло Моісеєв. Семінар пройшов у рамках проекту «Регіональні Голоси за Демократію», що реалізовується DVV International в Україні та «Прес-клубом реформ» за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини.

Оскільки політичний сезон осені 2015-го року обіцяє бути бурхливим, адже українцям доведеться обирати місцеві ради з набагато ширшими повноваженнями, ніж вони будь-коли мали, громадяни повинні краще розуміти, що вони отримають у результаті виборів за пропорційною системою із відкритими списками. Тим більше, що «підводних каменів» у законі про місцеві вибори чимало.

Почати можна з того, що у законі тепер чітко зафіксована кількість депутатів, яких треба обирати до рад. В найменшому населеному пункті – до 500 виборців – обиратимемо не менше 10 депутатів. У найбільшу раду – обласну, при наявності в регіоні не менш як 1,5 млн виборців, депутатів обиратимемо максимум 80. До слова, вибори міських голів де живе понад 90 тисяч виборців, пройдуть в два тури. Але, якщо 25-го жовтня за голову віддадуть 50%+1 голос, тоді другий тур 15 листопада не проводиться. Важливо, що кожна політична партія, а суб’єктами висування кандидатів є саме вони та виборчі блоки (окрім сіл і селищ), може висунути до двох кандидатів у депутати. У масштабах міста, скажімо, створюється єдиний виборчий список, причому кандидати у ньому будуть представлені відповідно до нумерації округів, де вони балотуватимуться, а не за алфавітом чи партійним рейтингом.

Ще один дуже важливий момент: для того, щоб партія отримала хоча б одного депутата у раді, вона має набрати не менше 5 % голосів у цілому партійним списком, а блок політичних партій – не менше 7%. Зараз в Інтернеті розгорілися шалені дискусії з приводу того, як ця система реально працюватиме. Адже нова система може зробити депутатами сильних кандидатів від різних партій, навіть якщо під час виборів вони балотувалися в одних і тих самих округах. Таким чином, одні території матимуть по кілька представників, а інші – нуль!

Втім, людям, очевидно, цікавіше дізнатися, як власне відбуватиметься голосування. Тут, якраз, усе виписано цілком зрозуміло. Кожен виборець отримає бюлетень один, де вказуватиметься політична партія і кандидати від неї. Людина ставитиме у бюлетені лише одну відмітку – навпроти прізвища свого обранця. Це ж буде й голосом, відданим за партію. Раніше було два бюлетеня всюди, окрім сіл. В одному виборці обирали партію, а в другому кандидата в окрузі. Цього разу виборці одночасно одною галочкою голосуватимуть і за одну партію, і за одного лідера списку, і за одного кандидата в окрузі, якщо партією такий був висунутий.

Варто пам’ятати також, що два кандидата – це максимальне число осіб, які будуть вказані в бюлетені поруч з назвою партії. Одна особа – це загальний лідер списку, який буде вказаний в усіх бюлетенях на всіх округах. У випадку проходження партії він гарантовано стане депутатом. Друга особа - закріпляється за конкретним округом (висунення в кожному окрузі не є обов’язковим).

Вже зовсім скоро – 17-20 вересня – будуть оголошені нові округи. Нарізка округів для виборів депутатів буде абсолютно нова, окрім тих сіл та селищ, де кількість депутатів не змінилася. Не пізніше 21-го вересня ЦВК на веб-сайті оприлюднить список партій, які будуть учасниками місцевих виборів. В цей день також розпочнеться офіційне висунення кандидатів, яке завершиться 30 вересня. До речі, раніше, щоб стати депутатом, кандидату в окрузі слід було зайняти перше місце. За новим законом депутатами зможуть стати навіть ті кандидати, які займуть 3-4 та місця.

Що стосується реалізації права волевиявлення максимального числа виборців, то з цим теж тяжко. Наприклад, не зможуть проголосувати приблизно 140 тисяч людей, які служать в АТО. А ще співробітники міліції, які охоронятимуть дільниці, пожежники тощо. Фактично, ці люди будуть позбавлені права голосу, бо виборцем на місцевих виборах вважається людина, яка зареєстрована і проживає на даній території. Вони ж, по-суті, перебувають у відрядженні, а системи відкріпних талонів чи можливості «виїзного» голосування не передбачено. Невідомо, як голосуватимуть і члени ДВК. На спеціальних виборчих дільницях у лікарнях вони включатимуться у списки виборців і зможуть проголосувати. На місцевих виборах також не голосуватимуть військові строкової служби і засуджені. До речі, про спецдільниці у лікарнях. Пацієнт, який потрапляє до лікарні, має право голосувати тільки за кандидата, який балотується в цьому окрузі. Тобто, для кандидата від розкручених партій – бонус, а за місцем проживання людини – втрата голосів для "його" кандидата.

Цікавим пунктом у законі є представництво статей. Тепер у виборчому списку партій як мінімум 30% місць має бути виділено представникам однієї статі. На практиці це означає, що партії будуть зобов’язані включити у списки мінімум 30% жінок. З одного боку, це положення дискусійне, бо одні кажуть, що це може спричинити до погіршення якісних характеристик кандидатів, інші акцентують, що це європейська норма, яка функціонує у більшості європейських країн.

Отож, тепер вибори відбуватимуться за новими правилами. Закон, який прийняли в цілому, значно відрізняється від того, який був після першого читання. Остаточна версія його ще не аналізувалася експертами ґрунтовно. Тому, скоріш за все, в останніх виникнуть ще багато питань до законотворців, які стосуватимуться практичного застосування норм закону.

текст - Вікторія Талашкевич, фото - Максим Максимов – для сайту «Регіональні Голоси за Демократію»



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!