Сказ про те, як Юлія з товаришами корупцію перемагали

10.09.15, 18:00

Є в Харкові будинок. І мешканці живуть у ньому. Точніше, власники – так називає голова правління ОСББ «Альма-Центр» Юлія Самойлова своїх сусідів по будинку. І наполягає на цьому – не сусіди, не мешканці, а саме власники. Тому що лише власники могли зробити те, від чого вкрай розгубилися чиновники Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства. Втім, усе по порядку.

Отож будинок цей звичайний, 110-квартирний, радянського зразка. І створили мешканці об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, і вирішили утеплитися, бо ж зими стоять холодні, а вартість тепла підвищується. А на дворі був 2011 рік. І пішли вони до міської влади, і почали умовляти: давайте, ви допоможете нам багатоповерхівку нашу утеплити, і подамо ми приклад, і все місто почне утеплюватися. І буде всім нам радісно та затишно: і місто почне менше тепла споживати, і нам добре – почнемо ми менше платити та краще жити. Думала-вирішувала міська влада, до Києва дзвонила-писала, та й про себе не забувала подбати.

Чи то тиждень, чи місяць минув, кличуть Юлію з товаришами до обласного Управління житлово-комунального господарства та кажуть з хитрою усмішкою: радійте, мешканці-власники! Вишукали ми кошти чималі для утеплення будинку вашого. А грошей ми дамо вам суму небачену – 2 мільйони гривень. А ви лише 500 тисяч вкладіть – і ремонту всього буде аж на 2,5 мільйони! Оце так! – зраділи власники. Оце від держави допомога, оце подарунок! Зробимо ж ремонт якісний, та на віки, щоб і онукам нашим вистачило. Надумали вже починати, та де там. Чиновники їм пояснюють: не буде по-вашому добре, а буде по-нашому – як уже буде. Ви свої півмільйона нам віддасте, а ми вам за це і матеріали самі надамо, і підрядника знайдемо, і роботи проведемо – все, таким чином, буде у вас пречудово. Без усілякої вашої участі. Ой, стійте! – почали галасувати власники. Чекайте-чекайте! Тобто, як це – без нас? Це ж наш будинок! Це нам у ньому мешкати!

Чиновники на те відповідали – це ж бо і наші грошики, і ми їх витрачатимемо, як хочемо, а не як вам треба. І замислилися власники. Та не лише замислилися, але й розпитувати-дізнаватися почали. Земля чутками повнилася, і от що власники дізналися: із 2 мільйонів обіцяних гривень значну частину відкатами вони нібито мають віддати чиновникам. До того ж і матеріали власники вибирати не можуть, і підрядники їм будуть визначені. Одразу зрозуміло стало, що утеплювач буде завтовшки не 80 мм, як треба, а 50 мм, і за якістю робіт не прослідкувати. Попросили допомогти з дотацією незаможним, що мешкають у будинку, - відмова. Спробували запросити для участі в тендері сторонніх підрядників – так «своя» для чиновників компанія виставила вдвічі занижену ціну, – який уже тут чесний тендер! Оце ні! – сказали власники. Не бувати цьому! – заявила Юлія Самойлова.

Приїхала вона до Мінрегіонрозвитку та каже: «Якщо чиновники хочуть відкатів – то це без нас». Заціпеніли міністерські чиновники: людям 2 мільйони дають, а вони відмовляються. Ніколи такого раніше не бувало. Вперше, мабуть, власників на власні очі побачили. Не мешканців, не сусідів, а саме – власників квартир, будинку та господарів свого життя. Минуло вже чотири роки. За цей час Юлія з товаришами утеплили будинок більше ніж на половину: 2,5 тисячі квадратних метрів з 4 тисяч. Матеріали самі купують – зі знижкою. Підрядника самі обирають – і замінюють, якщо щось не так робить. Якість робіт самі перевіряють – і вона гідна. Зараз, розповідає Юлія, на решту 1,5 тисячі квадратних метрів зовнішнього утеплення їх ОСББ бере кредит. Бере в банку, з підтримкою нової державної програми повернення 40% тіла кредиту. Тільки тепер нема вже чиновників із корупційною складовою – є відносини власників та банку, з підтримкою від держави. ОСББ збирає на рік приблизно 140 тисяч гривень так званого стабілізаційного фонду – з кожної квартири в середньому по 100 гривень на місяць, На ці кошти і здійснюються всі необхідні планові роботи з утеплення: і пластикові труби поставили, і дах замінили, тепер уже фасад утеплюють. І питання щодо підтримки незаможних у своєму будинку також вирішують самі.

Тож чиновницьке свавілля перемогти можна. Аби лишень були у вас сила та гідність. Гідність від дармової мильної бульбашки відмовитися та сила перебрати на себе управління будинком та життям власним. Юлія Самойлова та її друзі це довели і інших тепер на добрий розум наставляють.

Маргарита БАЛЬМІНА, Національний прес-клуб «Українська перспектива»



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!