Мандрівний DOCUDAYS UA подорожує по Кіровоградській області

25.11.15, 14:00

Днями на Кіровоградщині успішно пройшов четвертий день ХІІ Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно з прав людини DOCUDAYS UA - відбулося це у Компаніївському районі Кіровоградської області. Організатори фестивалю (ГО «Взаємодія») розпочали захід у бібліотеці показом фільму Тео Гессінга «Жертвопринесення» (Великобританія, Індія).

Важкі кадри із самоспаленням тібетців, які протестують проти порушення своїх прав з боку Китаю, викликали багато емоцій у глядачів. Ніхто не залишився байдужим до проблем героїв фільму. Обговорюючи фільм, дійшли висновку, що самоспалення – це не вихід, тим паче, що всі ці 130 самогубств нічого не змінили. Дехто зазначав, що герой фільму, що виступав за ці жертвопринесення, сам себе не спалив, а підштовхував до цього інших людей. Глядачі зізналися, що навіть не думали, що в Тібеті є подібні проблеми.

У Компаніївському технікумі ветеринарної медицини першокурсники подивилися короткометражний фільм «Габріель повідомляє з чемпіонату світу» (режисер Ельс ван Дріль, Нідерланди). До перегляду фільму студенти говорили, що хотіли б, щоб чемпіонат світу з футболу проходив би в рідній Компаніївці. Та після перегляду, глядачі змінили свою думку, визнавши, що завдяки цьому кінофільму дізналися про зворотній бік проведення чемпіонату світу з футболу . Студенти помітили, що дуже сильно були порушені права дітей Бразилії через проведення чемпіонату світу з футболу в 2014 році.

Потім для учнів 8-9 класів Компаніївської загальоосвітньої школи І-ІІ ст. організатори провели тренінг «Ми різні – ми рівні», на якому діти вчилися поважати думку кожного, навіть якщо вона кардинально відрізняється від власної. А після тренінгу учні подивились фільм Урсули Майер «Кейсі Мотте Кляйн: Народження актора» (Швейцарія, Франція), де побачили акторську гру талановитої дитини, яка розповіла свої думки щодо своєї діяльності. Один хлопчик сказав, що на нього позитивно вплинув цей фільм, адже на прикладі головного героя він ще раз впевнився в тому, що можна досягти будь-чого, якщо докладати зусиль. А одна юна глядачка сказала, що дуже прикро, що головний герой сказав, що через різноманіття ролей вже не розуміє, який він є насправді. Була й глядачка, яка розповіла, що мріяла стати акторкою, та після перегляду фільму вже не знає, чи дійсно хоче цього, бо навіть не думала, що це щоденна виснажлива праця.
Завершився день у гуртожитку Компаніївського технікуму ветеринарної медицини показом фільму «Цап за голос» (Нідерланди, режисер Єрун ван Велзен). Студентам сподобалася історія про вибори президента школи в далекій Кенії, вони з неприхованою цікавістю спостерігали за виборчими перегонами трьох кандидатів. Організатори скористалися прийомом «стоп кадр» і поцікавилися у глядачів: «Хто ж переміг?» Переважна більшість вважала, що президентом став кандидат, який намагався підкупити виборців м’ясом цапа. А під час обговорення фільму виявилося, що проблема гендерної рівності є і нашій країні, бо більшість хлопців доводили, що дівчатам не можна довіряти керівні посади. ХІІ Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно з прав людини DOCUDAYS UA продовжує подорожувати по Кіровоградській області і на глядачів чекають ще чимало цікавих фільмів.

Олена Мірхайдарова, координатор фестивалю у Кіровоградській області



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!