Жінка в політиці - яскрава та індивідуальна

13.03.16, 12:00

Феномен жінки у політиці довгий час не міг укорінитися в нашому суспільстві. Ну дуже вже патріархальні стереотипи оточують нашу державу. Зразок західних демократій де ідеї гендерної рівності взагалі ніхто не бере під сумнів, для нас можуть звучати доволі дико.

Та про що справді думає жінка в сучасній політиці, чим вона живе, як ставиться до переважно чоловічого оточення в своїй роботі? Саме на це питання я спробував знайти відповідь, поспілкувавшись із депутаткою Кіровоградської міської ради від політичної партії «Солідарність» Валентиною Яремчук.

- Наскільки я знаю – ви вперше стали депутатом. Змінився ваш погляд на політику після безпосередньої участі в ній?

-Я мала багато ілюзій з приводу політики. Частина вже зруйнувалась, але я все ще думаю, що депутатство – це така форма роботи, коли ти бачиш суспільство зовсім з іншого боку, і якщо маєш сили та розум, можеш реально впливати на ситуацію. Зараз я на відповідальній посаді, я уже бачу, з якими питаннями зіштовхується обранець народу.

- Ситуація, що склалась в Українській політиці з гендерною пропорцією жінок та чоловіків є закономірною?

-Я вважаю, що чоловік без жінки, або жінка без чоловіка – бездомні. А без дому дуже холодно і незатишно. Те, що жінок зараз є в політиці менше, ніж чоловіків, це проблема жінок і комплекс чоловіків. Тому суть не в тому, що кількість жінок більша. Суть в тому, наскільки ці жінки є яскраві та інтелектуальні особистості і наскільки вони державотворчі.

- А чи можуть самі жінки-політики взяти на себе лідерські якості? Адже жінка в традиційному розуміні тендітна та слабка істота.

-Історія має безліч особистостей жінок лідерів, які за допомогою своєї харизми, енергійності та інтелекту вели за собою людей, до речі не поступаючись багатьом чоловікам. Ті стереотипи, які нав’язані нашому соціуму дуже абстракті, більшість європейських країн вже багато років їх пережили. Не потрібно далеко ходити, найяскравіший приклад останніх років – Ангела Меркель фактично вирішує долю усієї Європи.

- Чи відчуваєте ви якесь особливе ставлення до себе через стать серед ваших колег чоловіків?

-Під час роботи – в жодному разі. Я завжди відстоюю позицію, що ти усюди маєш залишатися професіоналом, незалежно від ситуації. Мене обрали люди і я жодним чином не збираюсь поступатися комусь, відстоюючи їх інтереси.

Текст - Олександр Гергардт

Ця публікація підготовлена в рамках проекту "Місцеве самоврядування - жіночий портрет", який виконує НРГО "Турбота" за фінансової підтримки МБФ "Український жіночий фонд". Відповідальність за зміст матеріалу несе НРГО "Турбота". Інформація, яку представлено в статті, не завжди відображає погляди МБФ «Український жіночий фонд».



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!