Влітку на Кіровоградщині почне роботу Бюро правової допомоги

22.03.16, 16:00

У Кіровограді відбулось засідання Прес-клубу щодо реформування територіальних органів юстиції та системи надання безоплатної правової допомоги, а також вдосконалення системи он-лайн послуг. Справа в тім, що Кабінет Міністрів буде ліквідовувати по всій країні майже шість сотень районних та міських органів юстиції. Натомість буде створено 428 Бюро правової допомоги, де громадянам надаватимуть безоплатну первинну правову допомогу. Громадяни, які не мають доступу до Інтернету, зможуть скористатися онлайн-послугами з-за допомогою консультанта, який допоможе отримати ту чи іншу довідку, чи подати заяву онлайн, пише "Гречка".

У Кіровоградській област закриють всі 22 відділи юстиції і створять сім відділів Бюро первинної правоової допомоги, де громадянам надаватимуть консультативну правову допомогу. Окрім того, на сьогодні в області вже діють три Центри вторинної правової допомоги в Голованівську, Олександрії та Кіровограді, окрім консультативної допомоги, там працюють адвокати, які представляють інтереси громадян в судах, зазначив Артем Мамченко, перший заступник начальника Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області

Фінансування всіх Бюро відбуватиметься за рахунок коштів, закладених до бюджету на діяльність органів юстиції. Клієнтами Центрів та Бюро можуть бути всі українці, однак вторинна правова допомога надається безкоштовно лише громадянам, які підпадають під дію закону Про безоплатну правову допомогу. Це, зокрема, малозабезпечені громадяни та інші категорії пільговиків.

За словами Вадима Гуцула,
в. о. начальника Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області, більшість скорочених працівників юстиції мають змогу працевлаштуватися в райдержадміністрації. Зокрема, це 95% працівників державної реєстрації. Керівники райупраілінь юстиції та спеціалісти (в районах це двоє працівників) братимуть участь у конкурсах до Бюро правової допомоги, деякі з керівників юстиції переходять на посади державних реєстраторів.

"Ми спілкуємося з усіма, щоб їх максимально працевлаштувати. 14 березня всі працівникитрайонних та міських попередили про ліквідацію реєстраторів і управлінь юстиції, - наголосив Гуцал. - Відділи ДРАЦС і Державної виконавчої служби будуть підпорядковані безпосередньо Міністерству юстиції".

Іновацією в реформі юстиції стало впровадження надання адмінпослуг он-лайн. За даними Міністерства юстиції, за отриманням адмінпослуг щороку звертаються понад 20 мільйонів українців. За словами Олега Потьомкіна, здебільшого це отримання довідок та виписок з державних реєстрів: речових прав на нерухоме майно, юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, підприємств, щодо яких порушено провадження про банкрутство, попередня електронна подача заяв у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно тощо. Як повідомив Вадим Гуцул, на Кіровоградщині реоргонізація районних та міських структурних підрозлілів має завершитись вже в травні поточного року. Створені Бюро правовоюї допомоги можуть розпочати роботи вже у липні 2016 року.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!