Відображення прекрасної миті Алли Преображенської

03.04.16, 12:00

Алла Преображенська народилися в 1961 році у м. Знам’янка Кіровоградської області в родині, де дід був художником, а батько все життя малював і любив мистецтво, він же і був її першим вчителем. Пізніше відвідувала гуртки та художні студії, але головні «мистецькі відкриття» робила самостійно. У 1984 році закінчила Кіровоградський державний інститут сільгоспмашинобудування, до 1996 р. працювала інженером – конструктором на заводі «Сільмаш» у Білій Церкві, була автором власних технологічних розробок. І все життя малювала.

Перша персональна виставка художниці відбулася 2001 року у київській галереї «Майстерня» у Центральному будинку художника України. З того часу її роботи експонувались на багатьох виставках. Серед яких варто виділити персональну 2003-го у місті Бланес в іспанській Каталонії, участь у великих презентаціях мистецтва в галереї у Нью – Джерсі 2010 року, Міжнародній виставці – ярмарку «АРТ – Київ» у 2008 році, в залах Фонду культури, Національному академічному театрі російської драми ім. Лесі Українки та ін.

Як говорить сама Алла: «Працюю багато, із задоволенням, але тільки тоді, коли сама цього хочу. Не пишу на замовлення. Ніколи не повторюю своїх робіт. У живопису головне – неповторність, унікальність. Прагну відобразити прекрасну мить».

Романтичний характер творчості Преображенської особливо відчутний у її роботах «Дощ» (2010), «Мрійники» (2009), «Я поспішаю» (2010), «Карусель» (2010) та інших. Твори приваблюють життєрадісністю, надзвичайною поетичністю. Алла свої роботи любить писати під музику. Музика, як говорить сама художниця допомагає озвучувати кольори. Знайомство з шедеврами світового мистецтва в музеях Європи збагатило її, а чудова природа України, Італії, Франції, Ізраїлю надихнула на створення таких полотен, як «Львів» (2009), «Одеський дворик» (2008), «Львів. Трамвайчик» (2010), «Париж…» (2010), «Тель – Авів» (2007), «Париж. Люксембурзький сад» (2009), «На Дворцовій» (2015), «На розі вулиць» (2015)…


На картинах Алли оживають і вулиці старого Таллінна, Львова, Парижу, Одеси, Венеції, Києва і міста її юності – Кіровограда, що не тільки фіксують образи міст, де побувала художниця, а й привертають перш за все відкритістю погляду, виразною авторською суб’єктивністю. У її картинах багато несподіваних цікавих ракурсів. Своє серце вкладає часточками в кожний твір. Мистецтво завжди йшло поруч з нею – адже враження від подорожей чи прогулянок природою, від краси світу чекали свого народження на папері або полотні.

«Вкладаю в роботи все, що вразило і пишу з такою любов’ю, що, можливо, це і знаходить відгук у глядача. Картина допомагає людині зануритися у власні думки та почуття, витягає із підсвідомості забуті спогади, дарує мрії. Я радію, коли мої думки збігаються з думками глядача, адже полотна передають мій подих, мої почуття, думки і рухи душі, а кожен такий рух на полотні я досліджую сама для себе» - ділиться своїми думками Алла. А ще – особливою «поезією повсякдення», вмінням побачити художній зміст у найбуденніших сюжетах.

Більшість її картин – чорно – сірі, майже монохромні. Її малярство, скоріше можна назвати сучасною версією «імпресіонізму», однак не традиційного. Роботи Алли Володимирівни Преображенської зберігаються в музеях та особистих колекціях України, Ізраїлю, Росії, Латвії, Фінляндії, Польщі, Іспанії, Італії, Америки…
Перша персональна виставка на батьківщині художниці була відкрита у 2012 році в Кіровоградському обласному художньому музеї під назвою «Прогулянки містом з Аллою Преображенською». У 2015 р. на запрошення Алли Володимирівни, делегація від нашого музею побувала у мисткині в гостях. В центрі Білої Церкви, посеред однієї з центральних вулиць міста ми знаходимо вивіску галереї «АллаArtGellery», яка нагадує театр з живими сценами, що розгорнуті в рамках картин. Це місце багато хто знає. До галереї приїздять звідусіль поспілкуватись з художницею, доторкнутися до прекрасного, випити філіжанку смачної кави. Нам пощастило побачити, як Алла Преображенська пише свої твори, адже створює вона їх за один сеанс (стиль алла – прима). А в подарунок ми отримали три прекрасні роботи з архітектурними пам’ятками нашого міста, які поповнили фондове зібрання музею.


Валентина Ноженко – головний зберігач фондів Кіровоградського обласного художнього музею



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!