Жіночі історії, пов'язані з війною

09.04.16, 12:00

Першою урочистою подією у відділі Кіровоградського обласного художнього музею – картинній галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна» за тривалий час ремонтно-реставраційних робіт стало відкриття фотовиставки "Жінки і конфлікт в Україні", презентація якої відбулась у п’ятницю, 8 квітня.

Фотовиставка створена Фондом Народонаселення ООН в Україні та Українським Жіночим Фондом у співпраці із Міністерством соціальної політики і вперше була презентована у Києві у грудні 2014 року. Відтоді виставка мандрує Україною: демонстрації відбулася в Харкові, Вінниці, Сєвєродонецьку, Житомирі, Маріуполі, Білій Церкві. Автори світлин – українські фотомитці, які закарбували особливі моменти з життя різних жінок. Є серед них жінки-солдатки, жінки-лікарки, жінки-добровольці, жінки-волонтерки. Різного віку, з різних куточків нашої країни. Але у життя кожної з них тепер вписані сторінки, пов’язані з війною.

Активістка НРГО “Турбота” Ольга Гріднєва під час відкриття наголосила, що демонстровані світлини ще раз підкреслюють, наскільки важливе жіноцтво у сучасному суспільстві. Проте, традиційно панує думка, що війна – це чоловіча справа. Натомість, такі проекти покликані спростувати подібні стереотипи, адже жінки не виконують другорядних ролей у боротьбі за свободу свого народу.

Директор Кіровоградського обласного художнього музею Тетяна Ткаченко зазначила, що даний виставковий проект є не першим у співпраці музею та НРГО “Турбота”.

Тема жінки та її ролі під час військових подій в країні, що відображена у представлених світлинах, презентується в стінах музею вперше. Адже поєднання війни і жінки перевертає всі сенси, змушує змінити звичне сприйняття реальності. Сподіваємось, що фотороботи залишать слід в серці кожного, хто завітає на виставку.

Про прагнення миру та зусилля громадськості говорила голова Асоціації громадських ініціатив Тетяна Дмитренко. Пані Тетяна підкреслила, що ці світлини мають побачити якомога більше людей і висловила сподівання, що вставку можна буде також показати в інших містах Кіровоградщини.

А у Кіровограді світлини можна буде побачити ще два тижні - виставка безкоштовно експонується у відділі Кіровоградського обласного художнього музею – картинній галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна».



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!