Іменна соціологія

19.04.16, 16:00

В понеділок в Києві були оприлюднені результати соціологічного дослідження, яке на замовлення «Кіровоградського земляцтва» провели соціологічні групи КМІС – Київський міжнародний інститут соціології та «Рейтинг». Вони мали визначити думку мешканців Кіровограда з приводу перейменування міста, а відтак – і Кіровоградської області.

Шляхом телефонного опитування було досліджено думку однієї тисячі громадян. В результаті з’ясувалося, що 67 % опитуваних взагалі не підтримують ідею перейменування, як того вимагає «Закон про засудження комуністичного і нацистського тоталітарних режимів», але якби назва «Кіровоград» була в бюлетні для голосування, то її б підтримали 57 % опитаних.


Без «Кіровограда» назву «Єлисаветград» підтримали б 55% опитаних, а за «Кропивницький», як того вимагає Комітет ВРУ з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, проголосували б лише 8 % опитаних. В бюлетні без «Єлисаветграда» і «Кіровограда» лише 12 % віддали б перевагу Кропивницькому, але 70% взагалі не змогли знайти потрібної назви. В поєдинку «Єлисаветград» проти «Кропивницького» переміг би Єлисаветград, з рахунком 68 на 13 відсотків опитаних. І категорично не підтримують рекомендовану Комітетом назву «Кропивницький» аж 63 з половиною відсотків опитаних, тоді як 14 % опитаних бажали б жити в Кропивницькому. Результат екзотичних назв – Ексампей, Благомир – наближається до нуля, і навіть Златопіль, з якого все починалося, і Інгульськ, яким все і закінчилося, були популярними серед опитаних лише на рівні 4 відсотків.

Тепер почнеться найцікавіше. Так сталося, що будь-яку українську назву, аби не «імперський» Єлисаветград, підтримує агресивна група «найпатріотичніших патріотів», серед якої багато журналістів і так званих громадських активістів. Очевидно, вони розпочнуть кампанію по дискредитації проведеного соціологічного дослідження, як це вони робили і раніше, аж до зриву запланованих в Кіровограді повторних громадських слухань. Питання в тому, до кого прислухається Верховна Рада? Те, що Комітет з питань(у тому числі) місцевого самоврядування(!), наплював на думку громади, висловлену під час «виборчого» опитування, ми вже знаємо. Судячи з поведінки місцевих партійців, фракції «Батьківщини», «Ляшки», «Самопомочі» чи залишки «Свободи» у Верховній Раді, теж не зважатимуть на результати цього та будь-яких інших опитувань, які не співпадають з їхнім баченням. Але вони тепер поза коаліцією, кістяк якої складає БПП. Як би там не було, але Верховна Рада таки повинна прислухатися до думки громади і тут не можна не погодитися з народними депутатами Сергієм Ларіним від «Опозиційного блоку» та Костянтином Яринічем від БПП, які виступають за розроблення Верховною Радою легітимного механізму участі мешканців населених пунктів в перейменуванні, а потім парламент повинен затвердити результати волевиявлення мешканців міста.

Можна лише уявити, що сталося б в Олександрії, Миколаєві чи Херсоні(на 100 % імперські назви), якби Верховна Рада спробувала б «живосилом» змінити назву навіть на якусь «українську доісторичну»? Між іншим, дане опитування показало, що в результаті неврахування їхньої думки, майже чверть опитаних готова відстоювати своє право на думку в акціях протесту.

Іще одне, затята боротьба в Кіровограді проти історичної назви призвела до згортання роз’яснювальної роботи в напрямку необхідності декомунізації і повної дискредитації положень Закону про засудження тоталітарних режимів. Патріотично, нічого не скажеш…

Сергій Полулях



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!