Мистецтво на нульовому рубежі кордону

30.05.16, 10:00

У п'ятницю, 27 травня 2016 року, напередодні Дня прикордонника України, в Кіровоградському обласному художньому музеї відбулось урочисте відкриття виставки «Нульовий рубіж кордону» художниці Беати Куркуль.

День прикордонника почали відзначати в Україні з 1992 року, що стало не тільки проявом поваги до людей, які стоять на передових рубежах нашої держави, а й додатковим та дуже важливим патріотично-виховним фактором. А в умовах чергової російсько-української війни та відродження української армії це свято набуло особливо гострого звучання та актуальності.

Авторка виставки Беата Альфредівна Куркуль– людина унікальна. Полька за національністю, литовка за громадянством, українка за тяжінням серця, дипломований медик та історик, художник – за покликанням, волонтер – за велінням душі. Вперше художниця потрапила до столиці нашої держави під час Помаранчевої революції 2004 року, асім років тому вона остаточно стала киянкою, переїхавши до свого чоловіка Миколи Авдєєва.

У листопаді 2015 року, на відкритті виставки робіт «КОРДОН» в Національному історико-архітектурному музеї «Київська фортеця», пані Беата зазначила, що вона пишається дружбою із прикордонниками, а її роботи, присвячені цим мужнім людям, розраховані на широкий загал, який повинен знати якнайбільше про тих, хто охороняє рубежі нашої держави. Художниця зазначає: «Я хочу, щоб люди, які побачать на вулиці чи деінде «зелений кашкет» із повагою і захопленням проводжали його поглядом».

На сьогодні роботи пані Беати прикрашають Адміністрацію Державної Прикордонної Служби України у Києві, також їх можна переглянути в соціальних мережах. Протягом 2015-2016 років було видано календарі із серії малюнків «Зіркові воїни» - «Прикордонники -2015», «Прикордонники - 2016/2017».

В травні 2016 року за сприяння Посольства України в Польщі у Варшаві відбулась перша закордонна виставка художниці «Кордон», яка була присвячена українським прикордонникам, що служать на Луганщині.

На презентованій в Кіровоградському обласному художньому музеї виставці «Нульовий рубіж кордону» представлено тридцять робіт, створених Беатою Куркуль протягом 2014-2015 років. Роботи литовської художниці зовні схожі на фото, але це графічні роботи, які Беата Куркуль створює на екрані планшета (комп’ютерна графіка, фактично - оригінал, оскільки це комп’ютерні файли, які можна відкрити і друкувати в будь-якому розмірі).

Прикордонники на нульовому рубежі чи в холодних окопах, на морських катерах чи в бліндажі, схилившись над пораненим товаришем, або тримаючи на руках дитину – кожен з цих сюжетів взятий із реального життя людей, які захищають кордони України.

Представлені на виставці роботи – це в першу чергу гімн тим, хто першим на суші і на морі прийняв на себе удар російської окупаційної орди. Серед таких - «Кордон 1», «Кордон 2»,«Кордон 3», «Кордон 4» (Олексій Захарченко – Луганський прикордонний загін, Олег Німчук – Львівський прикордонний загін), «Охороняючи кордон», «Тут стоїмо» (Прикордонники з ОБПК «Скеля», Мостиський прикордонний загін), «Прикордонники», (Гладков – Харківський прикордонний загін, Роман Дум’як – Луганський прикордонний загін, тепер ОКПП «Київ», Ярослав Сливинський – Мостиський прикордонний загін), «Тримаючи небо» (Юрій Козловський, Краматорський прикордонний загін), «Блокпост» (Позивний «Алі», Донецький прикордонний загін), «Морський кордон» (Олексій Костюков -Одеський прикордонний загін), «Атошник», «Прикордонник» (Роман Дум’як, ОКПП Київ) , «Скеля: Ярек» (Ярослав Войцицький із ОБПК «Скеля», Мостиський прикордонний загін), «Стіна», «Вистояли. Світанок».

Роботи - реквієм по тих, хто віддав саме найдорожче - життя захищаючи суверенітет Незалежної України: «Небесний кордон» (Прикордонники не вмирають, вони йдуть охороняти небесний кордон), «Офіцер» (І.Ф. Момот, генерал-майор ДПСУ посмертно. Загинув 11 липня 2014 року в Луганській області), «Олег»(Олег Сороченко, Луганський загін, загиблий 25 серпня 2014 року на Красній Таловці під час бою з проросійськими сепаратистами) , «Після бою» (14 серпня 2014 року невелика група прикордонників неподалік від пункту пропуску «Успенка». В бою загинув старший прапорщик Роман Дюмін), «Життя продовжується»(робота до пісні В.Купрієнк а «Олеженька» - на честь загиблогов 2014 р. на Красній Таловці прикордонника Олега Сороченка) .

Складовою української армії є медична служба, яка завжди була поруч пліч о пліч із бійцями: «Медики», «Остання швидка» (шпиталь ДПСУ, Київ).

Радісно – щемливі роботи із зафіксованих хвилин батьківського щастя та гордості: «Татова доня» (Євген Гладков з Харківського прикордонного загону з донькою Дашею), «Вартовий вартовому» (Прикордонник, позивний «Рубін», з ОКПП «Київ» з донькою, «Батько. Мати»).

Оптимізмом віє від робіт «Все буде добре», «Ранок», «Веселка» (Завжди вірте в себе. Тоді, де б Ви не опинились, Вам просто нічого буде боятись. (с) Хаяо Міядзакі).

Під час відкриття виставки виступили перший заступник голови Кіровоградської облдержадміністрації Сергій Коваленко, помічник голови Кіровоградської обласної ради Іван Владов. Вони вручили Відзнаки Кіровоградської області «За Мужність і Відвагу» присутнім прикордонникам – Андрію Левчуку, Юрію Коваленку, Олександру Бандурку, Астрі Блохіній.

Привітання прикордонникам пролунали також від керівника групи Окремого Регіонального Центру Комплектування Південного Регіонального

Управління Державної Прикордонної Служби України майора Романа Стецуна та Керівника Української Спілки Прикордонників Олега Каплуна.

Завершальним акордом урочистого відкриття виставки став музичний виступ Сергія Сривкова, присвячений такій нелегкій, але - почесній прикордонній службі.

Співробітники Кіровоградського обласного художнього музею приєднуються до всіх привітань прикордонникам із побажанням міцного здоров’я, витримки, злагоди в сім’ях, віри в себе, надійних друзів, добрих справ, що примножуватимуть славу України!

Олена Степанок - завідувач відділу

науково-просвітницької роботи,

Микола Правда – науковий співробітник відділу

науково - просвітницької роботи

Кіровоградського обласного художнього музею




Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!