Молодіжний парламент працюватиме в області завдяки Фонду Ганса Зайделя

03.06.16, 18:00

На Кіровоградщині за сприяння Фонду Ганса Зайделя (Німеччина) впроваджуватиметься пілотний проект "Молодіжний парламент". Протокол намірів про реалізацію цього проекту підписали сьогодні в обласній державній адміністрації керівник Фонду Ганса Зайделя в Україні, Республіці Молдова та Румунії Даніель Зайберлінг, перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Коваленко та перший заступник голови обласної ради Юрій Гугленко.

Учасники підписання висловили своє бачення щодо необхідності впровадження даного проекту, а оскільки він пілотний, то є першим таким в Україні
за сприяння Фонду Ганса Зайделя, і саме Кіровоградщина береться за його реалізацію.

Впроваджуватиметься проект у 2016-2018 роках. Згідно з його концепцією, він має на меті створення єдиної системи залучення молоді до процесу реформування органів місцевого самоврядування, розвитку громадянського суспільства та молодіжного руху, а ця система, у свою чергу, сприятиме прозорому, демократичному і перспективному розвитку умов життя регіону за рахунок втілення нових програм та ініціатив.

Проектом передбачається відкриття в області молодіжного Центру стратегічних ініціатив, який стане публічним майданчиком, та створення молодіжного парламенту – колегіального органу, що об’єднає продуктивним інтерактивним навчанням і плідною роботою значну кількість молоді.

Перший заступник голови обласної ради Юрій Гугленко повідомив, що для формування молодіжного (студентського) парламенту планується провести реальну виборчу кампанію у вищих навчальних закладах області. Для цього буде виписано алгоритм дій, тобто визначено правила гри, що дасть можливість провести повноцінну виборчу кампанію та обрати представників вишів до молодіжного парламенту. За прогнозами, він має розпочати роботу восени.

– Якщо цим парламентом прийматимуться рішення, що відноситимуться до повноважень і компетенції обласної ради (а вони, вірогідно, будуть), – зазначив Юрій Гугленко, – я, як депутат обласної ради і суб’єкт законодавчої ініціативи, буду вносити ці пропозиції до сесійної зали, де ми, разом з колегами, розглядатимемо їх і, за результатами розгляду, прийматимемо належні рішення.

– Підписання сьогоднішнього меморандуму, – зі свого боку зазначив перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Коваленко, – це черговий крок до інтеграції України в європейський простір. Адже в центрі уваги – молодь. Студентська молодь, яка вчитиметься бути політиками. Абсолютним помилковим є поняття, що політик – це аматор. Це не так. Треба вчитися бути політиком, бути депутатом, адже рішення на сесіях (часом, дуже принципові) мають прийматися не на рівні емоцій – хочу-не хочу, буду-не буду, подобається-не подобається, а на рівні відповідальності перед тими людьми і за тих людей, які обрали депутата до тієї чи іншої ради.

Тому неймовірно приємно, наголосив Сергій Коваленко, що саме молодь, яка є майбутнім нашої держави, яка будуватиме європейську Україну, отримає, завдяки проекту, необхідні знання, вчитиметься бути політиками у високому розумінні. Бо демократія (а це слово постійно на устах) – не анархія і вседозволеність. Це суворе дотримання всіх законів всіма членами суспільства – ким би вони не були. І саме цьому, з допомогою Фонду Ганса Зайделя, молодь Кіровоградщини буде вчитися. Керівник представництва Фонду в Україні Даніель Зайберлінг теж наголосив на важливості такого навчання, адже, судячи з досвіду інших країн, молоді люди, які пройшли через молодіжний парламент, через теоретично-рольові заняття та прийняття практичних рішень, "зовсім іншими очима дивляться на політичну реальність у своїй області, своєму місті".

Ми прагнемо до того, зазначив він, щоб молодь брала активну участь у прийнятті політичних рішень – і не лише на рівні громади, а й вище. Щоб вчилася з розумінням сприймати політичні погляди іншої людини (свого опонента), адже в масштабах міста чи масштабах країни – ми всі "в одному човні". – Наші результати в інших країнах виправдали такий підхід, – зазначив Даніель Зайберлінг. – Тому ми сподіваємось на успішну реалізацію проекту і тут, у Кіровоградській області. І теж очікуємо позитивних результатів.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!