Здоров’я жінок України: Кінець програми - початок нового шляху!

26.06.16, 12:00

Наприкінці червня у Києві оголосили про закінчення Програми USAID Ukraine - USAID Україна «Здоров’я жінок України», яка впроваджувалась з 2011 року Інститутом досліджень та тренінгів Джон Сноу Інк за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Кіровоградщина теж була частиною цієї програми - і результати, які показала нашакоманда протягом цих років у збереженні репродуктивного здоров’я жінок та пар України, досить яскраві.

Заключна конференція Програми «Здоров’я жінок України»
Заключна конференція Програми «Здоров’я жінок України»
Метою програми було покращення використання сучасних та ефективних методів контрацепції як альтернативи непланованій вагітності та абортам. Варто зазначити, що Програма «Здоров’я жінок України» є продовженням проекту USAID «Разом до Здоров’я», що працював протягом 2005-2011 років в 13 областях України, АР Крим та в м. Севастополь.

Директор Програми Олег Кузьменко
Директор Програми Олег Кузьменко
Директор Програми Олег Кузьменко, представляючи результати роботи за 5 років, зазначив, що найголовніше, на його думку, це те, що, у співпраці з Міністерством охорони здоров’я, вдалося створити систему планування сім’ї, забезпечити сталі зміни. В рамках програми діяльність здійснювалася за трьома напрямками. Клінічний компонент здійснював підвищення кваліфікації медичних працівників – понад 5 тис медичних працівників було навчено щодо сучасних підходів з ефективного планування сім’ї та консультування, більше 600 медичних працівників з перинатальних центрів навчено з питань післяпологової та післяабортної контрацепції. Інформаційно-просвітницький компонент здійснював свою діяльність в рамках розробленої Національної комунікаційної стратегії і поширював інформацію про методи планування сім’ї серед населення, розвіював міфи щодо сучасних методів контрацепції тощо. Близько 8,5 млн осіб отримали інформації щодо планування сім’ї та репродуктивного здоров’я.
Кіровоградська команда
Кіровоградська команда
Понад 500 тис. осіб взяли участь у масових інформаційних заходах, понад 70 тис. осіб взяли участь у просвітницьких тренінгах. Компонент політики, здійснював роботу на рівні прийняття рішень. Саме завдяки цьому компоненту Програми вдалося сприяти затвердженню низки документів, що регламентують роботу медиків з питань планування сім’ї. Програма активно співпрацювала з громадськими організаціями, з державними установами на всіх рівнях, а також із міжнародними партнерами. Чимало зусиль було спрямовано саме на забезпечення сталості – щоб по завершенню Програми, робота не припинилася. Втім, за словами Олега Кузьменка, розуміння того, хто саме ті партнери, які продовжать розпочате – дає впевненість у тому, що справа буде продовжена. Так, безкоштовна Всеукраїнська гаряча телефонна лінія (0 800 50 27 57) та веб-сайт www.planA.org.ua продовжить працювати за підтримки Благодійного фонду «Здоров’я жінки та планування сім’ї».
Ток-шоу із учасниками програми
Ток-шоу із учасниками програми
Представниця Фонду Ірина Скорбун запевнила, що сайт працюватиме неодмінно, і Фонду вдасться забезпечити роботу гарячої лінії протягом, як мінімум, найближчих 4 місяців, а, можливо, вдасться знайти партнерів, які зможуть фінансово підтримувати її подальшу роботу. Також мова йшла і про окремий проект в рамках Програми, який мав заву «Здоров’я жінок з інвалідністю». У співпраці з Національною асамблеєю інвалідів України та місцевими партнерами у 4 пілотних областях (Вінниця, Житомир, Луганськ та Львів) вдалося здійснити аудит доступності медичних закладів, підготувати низку публікацій, які мають на меті відповісти на запитання, як людей з інвалідністю, так і лікарів, які під час опитування визнали брак специфічних знань. Чарльз Лерман від імені Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) зазначив, що незважаючи на невпевнені реформи сфери охорони здоров’я, Програмі дійсно вдалося досягти значних системних змін і висловив сподівання, що сталість цих змін дійсно досягнуто.
Вікторія Талашкевич, координатор Прес-клубу реформ
Вікторія Талашкевич, координатор Прес-клубу реформ
Чарльз повідомив, що невдовзі вимушений буде переїхати в іншу країну, однак з великим інтересом продовжить слідкувати за тим, як розвиватиметься українська сфера охорони здоров’я надалі. Елейн Россі, яка представляла Інститут досліджень та тренінгів Джон Сноу (JSI) зазначила, що JSI працює в Україні з 1989 року і тому вони мають чимало реалізованих проектів, якими пишаються. Тим більше, що майже всі проекти стосувалися репродуктивного здоров’я та планування сім’ї. Партнери та експерти, які працювали з Програмою розповіли про свій досвід співпраці, а також висловили певний жаль з приводу закінчення Програми, однак під час конференції неодноразово прозвучало, що напрацювання Програми дуже потрібні і це те, з чим партнери зможуть продовжувати працювати і надалі вже самостійно. Наприкінці конференції представники Програми вручили партнерам подяки та побажали успіхів у подальшій роботі. Презентацію за результатами діяльності Програми Ви можете переглянути за цим посиланням



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!