Олена Белінська - про промисловий туризм в Україні

01.07.16, 10:00

Літо – традиційний сезон відпусток. Хтось вважає за краще провести цей період на сонечку біля водойми, хтось мандрує історичними місцями, а є люди, яких таким відпочинком вже не вразити. Саме для таких розроблена порівняно нова концепція відпочинку – проми-словий туризм. Це пошук та дослідження туристами фабрик, заводів, закинутих промислових об’єктів. Головною метою промислового туризму є пошук нових вражень. З кожним роком такий вид подорожі в Україні набирає популярності, хоча є одним з наймолодших напрямків туризму.

КАР’ЄР ПІВДГЗК

Кар’єр ПІВДГЗК
Кар’єр ПІВДГЗК
Кривий Ріг – це центр промислового туризму. Надзвичайно цікавим місцем у вашій подорожі стане відвідування кар’єру Пів-денного гірничо-збагачувального комбінату із видобутку залізної руди. Він є найглибшим не тільки в Україні, а й одним із найбільших у Європі. Важко уявити, що це створила людина. Розміри вражають: довжина складає 3 км, ширина сягає 2,6 км, глибина – 339 м, а площа всього кар’єру становить 570 га. Можна відвідати у складі екскурсії містом, основною родзинкою якої є кар’єр. Екскурсії проводяться по суботах. Сам музей працює з понеділка по п’ятницю з 8:00 до 16:45. Вартість: 100 грн з людини для групи 8 чоловік (входить транспорт та послуги гіда). Можна потрапити на оглядовий майданчик і самостійно. Для цього необхідно написати листа на імя генерального директора ПАТ «ПівдГЗК» із зазначенням дати та часу відвідування. Вхід безкоштовний.

Якщо для вас це далеко, можете завітати в буровугільні кар’єри біля Олександрії. Тутешні краєвиди високо оцінили навіть подо-рожні іноземці. І, доки сюди не прийшов новий інвестор, відвідування не потребує особливих дозволів і цілком безкоштовне.
Кар’єр ТОВ ВКФ «Велта» у Новомиргородському районі
Кар’єр ТОВ ВКФ «Велта» у Новомиргородському районі
У Новомиргородському районі можливо відвідати кар’єр ТОВ ВКФ «Велта». ТОВ ВКФ «Велта» - обʼєкт закритий, але дуже цікавий. Потрапити сюди можна тільки за попередньою домовленістю, тільки за умови, що екскурсія буде проведена для організованої групи.Відповідальні особи проводять екскурсії абсолютно безплатно. Цією нагодою досить часто користуються учні шкіл району, від відували підприємство й ветерани війни в Афганістані. Для когось це - можливість зробити гарне селфі й викласти його у соцмережі. Для когось - цікава екскурсія по кар’єру, фабриці найбільшого підприємства району. А хтось знайде тут своє покликання, пройде навчання і повернеться сюди молодим фахівцем. Контактна пошта для організованих груп туристів: anna.kapustina@velta-ua.com


INTERPIPE У ДНІПРОПЕТРОВСЬКУ

Металургійний електро-сталеплавильний завод Interpipe у Дніпропетровську
Металургійний електро-сталеплавильний завод Interpipe у Дніпропетровську
Цікавим пунктом вашого промислового туру будуть відвідини заводу Interpipe у Дніпропетровську. Це металургійний електро-сталеплавильний завод, на якому використовується найсучасніше обладнання. Та Interpipe Сталь також знаменитий своїми арт-об’єктами, автором яких є данський митець Олафур Еліассон. Найвідомішими з них є «Дніпропетровський схід» – штучне сонце, яке підняте над рівнем землі на 60 м та «Твій вогняний візе-рунок» – величезні малюнки на фасаді заводу. Заслуговує на увагу і «Тунель часу», який знаходиться одразу на в’їзді. Де знаходиться: у місті Дніпропетровськ, вул. Дніпросталівська, 4. Коли: екскурсії проводяться безкоштовно, записатися можна за телефоном (056) 736-86-06, треба дочекатися наповнення групи. Вартість: безкоштовно. З організацією транспорту: 30 грн.


ФАБРИКА ROSHEN

Фабрика ROSHEN у Києві
Фабрика ROSHEN у Києві
Мабуть, немає ні дорослого, ні малого, який би не любив солодощі. А побачити на власні очі їх виробництво можна на фабриці ROSHEN. Близько 320 різних солодощів представлено для огляду відвідувачів, ще й у подарунок під час екскурсії можна отримати солод-кий сюрприз. Відвідати фабрику можна в Києві, Вінниці та Кременчуці. Де знаходиться: Київ, проспект Науки, 1. Вінниця, вул. Гліба Успенського, 8. Кременчук, вул. Жовтнева, 57. Коли: вівторок–субота, з 9:30 до 17:40 у Києві; вівторок–неділя, з 9:00 до 16:50 у Вінниці; понеділок–п’ятниця, з 9:00 до 16:00 у Кременчуці. Записатися на екскурсію можна на офіційному сайті фабрики. Вартість: безкоштовно. Екскурсії проводяться тільки для дітей віком від 8 до 14 років. ОДЕСЬКИЙ МОРСЬКИЙ ПОРТ Це найбільший морський порт в Україні, унікальний за своїм масштабом. Він є торговельною артерією країни, пропускна здат-ність якої складає 40 млн тонн. Порт в Одесі – це як міні-місто у великому мегаполісі, має окремий морський вокзал, арт-галерею, музей просто неба, церкву святого Миколая, яхтовий комплекс, готель і, власне, сам порт зі спеціалізованою технікою. Де знаходиться: Одеса, площа Митна, 1. Коли: з 9:00 до 17:00, крім суботи і неділі. Вартість: 130 грн на одного для групи з 15 чоловік.


ПОЇЗДКА ДО ЧОРНОБИЛЯ

Чорнобиль – зона відчуження
Чорнобиль – зона відчуження
Чорнобиль – зона відчуження із 1986 року через жахливу аварію на ЧАЕС. З кожним роком все більше і більше приваблює тури-стів. Тут можна глянути намертве місто Прип’ять, місто Чорнобиль, зокрема пам’ятник рятувальникам аварії «Тим, хто врятував світ», покинуті села зони, дезактивований рудий ліс, радіолокаційну станцію «Дуга», яка пропрацювала більше року, а зараз є улюбле-ним об’єктом стакерів. Замовити екскурсію варто мінімум за тиждень до запланованої подорожі, бо потрібно мати дозвіл на відвідування зони відчу-ження. Де знаходиться: Чорнобильська зона. Коли: будь-який день. Вартість: від 800 гривень, в залежності від часу, дня тижня та громадянства.

ТЕРЕБЛЕ-РІЦЬКА ГЕС У ЗАКАРПАТТІ
Теребле-Ріцька гідроелектростанція
Теребле-Ріцька гідроелектростанція
Унікальність Теребле-Ріцької гідроелектростанції полягає в тому, що вона збудована одразу на двох річках, а саме на р. Теребля та Ріка, такого нема ніде у світі. Перепад висот між річками становить 210 м. Для інженерів було дуже складно продумати проект ГЕС в горах. На р. Тереблі створено греблю, яка утворила водосховище. І вже із Вільшанського водосховища по тунелю через гори вода по-трапляє до електростанції в сусідній долині. На електростанції є музей, де представлені матеріали з вироблення електроенергії. Вільшанське водосховище у народі цей об’єкт називають Карпатським морем. Де знаходиться: у Закарпатській області, між Міжгір’ям та Хустом, у селі Вільшани Хустського району. Вартість: часто входить до складу збірних екскурсій.


Наважтеся на пригоди!

Олена Белінська, Газета "Новомиргородські вісті"



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!