​У Кіровограді з’явиться поезія на стінах

05.07.16, 10:00

У Кіровограді стартує арт-проект «Поезія стін». Спочатку активісти прикрасять стіни десяти будівель у центрі міста українською поезією, пізніше планують переміститись і в інші райони міста, борячись, таким чином, із вуличним вандалізмом.

Ініціатори проекту – активісти регіонального осередку Всеукраїнської громадської молодіжної організації «Фундація регіональних ініціатив». Проект реалізовуватиметься за рахунок гранту від Фонду культури і мистецтв «Перспектива», заснованого громадським діячем Артемом Стрижаковим.

поетична стіна у Львові
поетична стіна у Львові
«Поетичні» стіни можна побачити вже у Львові, Маріуполі. Хочеться, щоб і у Кіровограді на стінах замість малозрозумілих або образливих написів можна було читати поезію. На локальному рівні цей проект дасть змогу одночасно популяризувати українську культуру та мистецтво, а також показати альтернативу вандалізму через прикрашення стін віршами», – розповідає ініціатор і координатор проекту Ірина Лозова.

Активісти розповідають, що вже обрали вірші та десять локацій. Зокрема, поезію планують викарбувати на стінах обласної бібліотеки Чижевського, під мостом на набережній, на площі Богдана Хмельницького, по вулицях Нейгауза, Віктора Чміленка, Пашутінській, Шульгиних, Великій Перспективній, на Студентському бульварі та проспекті Комуністичному.

«Кіровоградські стіни декламуватимуть вірші Ліни Костенко, Тараса Шевченка, Лесі Українки, Сергія Жадана, Юрія Іздрика, Василя Симоненка. Намагалися обрати таку поезію, яка не викликатиме агресію, не спонукатиме до вандалізму і водночас підійматиме патріотичний дух. Техніку написання щоразу використовуватимемо різну – за допомогою трафарету, платівки з прорізаними літерами, за допомогою проектора, спрямовуючи текст на стіну», – каже Ірина.

Зараз активісти шукають художників-волонтерів, котрі б допомогли нанести поезію на стіни.

«На один вірш витрачатиметься від трьох до дванадцяти годин. Усіх волонтерів, які долучаться до роботи, будемо годувати і частувати чаєм та солодощами. Також будь-хто може запропонувати нам написати його улюблений вірш на його улюбленій стіні», – додав очільник регіонального осередку ВМГО «ФРІ» Дмитро Бабак.

Додаткова інформація за телефонами: 066-616-51-28 (Дмитро Бабак) або 095-057-91-06 (Ірина Лозова).

Всеукраїнська молодіжна громадська організації "Фундація Регіональних Ініціатив" (ФРІ) - потужний центр підтримки молодіжного руху, молодіжних організацій та підготовки молодих лідерів в Україні. Діємо з метою зміцнення молодіжного руху, навчання і забезпечення активних учасників об'єднань молоді, розвитку студентських та загалом молодіжних ініціатив. Стратегічною метою діяльності ФРІ є збільшення кількості молодих активістів громадського життя, щоб почати невпинну ланцюгову реакцію позитивних змін в суспільстві.

ФРІ є незалежною неурядовою організацією, не належить до жодної з політичних партій, не підтримує жодного партійного лідера і не бере участі у виборах як сторона виборчого процесу.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!