Виставка на честь Петра Оссовського

02.08.16, 16:00

Першого серпня рік тому перестало битися серце видатного художника-земляка Петра Павловича Оссовського. Він покинув цей світ на 91-му році життя. Тому цього тижня у Кіровоградському обласному художньому музеї буде відкрито експозицію «Степова Еллада» до річниці пам’яті Петра Оссовського (1925-2015).

Петро Павлович Оссовський - народний художник СРСР, лауреат Державної премії СРСР, Міжнародної премії ім. М. Шолохова, дійсний член Російської Академії мистецтв народився 18 травня 1925 року в с. Мала Виска на Кіровоградщині. У 1950 році закінчив державний художній інститут імені В.І. Сурикова. З 1956 року є членом Спілки художників СРСР. Твори Петра Оссовського знаходяться в Національному художньому музеї України, Київському національному музеї російського мистецтва, Донецькому обласному художньому музеї, Одеському обласному художньому музеї, Харківському художньому музеї, Кіровоградському обласному художньому музеї, Кіровоградському обласному краєзнавчому музеї, Національному художньому музеї Республіки Білорусь, Державній Третьяковській галереї, Державному Російському музеї та в інших музеях, галереях, приватних зібраннях України, Росії, а також в чисельних закордонних колекціях.
П.П. Оссовський відомий як основоположник «суворого стилю» в мистецтві. Петра Павловича відзначено численними міжнародними, державними, церковними, громадськими та іншими нагородами. 18 травня 2007 року відбулося відкриття відділу Кіровоградського обласного художнього музею - картинної галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна». Також були відкриті картинні галереї Петра Оссовського в Російській Федерації «Псковські мотиви» (2007, м. Псков, Псковський музей-заповідник), «Пушкін і земля Псковська» (2007, Пушкіногорьє, Пушкінський заповідник), «Від берегів Байкала до вод Карибського моря» (2011, м. Тольятті, Волжська картинна галерея), «Ізборська палата» (2012, м. Ізборськ, Псковська область Російської Федерації), «Руська палата» (2013, м. Єгорьєвськ, Єгорьєвський історично-художній музей). Художник жив та працював у Москві. Проте його зв'язок з малою батьківщиною ніколи не переривався.
В експозиції, що присвячена світлій пам’яті митця представлені картини художника, які займають особливе місце в його творчості. Це твори, присвячені Маловисківщині – землі, де і народився Петро Оссовський. Серед цих робіт представлені твори з фондів обласного художнього музею, які вже знайомі нашим постійним відвідувачам: «Поля Малої Виски», «Батьківщина», «Моя Батьківщина - Україна». Вклад видатного художника –земляка в культурну скарбницю світового мистецтва є загальновизнаним, багато митець зробив і для нашої країни і для своєї малої батьківщини Кіровоградщини. Відкрита експозиція - це данина пам’яті видатному художнику –земляку Петру Павловичу Оссовському.
&ft14 Анатолій Кімнатний – завідуючий відділом Кіровоградського обласного художнього музею – картинної галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна»



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!