Творча зустріч «Народний танець без любові не буває»

08.02.17, 14:00

Днями в обласному художньому музеї міста Кропивницький відбулася творча зустріч «Народний танець без любові не буває» з нагоди 60-річчя творчої діяльності заслуженого працівника культури України, доцента кафедри хореографічних дисциплін, образотворчого мистецтва та дизайну мистецького факультету Кіровоградського Державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка, художнього керівника заслуженого ансамблю народного танцю України «Ятрань» у 1986-2003 роках Василя Сильвестровича Босого.

Василь Сильвестрович Босий народився 14 січня 1942 року у м. Кіровограді, 1959 року закінчив Кіровоградську СШ №10, в 1971 році – педагогічний факультет Кіровоградського державного педагогічного інституту ім. О.С.Пушкіна зі спеціальності «Вчитель початкових класів». З 1969 по 1986 роки керував самодіяльним народним ансамблем танцю «Юність» Кіровоградського державного педагогічного інституту ім. О.С.Пушкіна. З 1986 по 2003 рік Василь Босий - художній керівник заслуженого ансамблю народного танцю України «Ятрань».
За цей період збережені танці, поставлені народним артистом України А.М. Кривохижею і створені нові танцювальні постановки, ансамбль здійснив виїзди у 21 країну світу. З 1994 року Василь Сильвестрович працює у Кіровоградському державному педагогічному університеті ім. В.Винниченка. З 2005 року Василь Босий є членом Національної хореографічної спілки України. З 1974 року має почесне звання заслуженого працівника культури України, у 1988 році - нагороджений Почесною грамотою Президії Верховної Ради України.

Січень – лютий 2017 року для Василя Сильвестровича наповнений пам’ятними датами та заходами: 14 січня Василь Сильвестрович приймав вітання з днем народженням, 17 січня 2017 року у приміщенні Кіровоградського обласного краєзнавчого музею відбувся захід з нагоди 75-річчя Василя Сильвестровича Босого та презентація виставки «Життя у ритмі танцю», 23 січня день народження сина Павла (1965р.н.), 4 лютого відбулася творча зустріч «Народний танець без любові не буває» з нагоди 60-річчя творчої діяльності. На творчу зустріч завітали учасники самодіяльного народного ансамблю танцю «Юність» та заслуженого ансамблю народного танцю України «Ятрань» (Людмила Храпченко, Зоя Козіцина(Домаранська), Олена Негребецька, В’ячеслав Піньковський, Іван Манженко, Анатолій Стоян, Олександр Рацул, Олександр Данільченко, Володимир Ковальов та ін.) знайомі родини Босих та поціоновувачі хореографічного мистецтва.
З гордістю та юнацьким запалом Василь Сильвестровича згадував епізоди своєї тринадцятирічної роботи та віхи творчої біографії самодіяльного народного ансамблю танцю «Юність» Кіровоградського державного педагогічного інституту ім. О. С. Пушкіна, про високий рівень та майстерність учасників та про найвищу оплату своєї роботи - глядацькі оплески, аншлаги та добрі слова вдячності від поціновувачів хореографічного мистецтва.
Сповнений щемливих спогадів та оптимізму прозвучав вірш від Олена Негребецької: «А серцем лину я у «Юність», У ті, найкращії роки, Коли душа моя здригнулась, Злетіла в танці догори! Ми танцювали всі з натхненням, Долали сотні перепон, Та дивувались нашим танцям Гвінея,Кіпр і Лісабон. Кружляли в польці «На два боки», Стрічки злітали в «Гопаку», «Кумасі» милували око І «Плотограй» на плоту. Пройшли роки… Хай юність згасла, Та залишилось назавжди В душі те відчуття прекрасне Любові,танцю і краси! (Олена Негребецька – Фундовна учасниця «Юності»1976-1982р.р.)

Учасники зустрічі мали можливість переглянути ексклюзивні кадри «Гопака» записані та змонтовані Василем Босим у виконані заслуженого ансамблю народного танцю України «Ятрань», фото світлини із приватного зібрання родини Босих, експозицію із фондового зібрання обласного художнього музею (елементи сценічних костюмів - чоловічі сорочки із репертуару ансамблю, фотоматеріали). Було багато запитань до Василя Сильвестровича, зокрема щодо його бачення причин розпаду самого існування ансамблю, історії зберігання танцювальних костюмів ансамблю, музичних інструментів та багато інших.

Присутні ділилися своїми враженнями, маловідомими історіями концертної діяльності, інформацією про життєвий та творчий шлях учасників анамблю після завершення танцювальної кар'єри, тощо. Теплі та зворушливі слова про свого чоловіка прозвучали від незмінної супутниці Василя Сильвестровича, дружини Світлани Василівни (доречі, вони вже в парі п’ятдесят три роки!). Колектив обласного художнього музею щиро вітає видатного педагога та метра хореографії Василя Сильвестровича Босого із 60 - річчем творчої діяльності та бажає йому міцного здоров'я, життєвого оптимізму, творчої наснаги та родинного затишку.

Олена Степанок -зав. відділом науково-просвітницької роботи обласного художнього музею



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!