Сяйво нових надходжень

21.02.17, 12:00

16 лютого 2017 року в обласному художньому музеї розгорнуто виставку «Сяйво нових надходжень», яка стала красномовним віддзеркаленням системної роботи музею з поповнення свого фондового зібрання. На виставці представлені чудові зразки творів мистецтва, які надійшли до художнього музею протягом останніх двох років завдяки активній виставковій діяльності та плідній співпраці не тільки з майстрами пензля та членами їх родин, а й митницею та іншими організаціями, а також – небайдужими до збереження мистецької спадщини приватними особами.

Характерною особливістю презентованої виставки є її різноплановий характер, адже в експозиційній залі «зібралися» разом представники різних мистецьких спрямувань – твори живопису, графіки, скульптури, декоративно-ужиткового мистецтва, що, сподіваємось, робить її ще більш привабливою для відвідувача.

Ще одна особливість виставки полягає в тому, що її тематичне спрямування не обмежується популяризацією творчості унікальних майстрів, а й носить виховний характер. Адже погодьтесь, що в умовах складних соціально-економічних реалій та меркантильних настроїв сприяти поповненню фондового зібрання провідного музею краю, розуміючи важливість такого кроку для прийдешніх поколінь та духовного відродження нації – то справжній подвиг.

Сама побудова виставки розрахована на те, щоб відвідувач зрозумів не тільки тематичне та мистецьке різноманіття представлених експонатів, а й їх географію надходження, яка охоплює не тільки різні регіони України – Волинь, Херсон, Київ, Житомир, Одесу, а й інші країни світу - Росію, Францію, Болгарію (остання представлена творами болгарського художника Івана Стоянова).

Ми щиро сподіваємось, що справжні патріоти та шанувальники високопрофесійного мистецтва розділять нашу радість від того, що фондове зібрання обласного художнього музею в черговий раз поповнилося справжніми мистецькими перлинами, серед яких – чудові зразки образотворчого мистецтва, автори яких ще не були презентовані в експозиції нашого музею.

Так, скажімо довготривала співпраця з Національним художнім музеєм України дала можливість поповнити фондове зібрання нашого музею чудовими картинами художника Матвія Ілліча Гуляєва (17 творів).

В свою чергу, власник приватної галереї «Єлисаветград» Микола Миколайович Цуканов вкотре презентував обласному музею живописну роботу Володимира Івановича Остроухова «Голубий день», графічний твір заслуженого художника України Анатолія Григоровича Кравченка «Зелені верби» із серії «Кіровоградщина» та Івана Микитовича Вердиша «Натюрморт».

Ми також щиро вдячні нашим славетним художникам – землякам та справжнім патріотам - Леоніду Дмитровичу Ванденку, Володимиру Олексійовичу Білоусу, Федору Федоровичу Лагну, Віктору Миколайовичу Осіпову, Вадиму Олександровичу Канащуку, Дмитру Вікторовичу Тарасенку, Павлу Олеговичу Олексієнку, родині Фірсових за їх бажання передати до нашого музею свої твори, які, дозвольте завірити, будуть гідно презентовані в музейній експозиції.

Безцінним благодійним внеском до фондового зібрання художнього музею стали також твори заслуженого художника України Фелікса Михайловича Полонського «Насунула важка червона хмара (Леся Українка)» (2008), «Чумацький шлях» (1991) та «Волаючий попіл» (1991), а також три картини художника-земляка з міста Олександрії Степана Федоровича Ніколенка – «Скоро Пасха» (2016), «В костюмерній» (2013) та «Біла ніч» (2014), які були передані художниками після завершення чергової презентації їх персональних виставок в стінах музею.

Окрасою відкритої виставки є також роботи унікальної художниці - землячки Алли Володимирівни Преображенської-Ронікер, які оспівують архітектурні перлини нашого міста.

А яскравим зразком плідної співпраці з художниками інших регіонів України стало надходження до музею творів унікального житомирського художника Станіслава Антоновича Антонюка, чиї роботи носять яскраво виражений національно-патріотичний характер.

На виставці представлені не менш цікаві твори інших майстрів пензля, майстрів декоративно-ужиткового мистецтва, тощо, що, сподіваємось, стане справжнім сюрпризом для відвідувачів виставки. І цим великою мірою ми маємо завдячувати нашим меценатам - Тіграну Самвеловечу Хачатряну, В’ячеславу Івановичу Бєлову, Тимуру та Людмилі Сидоренкам.

Важливим джерелом поповнення музейного зібрання став також щорічний Благодійний Великодній Аукціон, значення якого перебільшити важко з точки зору православних чеснот та людяності.

Ні для кого не секрет, що справжньою окрасою та гордістю нашого музею є зал сакрального мистецтва, колекція ікон якого вважається однією із найкращих серед всіх художніх музеїв України. Але почивати на лаврах – це не для нас. Тому робота по новим «вливанням» в цю чудову збірку триває. І в цьому нам допомагають наші справжні друзі, які розділяють нашу активну громадянську позицію та допомагають робити велику справу естетичного та патріотичного виховання громадян нової європейської України.

Так, наприклад, Київська митниця ДФС передала до нашого музею твори Овіка Нігосовича Загробяна «Вечірнє місто» (2013) та «Чекання» (2012), Арлана Кизилбайули Анкацова «Аргимак»(2013), книгу «Новий заповіт з Псалтир’ю», Херсонська митниця ДФС - Псалтир (П пол. ХІХ ст.). Друк. Києво-Печерської Лаври (1889 р.), Волинська митниця ДФС - унікальну ікону ХІХ століття «Взыскание погибших Пресвятая Богородица». Остання за висновками експертної комісії є оригінальним твором іконопису ХІХ ст., повністю ручної роботи, а отже, об’єктом матеріальної та духовної культури, що має художнє, історичне, етнографічне і наукове значення. Ікона вилучена у громадянина Великобританії, який намагався вивезти предмет за межі України, на кордоні Волинської області. Тож, хочемо висловити щиру подяку співробітникам цих організацій за плідну співпрацю, розуміння та оперативне вирішення питання передачі предметів.

Родзинкою виставки та важливою її складовою стали роботи, презентацію яких можна вважати своєрідною даниною пам’яті людям, які тривалий час були друзями нашого музею і яких ми нещодавно втратили. Відвідувач зможе побачити чудові графічні твори нашого земляка, народного художника СРСР Петра Павловича Оссовського (1925-2015). Це - малюнки із зображенням земляків славетного майстра пензля, які він передав до музею на початку 2015 року. Поруч презентовані предмети, передані ще одним нашим щирим другом та меценатом Віктором Васильовичем Петриковим (1947 – 2016) пам'ять про якого ніколи не згасне в наших серцях. Представлено в експозиції і акварелі Юрія Семеновича Ботнара (1948 - 2016).

Значення відкриття виставок даного тематичного спрямування переоцінити важко, оскільки вони не тільки знайомлять відвідувача з чудовими творами мистецтва, а й презентують окремий і дуже важливий напрямок роботи музею, що сприяє розумінню специфіки музейної діяльності та сурової школи виживання музейних закладів в сучасних умовах.

Олег Юрченко – завідуючий відділом

туристично-краєзнавчої та інформаційної роботи,

Валентина Ноженко – головний зберігач фондів

Кіровоградського обласного художнього музею




Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!