​Не серйозно про серйозне. Роздуми про на децентралізацію звичайного українця

19.03.17, 12:00

Вперше я почула про децентралізацію в 2015 році. Навіть не просто почула, а слухала про перші кроки з вуст активних вінничан та житомирян під час круглих столів та тему реформи децентралізації. «Першопроходці» з захопленням розповідали про реформу, що вона дає громадам (великим та малим), ну і звичайно про перші перешкоди і досягнення! Тому ця реформа в мене асоціюється в першу чергу з ентузіазмом саме жителів громад.

У нас яка звичка в середньостатистичного українця? Лаяти центральну владу, перекидати на неї всю відповідальність і цим виправдовувати власну безініціативність. Я ще розумію, коли йдеться мова про корупцію, зовнішню політику, оборону. Але коли мова заходить про чистоту та озеленення в конкретному місті, районі, мікрорайоні, дворі. Про організацію та якість медичних послуг в конкретній поліклініці чи лікарні.

Про прозорість, швидкість та якість послуг по нарахуванню пенсії, соц.виплат, вирішенню земельних питань. Та загалом про затишне і гарне місто чи село з сучасними спортивними майданчиками, центрами дозвілля, магазинами, кав’ярнями, парками, фонтанами і т.п. Тут постає питання – до чого тут центральні органи влади, якщо ми самі можемо все це створювати?

Так, можна мені зауважити, що села і міста не мають достатнього фінансування, і все за нас вирішують «в Києві». І місцева громада немає важелів впливу на місцеву владу. Та чи причина занепаду, або, принаймі, відсутності розвитку місцевих громад тільки в цьому? І що ж нам пропонує ця магічна така довгоочікувана реформа децентралізації? Якраз вона і дає можливість створити громади, які здатні взяти на себе відповідальність за свою розбудову!

Хочете перевірити себе, наскільки ви в темі децентралізації?
Пройдіть тест!


Окрім відповідальності, держава пропонує фінансування у вигляді податків та акцизів, субвенцій та додаткового фінансування з Державного фонду регіонального розвитку (ДФРР).
Громаді ж для початку потрібно самостійно вирішити яким вона бачить свій подальший розвиток. Якщо громада хоче розвиватись та зміцнюватись, впроваджувати нові технології, інфраструктурні проекти – потрібно об’єднуватись!

Громада є первинною одиницею у системі адміністративно-територіального устрою України. І від її розвитку залежатиме розвиток району, регіону та держави в цілому! Історії успіху вже створених об’єднаних територіальних громад (ОТГ) завжди надихають. Ось декілька проектів, що вже реалізували створені ОТГ.

Хочете перевірити себе, наскільки ви в темі децентралізації?
Пройдіть ще один тест!


На Черкащині в Білозірській ОТГ реконструйоване вуличне освітлення, зроблено капітальний ремонт дорожнього покриття, програми по енергоефективності (встановлення піроліз них котлів), реконструкції будівель комунальної власності та ін..проекти.
Піщанська ОТГ (Полтавська область) збільшила свій бюджет вшестеро, що дозволило відремонтувати дороги, замінити дахи, вікна і системи опалення у школах, налагодити вивіз сміття. Усього вже реалізували понад 30 проектів на 10,5 млн грн. На Тернопільщині у с. Товстолуг, що входить до складу Великогаївської ОТГ відкрили поліцейську станцію, фельдшерсько-акушерський пункт та кабінет із надання адмінпослуг. На Кіровоградщинібіля села Дібрівка почали будувати сонячну електростанцію потужністю 10 МВт. на ділянці, яка знаходиться на території Бобринецької ОТГ.

Закріпимо знання?
Ще один тест!

Про ці та інші успіхи об’єднаних громад можна почитати на сайті
http://decentralization.gov.ua, який містить десятки історій успіху, за якими стоять небайдужість місцевих жителів та відповідальність місцевих органів влади. І ще, наостанок: в цьогорічному рейтингу WordHappinessReport 2017, Україна опинилась на 132 місці, ставши найбільш нещасливою країною Європи.

І, на мій погляд, успішна реалізація реформи децентралізації, створення міцних громад, де кожен житель буде відчувати можливість впливати на якість життя, зможе розвиватись разом з громадою, зробить нас, українців, більш успішними та щасливими!

авторка - Ганна Дядечко

Джерела:

http://decentralization.gov.ua

https://drive.google.com/file/d/0B1bIZLLfwF7xVEdDa0xrSmpEWlU/view

http://decentralization.gov.ua/success/item/id/76



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!