Естонія - Україна: Містки дружби та співраці

27.04.17, 12:00
Ірина Ткаченко в центрі e-Estonia
Ірина Ткаченко в центрі e-Estonia

Координаторка Прес-клубу реформ Вікторія Талашкевич та засновниця мережі освітніх кемпів "Чистий Простір" Ірина Ткаченко беруть участь в ознайомчій поїздці у місто Таллін, Естонія - на запрошення Фундації Прав Людини та ENUT (Естонський ресурсний центр жіночих досліджень).

Поїздка проходить у рамках програми «Захист інтересів осіб, переміщених всередині України і розширення їх перспектив на ринку праці». Цей проект почався в Україні минулого року і має компонент менторської допомоги, зокрема, спільної участі починаючих підприємців та підприємців із досвідом у розвитку малого чи середнього бізнесу у Кіровоградській, Запорізькій та Львівській областях.

Вікторія Талашкевич у магазині, що впроваджує fair trade
Вікторія Талашкевич у магазині, що впроваджує fair trade
У рамках візиту Вікторія та Ірина, разом з колегами, побували у Таллінському університеті, де працює ENUT. Цього року Естонський ресурсний центр жіночих досліджень відзначає 20 років від початку своєї роботи, і наприкінці тижня відбудеться конференція з нагоди цієї річниці. Експерти ENUT організували для делегації з України серію надзвичайно цікавих зустрічей. Зокрема, активістки познайомилися із громадською організацією QUIN-Estonia, яка займається пошуком і підтримкою жінок-винахідниць. Керівниця цієї фундації Анна-Марія розповіла як про сучасних винахідниць у різних сферах, так і про історичні фігури.

Загалом, весь візит у Таллінський університет відзначився знайомством із цим неймовірним навчальним закладом, який вражає не тільки, і не стільки, звісно, інтер'єрами, скільки атмосферою творчості і сучасного підходу до освіти. На відео ви можете бачити, які незвичайні - ергономічні, сучасні - мебліт тут використовуються. Їх тестує Ірина Ткаченко :-)

Другий день поїздки почався із знайомства із Спілкою неприбуткових організацій та благодійних фондів Естонії - про їхню роботу (а Спілці вже понад 20 років!) багато цікавого розповів Іван Лаврентьєв. Спілка об'єднує понад 100 організацій в Естонії і веде серйозну експертну і адвокаційну роботу, розвиває третій сектор і налагоджує комунікацію між владою і громадою.

Ще одна надихаюча зустріч відбулася в офісі громадської організації Mondo. Вони займаються таким напрямком, який англійською мовою називається "global education" (глобальна освіта). Зокрема, готують неймовірні набори для учителів - ілюстративні, інформативні, методичні. Також окремий величезний напрямок їхньої роботи - це соціальне підприємництво. Волонтери Mondo їдуть в Африку та Азію і підтримують місцеві громади у створенні якісних виробів ручної роботи, які потім продають в Естонії та інших країнах.

Допомагають іншим організаціям розвиватися і змінювати ситуацію на краще і громадська організація, яка називається "Estonian Rountable for Development Cooperation". Директор організації - Сігрід Солнік, - не тільки зробила екскурсію надзвичайно творчим простором, в якому працюють громадські активісти, але й поділилися своїм досвідом розвитку третього сектору.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!