​Від Мерседесів до МАЗів: ТОП резонансних автопарків можновладців

04.10.17, 18:00

Не розкіш, а засіб пересування: які машини держслужбовців привертають найбільшу увагу ЗМІ, стають приводом для скандалу, а іноді і заважають отримати посаду у вищих органах влади.

Нещодавно список елітних автопарків можновладців поповнила колекція з шести авто, задекларована новим військовим прокурором сил АТО Олегом Ціцаком. Перш за все журналістів зацікавило те, що пан Ціцак не служив у армії та затримувався за водіння у нетверезому стані. Але і оригінальний автопарк правоохоронця помітили всі. У ньому – аж сім одиниць транспорту. З них – три авто на всі випадки життя: спортивний BMWM5, міський Pego 307, та позашляховик кросовер Nissan. До авто додаються ще один мотоцикл HarleyDavidsonдля швидкісної їзди по трасах та два квадроцикли для пересіченої місцевості. Причепом йде причіп Escalibur, і тільки його вартість сягає 10 тисяч доларів. Згідно декларації трьома авто транспортними засобами прокурор користується за довіреністю.

Взагалі військові прокурори часто потрапляють у сферу уваги ЗМІ через дорогі автівки: наприклад, Ігор Лучко з Вінниччини став відомим завдяки вказаним у декларації машинам Infinity та AudiA6, а Сергій Долгополов з Києва - через згадані у декларації машини, зареєстровані на матір та батька. Рідні Сергія володіють автівками ToyotaCorolla, KiaSorento та кросовером HondaCR-V. Всі машини – не старші 2011 року та покупалися новими.

А от автопарк родини Генпрокурора не найбільший, але найбільш резонансний – власні та взяті у безоплатне користування авто Юрія Луценка та його сім’ї згадували у ЗМІ тільки за останній сезон сотні разів. Найбільше ж відома остання задекларована Іриною Луценко машина – Мercedes, придбаний у травні за 95 тисяч доларів. Крім того дружина прокурора має ще один власний Мercedes та орендує авто Toyota Camry. Син генпрокурора Олександр володіє BMW X5, а сам Юрій Луценко їздить на Тойоті, якою користується безкоштовно.

До речі, цивільні прокурори за відомістю завдяки власним та орендованим авто не відстають від військових: так, Олексій Невзоров з Київщини потрапив у список тих, хто вказав у декларації дві машини до 150-ти тисяч гривень (це були Мерседеси), а буквально днями corrupt.uaписав про оштрафованого за незадекларовану Тойоту прокурора Костянтина Кравченка.

Найбільшим у Верховній Раді автопарком володіє депутат від партії «Відродження» Володимир Мисик. У нього та дружини аж 16 авто. Елітних з них - 4: 2 MitsubishiOutlender, BMW X5 та MERCEDES BENZ GL 350. Більшість же інших - вантажівки: у родини - 3 МАЗи та 6 ЗІЛів, а ще - дев’ятка.

Ще серед авто народних обранців відомий Каділлак, на якому їздить Олег Ляшко. Лідер радикалів орендує елітну іномарку у власного радника Олександра Гулака і сплачує за це 6,5 тисяч гривень щомісяця з державного фінансування. Вартість же шикарного авто, що привернуло увагу громадськості сягає 9 мільйонів гривень.

І на останок – автопарк, що став причиною справжнього скандалу та навіть відмови від посади у Верховному Суді. Це - шість люксових машин, серед яких – класичні Мерседеси, ВМW та PorshceCayenne. Їх «забув» задекларувати суддя Київського апеляційного суду Сергій Станік. А влітку цього року подав власну кандидатуру до Верховного Суду. Та «Наші гроші» помітили, що суддя володіє елітним автопарком за довіреністю. Але в декларації цього не вказав. Взагалі-то авто належать його матері. А на питання, чому він не згадав елітні іномарки у звіті, суддя відповів «Я тільки допомагав».

Дорогі незадекларовані авто стають причиною перевірок чи штрафів мало не щодня: за останній тиждень через не вказані у звіті машини вручили протоколи депутату міськради та прокурору з Миколаївщини, а повну перевірку декларації лікаря з Київщини НАЗК розпочала теж саме через «Порше». Але якщо шила у мішку не сховаєш, то елітний автопарк у місті – тим більше. Тим часом за приховування таких відомостей у декларації загрожує штраф до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або навіть позбавлення волі терміном до двох років.

За матеріалами ГО «ТОМ 14» - підготовлено ГО «Інтерньюз Україна» в рамках проекту «Декларації».



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!