Чи завжди ми не забуваємо мислити критично?

24.05.18, 17:58

Багато хто – навіть після зіткнення з відвертою неправдою і маніпуляцією – готові знову повернутися до джерел з обманом Людина не народжується з вмінням мислити критично. Це все ми розвиваємо в собі протягом життя. В принципі, людство могло б прожити і без таких дурниць, як аналіз, перевірка інформації та джерел, критичний погляд на речі, факти та події. Але на що б було схоже таке життя і чим би воно відрізнялось від первісно-общинного ладу?

У наш час, коли інформація ллється на нас з усіх можливих та неможливих джерел – розвиток уміння мислити критично видається нам напрочуд важливим. Саме тому активісти «Асоціації політичних наук», у рамках діяльності дискусійних клубів, вирішили поговорити саме про критичне мислення та медіаграмотність. Під час засідання чергового дискусійного клубу, який відбувся 15 травня, учасники вчились визначати власне медіаполе, відрізняти інформування від пропаганди, викривати фейки та розвінчувати стереотипи.

«На заході ми стикнулися з тим, що більшість людей упевнені, що пропаганда буває лише зі знаком мінус. Настільки міцно в нас прижився цей стереотип, що ми забуваємо про пропаганду здорового способу життя, наприклад», – розповіла одна з організаторок дискусійного клубу, керівник інформаційного відділу «АПН», Олена Сінченко.

Учасники заходу розповідали про ті джерела інформації, з яких вони черпають новини та інформацію. У більшості перше місце посідає Фейсбук. Також значна частина довіряє «перевіреним» людям й інтернет-ЗМІ. Багато хто зізнавався, що навіть після того, як стикалися з відвертою неправдою і маніпуляцією, вони готові повернутись до того джерела інформації, яке обрали собі, як «улюблене».

Ведучі заходу значну увагу приділили розвінчуванню стереотипів. Адже стигматизація – це одна з бід, з якою стикається дуже багато людей у нашій країні. «Наше життя сповнене стереотипів. Від білявок і жінок за кермом до ромів і гомосексуалістів. Люди звикли вішати ярлики і не розбиратися в тому, що кожен ром, кожен інвалід, наркозалежний, білявка – в першу чергу особистості, які можуть абсолютно не відповідати тим образам, які живуть у наших головах», – зазначила ведуча заходу, провідний аналітик «Асоціації політичних наук», Юлія Бочарова-Туз.

У подальшому активісти «АПН» планують проведення дискусійних клубів на різні тематики, зокрема, вже найближчим часом відбудеться дискусійний клуб на тему «Реформа охорони здоров`я»

текст - Дмитро Сінченко

Для довідки: захід відбувався в рамках проекту «Просування молодіжного активізму в Центральній Україні», що реалізовується ГО «Молода Черкащина» у партнерстві з «Асоціацією Політичних Наук», за фінансової підтримки NED.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!