​Праворадикальні групи в Україні діють на користь російській пропаганді

04.06.18, 15:48

Майже половина чехів думають, що Україною керує праворадикальне угрупування. Майже половина французів вважає, що Україна винна у війні на Сході нашої держави. Все це – не тільки наслідки російської пропаганди, але й результат певних дій, що їх вчиняють українські політики та громадські угрупування.

Про це йшлося сьогодні у Брюсселі, під час візиту групи українських журналістів, у тому числі координаторки Кіровоградського Прес-клубу реформ Вікторії Талашкевич, до офісу групи East StratCom, частини Європейської служби зовнішніх справ. Зустріч відбувалася у рамках проекту «Точне відображення Угоди про асоціацію Україна-ЄС в українських медіа».

- Ми були засновані три роки тому саме через те, що сталося в Україні, і зрозуміло, що саме Україна знаходиться у полі зору групи East StratCom. Ми бачимо два меседжі про Україну, які поширює російська пропаганда, один з яких: «Україна – це агресивна, праворадикальна країна, яка роздуває війну, і яка винна у геноциді свого народу» і другий: «України не існує як окремої країни, це лише частина Росії», - повідомило джерело, близьке до групи East StratCom.

Зважаючи на перший меседж російської пропаганди, будь-які радикальні дії ультраправих угрупувань в Україні фактично ллють воду на крила прокремлівського вітряка пропаганди, який формує образ України для європейців як небезпечної країни.

Група East StratCom була створена на запит Європейської Ради щодо активнішої позиції ЄС у боротьбі з російською дезінформацією. Загалом же до обов’язків Європейської служби зовнішніх справ входить комунікація і просування політики ЄС в рамках Східного партнерства (Україна, Грузія, Молдова, Вірменія, Білорусь, Азербайджан), Росії та Центральної Азії, а також зміцнення засобів масової інформації та незалежності ЗМІ і підвищення потенціалу ЄС для передбачення та реагування на дезінформацію.

- Аналізуючи інформацію, яку видає російська пропагандистська машина, можна говорити про те, що головною мішенню як країна є Україна, а головно мішенню як особистість є Ангела Меркель. Російська пропаганда продукує цілий пласт матеріалів про те, що Європейський Союз є аморальним, агресивним, що він розпадається, що ЄС співпрацює з терористами. Тому завданням групи East StratCom – повідомити європейців про обидва вістря проблеми, - повідомило джерело, близьке до групи East StratCom.

Враховуючи це, стає зрозуміло, що завдання групи навіть ширші, аніж протидія пропаганді, бо це і позитивна комунікація політик та цінностей ЄС, і підтримка незалежних медіа в країнах Східного партнерства і руйнування міфів. Експерти групи East StratCom ведуть постійний моніторинг медіа джерел у різних куточках світу та виявлення ключових меседжів з дезінформації різними мовами, а також безпосередньо дають відповідь на неправдиві повідомлення, за допомогою кампанії «руйнування міфів» та через створення мережі контактів для збору інформації та її зворотного розповсюдження.

- Важко оцінити результати нашої роботи, зокрема, сказати, чи змінили люди свою точку зору за три роки нашої роботи. Для цього потрібно проводити опитування, а це потребує грошей, на що у нас немає бюджету. Але наслідком роботи є те, що біля двох мільйонів людей читають наші дайджести і сторінки щомісяця, і що постійно з’являються матеріали на цю тематику у популярних європейських та світових медіа, тож роботу групи East StratCom можна вважати ефективною, - повідомило джерело, близьке до групи East StratCom.

East StratCom випускає два продукти. Це щотижневий бюлетень «Огляд дезінформації» (https://euvsdisinfo.eu/) Кожен бажаючий може на нього підписатися і отримати повний огляд дезінформації, що покликаний підвищити обізнаність громадськості про факти дезінформації. Тут є добірка звітів, отриманих від членів мережі з викриття міфів і дезінформації. Огляд може також надавати цінну інформацію для аналітиків, журналістів та офіційних осіб, що займаються цими питаннями. Однак, оскільки всі дані, що наводяться в Оглядах дезінформації, отримані від членів мережі з викриття Міфів, Огляд не може вважатися офіційною позицією ЄС.

Інший продукт від East StratCom – це «Дайджест дезінформації». Тут аналізується сприйняття світу російськими ЗМІ і канали поширення прокремлівської позиції, а також розглядаються останні тенденції в російських соціальних мережах. Аналіз заснований на даних Робочої групи зі стратегічних комунікацій та не відображає офіційну позицію ЄС. Більше інформації про роботу East StratCom (російською мовою) можна знайти тут: http://bit.ly/EastStratCom-more

фото і текст - Вікторія Талашкевич



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!