​Інтерес банків до аграрних розписок зростає

18.06.18, 18:00

ПРАВЕКС БАНК став четвертим серед банків, які в Україні працюють з аграрними розписками. Наприкінці травня він скористався цим інструментом фінансування для надання кредиту сільськогосподарському виробнику з Чернігівської області. В Проекті IFC «Аграрні розписки в Україні» цю подію розцінили як знакову: вона засвідчила, що кредитна новація, яка в нашій країні запроваджується з 2014 року, стає дедалі більш запитаною не лише аграріями, але й серед надавачів кредитів, в тому числі, представників банківського сектору.

Кредитори використовують альтернативні інструменти

Аграрну розписку виписало приватне підприємство «Новгород-Сіверські аграрні інвестиції». Заставою за нею став врожай кукурудзи обсягом 11,8 тис. тонн, який планують зібрати вже цієї осені. Оскільки кредит ПРАВЕКС БАНКом надавався грошима, то, зрозуміло, і повертатиметься він також у гривнях.

Це перша аграрна розписка, яку виписало згадане сільгосппідприємство. Та заразом вона стала третьою серед оформлених групою компаній «Росток-Холдинг», до складу якої входить. Ще в лютому поточного року приватні підприємства «Аграрні інвестиції» та «Ямпіль Інвест» на Сумщині отримали кредити за новим фінансовим інструментом. Щоправда, тоді вони скористалися можливостями іншої фінансової установи - OTPBank.

Тепер компанії холдингу розширюють коло своїх партнерів у банківському середовищі. Вони пішли на співпрацю з ПРАВЕКС БАНКом, і більше того – самі ініціювали отримання кредиту від нього за аграрною розпискою.

Варто зауважити, що від початку аграрні розписки запроваджувалися для поповнення обігових коштів малих і середніх сільгоспвиробників. Втім увагу до них виявляють і великі галузеві підприємства, в тому числі, й агрохолдинги. Це зумовлено універсальністю нового фінансового інструменту та легкістю роботи з ним.

На цьому наголосив і фінансовий директор «Росток-Холдингу» Сергій Бочаров. Він пояснив: холдинги складаються з окремих підприємств, кожне з них має власний земельний банк. Хтось обробляє 1 тис. гектарів землі, хтось - 1,5 тис., а дехто – більше. Залежно від потреб у фінансах та матеріально-технічних ресурсах підприємства вирішують, як і де їх залучити, які при цьому інструменти використати.

«Для мене як фінансиста аграрна розписка – це теж інструмент застави, - сказав Сергій Бочаров. – До певної міри він оформлюється простіше ніж, скажімо, об’єкт нерухомості. Аграрну розписку набагато легше адмініструвати порівняно з тими ж товарами. Якщо товар потрібно постійно інспектувати, дивитися, де він знаходиться, хто його власник, підтверджувати його кількість, то розписка один раз виписується і все. Єдине – банк інколи виявляє бажання переконатися, що на площах, під які він дав кредит, справді росте те, що заявлено в аграрній розписці».

Директор з розвитку банківського бізнесу ПРАВЕКС БАНКу Дмитро Чурилов зазначив: «В умовах обмеженості заставної бази фінансова аграрна розписка стала альтернативним інструментом для кредиторів. Ми як дочка міжнародної групи IntesaSanpaolo зацікавлені в просуванні новаторських продуктів на банківському ринку України. Таким інструментом і є фінансова аграрна розписка. ПРАВЕКС БАНК планує консервативно нарощувати обсяг фінансових аграрних розписок у 2018 році, розуміючи, що ринок ще молодий та нестійкий. Але ми з оптимізмом дивимося на розвиток даного продукту у рамках нашого банку вже 2019 року».

П’ять днів на отримання кредиту

Зазвичай банківські установи демонструють певний консерватизм у своїй роботі. До цього їх спонукає вагома обставина: вони працюють з грошима своїх клієнтів і не мають права ними ризикувати. Тому до новацій у кредитній сфері пристають лише тоді, коли впевнені, що ті дадуть позитивні результати.

Саме ця обставина спонукала AgroprosperisBank працювати з аграрною розпискою. У лютому 2016 року він видав кредит за нею у Вінницькій області під заставу майбутнього врожаю озимої пшениці.

«Це була перша фінансова аграрна розписка в Україні, а ми стали першою банківською установою, яка кредитує за допомогою даного інструменту, - розповів голова правління Agroprosperis Bank Сергій Щепанський.

За його словами, на сьогодні банк уже видав кредити за 99 аграрними розписками, вартість яких склала близько 100 млн. гривень.

Сергій Щепанський також повідомив, що переважно сільгоспвиробники беруть кредити під аграрні розписки, сума яких становить близько 1 млн. гривень. Проте не виключаються й можливості отримання набагато менших позик. Так, мінімальна сума, яку Agroprosperis Bank профінансував за аграрною розпискою, становила 84 тис. гривень.

«В цілому сума визначається платоспроможністю і потребою фермера, - сказав він. – Найбільш цільовий діапазон – від 500 тис. до 16 млн. гривень».

Agroprosperis Bank кредитує малих і середніх агровиробників, які мають в обробітку 100 і більше гектарів. «Нам важливий не земельний банк, а перспективність, потенціал позичальника, його бажання зростати та розвиватися, - підкреслив Сергій Щепанський. – При оцінці позичальника ключовим фактором для нас є не наявність твердої застави, а рівень агротехнологій господарства, досвід агровиробництва, фінансовий стан та ділова репутація. Ми кредитуємо лише під основні експортні культури – пшеницю, кукурудзу, соняшник, сою та ріпак».

Agroprosperis Bank розуміє специфіку роботи сільгоспвиробників. Вона передбачає не лише потребу в ресурсах, але й необхідність отримати їх у стислі терміни. Тому кредити за аграрними розписками він надає впродовж п’яти днів. При цьому самостійно страхує їм ризики неврожаю на рівні всього портфелю, що суттєво знижує вартість кредитних коштів.

Голова правління банку також додав: «Ми вважаємо даний інструмент найбільш пристосованим до специфіки аграрного бізнесу, особливо, вирощування зерна. З аграрними розписками виграють усі – кредитор розуміє, яким чином буде погашений кредит, а фермер отримує гроші для виробництва і може сконцентруватися на вирощуванні врожаю. Ми плануємо і в подальшому активно кредитувати під заставу аграрних розписок».

«Агрофабрика» набирає темпів

Банки в Україні тривалий час орієнтувалися на співпрацю з потужними сільгосппідприємствами. Зазвичай останні позичали великі суми і гарантували їх повернення достатнім заставним майном. Проте кількість таких підприємств у національному агросекторі є доволі обмеженою, і це спонукало банківські установи до пошуку нових партнерів. Тож останнім часом вони активніше зважають на потреби в коштах малих і середніх сільгоспвиробників і підлаштовують під них свою роботу.

Це підтверджує, зокрема, практика OTPBank, де віднедавна почала діяти Програма «Агрофабрика». Її керівник Іван Єрко розповів, що вони відшліфували всі банківські процеси, і тепер клієнти отримують кредити через дев’ять днів з моменту подачі своєї заявки.

«Водночас збільшили максимальну суму фінансування з 8 млн. до 15 млн. гривень з розрахунку на одного позичальника, затвердили можливість фінансування клієнтів в доларах США», - пояснив він.

За його інформацією, торік в рамках зазначеної Програми було підписано кредитних лімітів на 300 млн. гривень, з яких під заставу фінансових аграрних розписок – 130 млн. гривень.

«Цього року ми запланували видати ще 600 млн. гривень, - додав Іван Єрко. – Враховуючи, що аграрні розписки тепер впроваджуються по всій Україні, обсяг фінансування за ними значно зросте».

Такий оптимізм представника OTPBank підтверджують і результати першого кварталу поточного року. Згідно з ними, в рамках Програми «Агрофабрика» вже видано 200 млн. гривень новим клієнтам. А за результатами п’яти місяців за аграрними розписками сільгоспвиробники у вигляді кредитів від банку отримали 330 млн. гривень.

«Фінансування аграрної галузі є пріоритетним напрямком діяльності OTPBank, - зазначив керівник «Агрофабрики». – З моменту створення цієї банківської установи вона активно кредитує фермерів в Угорщині. А в Україні працюємо практично з усіма агрохолдингами. Водночас невеликі та середні фермери потребують банківського фінансування. Багато з них розвивається за рахунок власних коштів, і ми бачимо перспективи зростання ефективності таких господарств завдяки надання їм кредитних лімітів. Маючи додаткове фінансування, вони можуть використовувати більш дорогі та якісні добрива, насіння, засоби захисту рослин і в результаті отримувати вищі врожаї».

Аграрна розписка стала хорошим містком до співпраці OTPBank з цим сектором. 29 травня банк видав позику під неї у розмірі 16 млн. гривень.

За інформацією Івана Єрка, сьогодні банк розглядає можливість розширити фінансування секторів сільського господарства з використанням аграрних розписок.

«На даний момент ми опрацьовуємо питання фінансування садів і тваринництва. Ми хочемо фінансувати всі напрямки сільського господарства, а не лише вирощування зернових та олійних культур», - зазначив керівник «Агрофабрики».

Вигідні умови кредитування приваблюють аграріїв

Навесні 2018 року PiraeusBank став третьою банківською установою в Україні, яка долучилася до роботи з аграрними розписками. Свій перший кредит з використанням цього фінансового інструменту він надав у квітні господарству з Чернігівщини під заставу майбутнього врожаю соняшника та сої.

Цією інформацією поділився менеджер продуктів для малого та середнього бізнесу PiraeusBank Тарас Трипуз. Він повідомив, що за перший місяць роботи з аграрними розписками сума виданих за ними позик сягнула 8,2 млн. гривень.

«В планах банку – збільшення портфелю таких кредитів до 100 млн. гривень і більше», - підкреслив він.

Як засвідчує ринок, суми кредитів за аграрними розписками здебільшого коливаються у межах 1-2 млн. гривень. «PiraeusBank розширив ці межі і має можливість кредитувати аграріїв під заставу майбутнього врожаю до 5 млн. гривень, - сказав Тарас Трипуз. – Ця сума може бути й значно більшою при наданні в заставу майбутнього врожаю та одночасно – інших типів застави, наприклад, сільгосптехніки, обладнання, автотранспорту тощо».

В PiraeusBank повідомили, що вони концентрують свою увагу на кредитуванні представників малого та середнього агробізнесу за умови, якщо ті мають в обробітку не менше 100 гектарів землі. Здебільшого позики надаються на вирощування таких польових культур, як пшениця, кукурудза, соняшник, ячмінь, соя та ріпак.

Оформлення кредиту за аграрною розпискою в цій банківській установі також не забирає багато часу. Це одна з особливостей роботи з цим фінансовим інструментом. Тож від подання заявки і до отримання грошей минає лише 10 робочих днів.

«Ухвалення рішення за кредитом з моменту надання до банку повного пакету документів забирає п’ять робочих днів. Оформлення договорів, аграрної розписки і видача кредитних коштів також вкладається у п’ять робочих днів», - пояснив Тарас Трипуз.

Він також додав, що Piraeus Bank пропонує вигідні умови кредитування зі зниженою відсотковою ставкою за партнерськими програмами з виробниками насіння, добрив, техніки тощо. «Відсоткова ставка в гривні від 1% річних, і нараховується на фактичну заборгованість за кредитом, одноразова комісія - 1% від суми кредиту. Без комісії при достроковому погашенні. При цьому відсутні інші щомісячні чи приховані комісії».

Тарас Трипуз позитивно оцінює перспективи роботи нового інструменту фінансування. «Аграрна розписка дозволяє вибудувати прозорі довготермінові взаємостосунки між сільгоспвиробниками та банками, що сприятиме здешевленню кредитів для аграріїв, поліпшенню інвестиційної привабливості України».

Для довідки:

За даними Проекту IFC «Аграрні розписки в Україні», станом на 18 червня в Україні загалом видано 587 аграрних розписок. Загальна сума позик, залучених за новим інструментом кредитування, сягнула 3,67 млрд. гривень. Значний внесок до неї зробили саме банківські установи.

Впродовж поточного року вже оформлено 405 аграрних розписок на суму 2,49 млрд. грн.

Новий фінансовий інструмент Проект IFC «Аграрні розписки в Україні» впроваджує спільно з Міністерством аграрної політики та продовольства та Міністерством юстиції за фінансової підтримки Уряду Швейцарії.

Микола ЛУГОВИЙ,

Національний прес-клуб «Українська перспектива»



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!