Ціна світового ринку

06.11.18, 10:00

Глобальна економіка – цілісний загальносвітовий господарський організм, міжнародне переплетіння національних економік, поєднаних світовою виробничо-збутовою мережею, міжнародною фінансовою системою, планетарною інформаційною мережею тощо.

Світовий ринок –це система міжнародних економічних відносин, що поєднує виробників продукції та її споживачів з різноманітних країн світу.

Слід згадати, що такий показник як чистий експорт, розраховується як складова частина ВВП за витратами. Крім того значна частина країн потребують виходу на світовий ринок, враховуючи недостатню місткість внутрішнього ринку або надлишковий попит на продукцію національного виробництва за межами країни. Також існують країни, що є залежними від імпортної продукції, незважаючи на високий ресурсний потенціал – США, Китай, Росія.

Внутрішній ринок

Внутрішній ринок Світовий ринок

Національний ринок

Рис. 1. Структура світового ринку

Специфікою функціонування світового ринку є те, що він орієнтується на найвищий рівень розвитку продуктивних сил і світова ціна, як правило, є вищою або нижчою ніж рівень цін всередині країни або на локальному міжнародному ринку. Це зумовлено тим, що, по-перше, світовий ринок спрямований на задоволення абсолютних потреб світового суспільства. По-друге, рівень конкурентоспроможності країн, що виходять з пропозицією на світовий ринок є значно вищим, ніж тих країн, що здійснюють реалізацію на міжнародному ринку. По-третє, попит на світовому ринку в більшості випадків є нееластичним. Четверте: обмін товарів на світовому ринку відбувається не на основі національних витрат окремо взятої країни, а на основі інтернаціональних витрат, які визначаються витратами країн, що мають порівняльні переваги у виробництві певного товару.

Рис. 2. Сектори світового ринку

Інтернаціональні витрати лежать в основі світових цін, базовою з яких є ціна, що формується в процесі здійснення найбільших за обсягом, регулярних торговельних угод у конвертованій валюті. Конкретна світова ціна для кожної окремої угоди відхиляється від базової на величину транспортних витрат з урахуванням певної системи можливих знижок: звичайна, сервісна, комплектуюча, спеціальна тощо.

Експорт товарів за ціною нижчою ніж ціна, що існує в країні називається демпінгом, та може використовуватись в якості одного зі способів ведення економічної війни.

У формуванні світової ціни беруть участь попит і пропозиція. Світовий ринок дедалі більше орієнтується не на товарний обмін, а на торгівлю інформацією, результатами наукових досліджень, новими технологіями.

Використана література:

1. Яковенко Р. В. Національна економіка : навч. посіб. / Роман Яковенко. – Кіровоград : „Пік”, 2009. – 548 с. : іл.

2. Яковенко Р. В. Національна економіка : навч. посіб. / Роман Яковенко. – [2-ге вид., випр.]. – Кіровоград : „КОД”, 2010. – 548 с. : іл.

3. Яковенко Р. В. Тлумачний англо-український словник економічних термінів з елементами теорії та проблематики. Дидактичний довідник / Роман Яковенко. – Кіровоград : ТОВ „Поліграф-Сервіс”, 2007. – 132 с.

4. Яковенко Р. В. Основи теорії економікидля технічних спеціальностей :навч. посіб / Роман Яковенко. – Кіровоград : „Поліграф-Сервіс”, 2009. – 120 с. : іл.

Р. В. ЯКОВЕНКО, к.е.н., доцент



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!